Az önkéntes nyugdíjpénztárakat is elvehetik?

Verba György

Biztos Te is hallottál a magánnyugdíjpénztárakat érintő határozatról, ami szinte biztosan véget vet a pénztárak tevékenységének. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez érinti-e az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat is? Van-e mitől félni, ha ilyen nyugdíj megtakarításod van? Gondolkozzunk együtt, nézzük meg, hogy valós-e ez a félelem!

A nyugdíjpénztárak rövid története

Arra biztosan emlékszel, hogy 1998-ban hívták életre mind az önkéntes nyugdíjpénztárt, mind a magánnyugdíjpénztárt. A magánnyugdíjpénztárba akkoriban a bruttó béred 8%-át utalta a munkáltatód, amit Te +2%-kal ki is egészíthettél a nettó fizetésedből. Az alap elképzelés az volt, hogy a nyugdíjra befizetett adód egy része piaci körülmények között kamatozzon, így az államnak majd kevesebb nyugdíjat kell folyósítania számodra. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztárnál egyéni vállalás alapján lehetett taggá válnod, és a minimális díj felett akkora összeget fizettél be amekkorát szerettél volna.

A magánnyugdíjpénztári, más néven 3 pilléres nyugdíjrendszer pedig 2011-ben ért végett, ekkora ugyanis az állam nyomására az emberek túlnyomó többsége visszatért az állami nyugdíjrendszerbe 2.946 milliárd forinttal egyetemben. Ez odáig vezetett, hogy jelenleg 4 nyugdíjpénztár maradt talpon (MKB, Horizont, Szövetség, Budapest), 61.000 taggal, és nagyjából 200 milliárdos vagyont kezelve.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak viszont továbbra is változatlan feltételek mellett választhatóak. Továbbra is igénybe vehető rá a 20%-os, legfeljebb 150.000 forintos SZJA kedvezmény, persze csak akkor, ha Te vagy a díjfizető. Ennek ellenére népszerű cafeteria elem továbbra is, sokan választják béren felüli juttatásként!

Mi történik most a magánnyugdíjpénztárakkal?

Az állam tett egy kijelentést, amely szerint veszteségesen működnek ezek a nyugdíjpénztárak, ezért meg kell óvni az itt összegyűlt tőkét. Érdekességként megemlíteném, hogy az elmúlt egy évben 12,7 milliárd forint növekedést értek el a pénztárak, és most nagyjából 205,35 milliárd forint vagyont kezelnek.

Ezt a kijelentést egy törvényjavaslat is követte, ami azt mondja ki, hogy amennyiben a vizsgálati 6 hónapban a tagok 70%-a nem teljesít rendszeres befizetést, akkor a pénztárnak be kell fejeznie a működését. Jelenleg 10%-ra tehető a befizetők aránya, így elég nehezen elképzelhető, hogy mind a 4 pénztár túléli a vizsgálati időszakot, pedig minden tagnak elég lenne havonta akár 5-10 forintot is befizetni, mert a konkrét összegre nem tér ki a törvényjavaslat. A tagok ugyan elkezdtek befizetni a magánnyugdíjpénztárakba, de messze még a 70%-os „álomhatár”.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem magánnyugdíjpénztár!

A 2000-es évek első felében, ha megkérdeztél valakit, hogy milyen nyugdíjpénztára van elég gyakori válasz volt, hogy önkéntes magánnyugdíjpénztár. Már akkor is keveredett az emberekben, így sokan megijedtek, hogy ez az új törvényjavaslat az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozik, de nem. Ez a szabályzás egyelőre nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztárakat, csak a magánt. Az viszont egy jó kérdés, hogy mi lenne, ha…?

Mi lenne, ha minden pénztárra vonatkozna a 70%-os szabály?

Előre bocsátom, hogy nincsen semmilyen belső információm, pusztán csak gondolkozom. Jelenleg még pénztári tevékenységet folytatnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, az egészségpénztárak, és az önsegélyező pénztárak is. Így vizsgáljuk meg, hogy ezek a pénztárak vajon túlélnék-e a vizsgálatot, vagyis átugranák-e a 70%-os küszöböt!

A Magyar Nemzeti Bank adatai közt böngészve a 2014-es év III. negyedévére vonatkozva megtalálhatod, hogy az önsegélyező pénztáraknál nem fizetőnek minősül a tagok mindössze 8%-a, vagyis 92% rendszeresen befizeti a díjakat. Az egészségpénztáraknál ez a szám 25,4%, ami azt jelenti, hogy még itt is a 70%-os határérték felett vagyunk, de az adatok csak tájékoztató jellegűek. De mi a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárakkal?

Nos az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén már nem ilyen rózsás a helyzet. Jelenleg ugyanis azok aránya, akik több mint 6 hónap elmaradásban vannak 50,1%, vagyis a díjfizetők fele. Azok száma valószínűleg így még nagyobb, akik szintén csúsznak, de nem 6 hónappal, hanem kettővel. Azt azonban tudjuk, hogy a vizsgált 6 hónapban nem lehet 2 hónap, amikor kevesebb, mint a tagok 70%-a fizet be, így itt jelentős problémát okozna a 70%-os szabály (törvény) bevezetése.

Összegezve

Egyelőre az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem fenyegeti veszély, de azért nem árt óvatosnak lenni. Jelenleg a magánnyugdíjpénztár is egy önkéntes alapon vállalt, és a saját nettó keresetedből gyarapított nyugdíj előtakarékosság, mint az önkéntes. Ahogy többször is írtam a nyugdíj előtakarékosság nem egy olyan dolog, amelyeknél érdemes túlzott kockázatokat vállalni, de mint mindig a döntés most is a Te kezedben van. További kérdésed lenne? Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és megválaszolom! Szeretnél saját nyugdíj megtakarítást, ahol a lehető legjobb helyen, és nagy biztonságban van a pénzed? Találkozzunk egy ingyenes nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtaláljuk a hozzád legjobban passzoló nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 2114 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555