Az emberek kedvenc nyugdíj megtakarítása

Bár mindössze 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás érhető el, mégsem lehet egyértelmű favoritot kihirdetni. Az biztos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár, és a nyugdíjbiztosítás kettősből kerül ki, de vajon melyik? Döntsd el Te, hiszen a legfontosabb az, hogy Neked melyik a kedvenced, és, hogy melyik nyugdíj megtakarításban hiszel. Lejjebb adunk egy kis segítséget, és megmutatjuk, hogy az emberek általában melyiket választják.

Ki választja az önkéntes nyugdíjpénztárt?

Egyelőre a három államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül a legtöbben önkéntes nyugdíjpénztárral rendelkezünk. Ez két ok miatt van így. Az első ok, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárt egészen 1998 óta választhatjuk, és értelemszerűen ezt ismerjük a legjobban. A másik fő indok pedig, hogy ezt a nyugdíj megtakarítást kérhetjük a cafeteria kereten belül. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az egyik legnagyobb előnyt, a 20%-os, évente akár 150 ezer forintos adókedvezményt nem tudjuk igénybe venni, ha a munkáltatónk fizeti a tagdíjat. Önként azonban ritkán választjuk ezt a nyugdíj megtakarítást, és a munkáltatónk által fizetett havi 2-3 ezer forintból sem tudunk megfelelő nyugdíj-kiegészítést kiépíteni magunknak. Ha érdekel, hogy mibe fektetik be a pénzed, és milyen hozamokat várhatsz el ennél a megtakarításnál, akkor kattints ide!

Sokaknak megéri a NYESZ

Nem is gondolnánk, hogy milyen jó megoldás lehet a nyugdíj előtakarékossági számla, ha két feltétel teljesül. Az első az, hogy legyen megfelelő tőzsdei ismeretünk. E nélkül ugyanis a NYESZ számla olyan, mint a rulett, lehet, hogy bejön, de nagyobb az esély (pláne hosszabb távon), hogy nem. A második feltétel pedig az, hogy megfelelő mennyiségű időt tudjunk eltölteni a kötvények jegyzésével, és a részvények vásárlásával. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy napi 8 órában aktívan érdemes kereskedni, de a kedvező nyereség elérésért igenis tenni kell. Minden egyéb tudnivalót itt találsz a 2006 óta választható nyugdíj előtakarékossági számláról. Mivel egyelőre kevesen vannak, akik mind két feltételnek megfelelnek, ezért nem a NYESZ a kedvenc nyugdíj megtakarítása, talán a nyugdíjbiztosítás lesz az?

A nyugdíjbiztosítás népszerűségének okai

Sokan már akkor is egy befektetéses életbiztosítással kezdték el pótolni a nyugdíjhiányukat, amikor még nem is lehetett rá SZJA kedvezményt igényelni. Számukra is üdvözítően hatott, hogy 2014.01.01-től már olyan nyugdíjbiztosítással gondoskodhatnak idős korukról, amire egy évben 20%, akár 130 ezer forint adójóváírást megkaphatnak pluszban.

A nyugdíjbiztosítás 4 különböző esetben is szolgáltat (65 éves kor elérése, nyugdíjba vonulás, minimum 40%-os rokkantság, halál), ami egyértelműen kiemelkedik a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság szolgáltatásai közül.

A nyugdíjbiztosítás magában hordozza az előző 2 nyugdíj megtakarítás befektetési előnyeit. Itt mi magunk állítjuk össze a portfóliónkat (önkéntes nyugdíjpénztárnál portfóliót választhatunk, itt már az is mi választjuk, hogy milyen eszközalapok legyenek a portfóliónkba, ez jóval nagyobb szabadság), amelyet utána profi szakemberek kezelnek a legjobb tudásuk szerint (míg a NYESZ-nél ezt nekünk kéne). Így reálisan magasabb hozamot érhetünk el, mint az önkéntes nyugdíjpénztárnál, és kisebb kockázat mellett, mint a NYESZ-nél.

Ezeket összevetve kijelenthetjük, hogy jelenleg a nyugdíjbiztosítás az emberek kedvenc nyugdíj megtakarítása.

Lehet több nyugdíj megtakarításunk is!

A személyes kedvencünket bizonyos esetekben érdemes egy másik nyugdíj megtakarítással társítani, hiszen a nyugdíjhiányt a mostani nyugdíjszámítás szerint tudjuk csak megállapítani. Kattints ide, hogy ki tud számolni a saját várható nyugdíjadat!

Gyakran előfordul, hogy a cégünk fizet nekünk egy önkéntes nyugdíjpénztárt (ahogy fent is írtuk), ilyenkor érdemes mellé választani egyet a másik két nyugdíj előtakarékosság közül, hiszen egy havi pár ezer forintos nyugdíj megtakarítás, amire adókedvezmény sem jár, nem fogja fedezni a keletkező hiányunkat.

Másik gyakori példa, hogy jók vagyunk befektetési téren, és ezért NYESZ számlát választunk. Ilyenkor érdemes egy közmondásra gondolni: „Mindig állj több lábon a földön!” Bármikor történhet egy váratlan pénzpiaci fordulat, vagy nincs időnk rendezni a portfóliónkat, és jelentős károkat szenvedünk el. Indítsunk egy másik nyugdíj megtakarítást is, ami meg adja a stabil hátteret a nyugdíj kiegészítésünknek!

Legyen a kedvenced az, amelyikkel a legjobban jársz!

Jelenleg a legtöbben önkéntes nyugdíjpénztárral rendelkeznek, de az elmúlt másfél évben a nyugdíjbiztosítást választják azok, akik a saját pénzükből tesznek félre idős korukra. Ettől függetlenül lehet, hogy Neked pont egy NYESZ számla lesz a megfelelő választás. Ezt csak akkor lehet megmondani, ha precíz számításokkal, és tervezéssel utánajárunk. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a lenti adatlapot, és válaszolok rá! Szeretnéd elindítani azt a nyugdíj megtakarítást, amivel a legjobban jársz, és ami a kedvenced? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy kellemes beszélgetés alkalmával megtaláljuk!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?