Az emberek hány százaléka éri meg a nyugdíjkorhatárt?

A két év múlva esedékes nyugdíjemelés azt eredményezheti, hogy a magyar férfiak több mint negyede meg sem éri a nyugdíjaskort.

Az emberek hány százaléka éri meg a nyugdíjkorhatárt?

Előző cikkünkben azt mutattuk be, hogy a magyar nők jóval kevesebb nyugdíjat kapnak a férfiaknál, sőt, a nőkre szabott kedvezmények valójában jó eséllyel hátrányosan érintik őket. Az ugyanakkor nem mondható el, hogy a nyugdíjrendszer teljesen a férfiakra van szabva, különösen a nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedése óta. Ha az életkilátásokat tekintjük, elmondható, hogy

a férfiak jóval kevesebb nyugdíjas évre számíthatnak, és kevesebb férfi éri meg a nyugdíjaskort.

Tovább élünk, de így is az utolsók között vagyunk

Magyarországon az utóbbi két évtizedben sokat javultak a halálozási statisztikák, de hazánkban még mindig az egyik legalacsonyabb a születéskor várható életkor az európai országok között. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2018-ban

76,2 év volt a magyarok születéskor várható átlagéletkora, ez a 28 tagállam közül az ötödik legalacsonyabb

– csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában rosszabb a helyzet.

Aki a 65 évet megéri, az még további egy-két évtizedre számíthat

A születéskor várható időtartam nem azonos a ténylegesen várható időskori élettartammal, ebbe az átlagba beleszámítanak a fiatalabb korban történt halálozások is. A Magyarországra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy akik megérik a 65. évüket, jóval magasabb életkorra számíthatnak. A Világbank adatai szerint

azok a magyar férfiak, akik megérik a 65. életévüket, átlagosan 14 évet élnek, vagyis átlagosan 79,5 éves kort érnek meg. A 65 év feletti nők 18,4 évre számíthatnak, azaz 83,4 évig élhetnek.

Ez egyébként szintén elmarad az EU-s átlagtól, a 28 tagállam átlaga férfiak esetében 18,1, nők esetében 21,4 év, azaz a várható tényleges kor 83,1, illetve 86,4 év.

A probléma, hogy Magyarországon az emberek jelentős része nem éri meg a 65. életévet. A gyermekkori, vagy a fiatalkori halálozási ráta szerencsére Magyarországon is minimális, 45 év felett azonban már meredeken emelkedni kezd, különösen a férfiak körében.

A Világbank friss adatai szerint Magyarországon a férfiaknak csak 73,2 százaléka éri meg a 65 éves kort.

Ez jóval alatta van az európai átlagnak: a legtöbb uniós országban a 85-90 százalék közötti a 65 évnél idősebb kort megélő férfiak száma, vagyis Magyarországon 12-15 százalékkal kevesebb férfi éri meg a 65 éves kort.

Látványos a különbség akkor is, ha a magyar férfiak és nők életkilátásait vetjük össze: a magyar nők mintegy 87,2 százaléka éri meg a 65 éves kort, ami bár kisebb, mint a legtöbb uniós országban (jellemzően 89 és 93 közötti az arány), a lemaradás jóval kisebb, mint a magyar férfiak esetében.

Mi okozhatja a magyar férfiak ilyen magas halandóságát?

Az Eurostat adatai alapján a férfiak idő előtti haláláért elsősorban krónikus betegségek felelősek, közelebbről daganatos megbetegedések és a szív- és érrendszeri problémák.

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a nemek közti nagy különbségek elsősorban életmódbeli és kulturális okokkal magyarázhatók. Magyarországon a rákban elhunyt betegek közül minden harmadik tüdőrákban szenvedett. 2018-ban több mint kétszerannyi férfi, mint nő halt meg tüdőrákban Magyarországon, ami összefügg azzal, hogy a férfiak átlagosan jóval többen és jóval intenzívebben dohányoznak.

A szív- és érrendszeri betegségek megjelenése elsősorban az elhízással és az alkoholfogyasztással függ össze – a férfiak mindkét mutató szempontjából rosszabbul állnak, mint a nők Magyarországon. Általános probléma emellett, hogy a férfiak ritkábban mennek orvoshoz, kisebb arányban vesznek részt szűréseken, amelyekkel korán felismerhetők és megelőzhetők lennének a súlyosabb betegségek is.

A jelenség csak részben magyarázható egyébként az emberek anyagi helyzetével vagy az egészségügy állapotával. A nálunk sokkal szegényebb Albániában például a férfiak 84 százaléka éri meg a 65 éves kort, vagyis több mint 10 százalékkal nagyobb arányuk, mint Magyarországon – az életmód, az étrend ebből a szempontból úgy tűnik, nagyobb szerepet játszik, mint a jövedelem.

Nagyon fájdalmas lesz a korhatáremelés

A magyar férfiak rossz egészségügyi mutatóinak egyik következménye az, hogy őket sokkal hátrányosabban érintik a nyugdíjkorhatár emelkedése, mint a nőket. A nyugdíjkorhatár jelenleg még „csak” 62 év plusz 6 hónap, azonban azok, akik 2022 után érnék el ezt a korhatárt, már csak 65 évesen vonulhatnak nyugdíjba. Ez a fenti statisztikák alapján azt jelenti, hogy a férfiak kevesebb, mint háromnegyede él addig, hogy egyáltalán nyugdíjba vonulhasson.

A nyugdíjkorhatár emelkedése miatt az elmúlt években egyébként folyamatosan csökkent a nyugdíjban várható életévek száma, ami szintén leginkább a férfiakat érintette. A magyar nők 2018-ban például átlagosan 22,9 nyugdíjban töltött évre számíthattak, ami az időközben történt korhatáremelkedés ellenére is valamivel magasabb, mint 10 évvel korábban (2008-ban 22,8 év). A férfiak nyugdíjban várható élettartama azonban, mivel az ő várható életkoruk kisebb mértékben is emelkedett, közel 1 évvel csökkent, 16,7 évről 15,9 évre.

A folyamat legfeljebb a nyugdíjkorhatár ismételt csökkentésével lenne visszafordítható, ez azonban a mai nyugdíjrendszerben megoldhatatlan lenne, a társadalom elöregedése, az aktív befizetők arányának csökkenése miatt. Felmérések szerint a magyarok nagy többsége így is túlságosan magasnak tartja a nyugdíjkorhatár, a legszívesebben már 60 éves koruk körül visszavonulnának. Ez azonban csak azok számára lehetséges, akik már viszonylag korán elkezdtek saját megtakarítást felhalmozni – persze a megtakarítás azoknak is szükséges, akik még állami nyugdíjra készülnek, vagy munkát vállalnának időskorukban.

Zubor Zalán
külsős munkatárs, újságíró
A Grantis külsős cikkíró munkatársa vagyok. Szakterületeim közé tartozik a nyugdíjrendszer és a nyugdíj-előtakarékosságok. Korábban a HVG, az Origo, a HírTV és a Piac&Profit újságírója voltam.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?