Az állami nyugdíj lényegében megszűnik az orosz férfiak számára

Oroszországban 86 éve nem emeltek a nyugdíjkorhatáron, nem meglepő tehát, hogy a megváltozott demográfiai és munkaerő-piaci helyzet miatt a nyugdíjrendszerük teljesen elavulttá vált. Nyugdíjreformot vezetnek be, ami olyan drasztikus, hogy a férfiak jó esetben két évet töltenek el nyugdíjasként.

Az állami nyugdíj lényegében megszűnik az orosz férfiak számára

Júniusban váratlan, ám indokolt nyugdíjreformra szánta el magát az orosz állam:

bejelentették, hogy a nyugdíjkorhatárt nők esetében 55-ről 63 évre, férfiak esetében 60-ról 65 évre emelik fel a következő 16 évben.

Oroszországban meglepően hosszú ideje nem nyúltak a nyugíjkorhatárhoz: a mostani életkorokat 1932-ben, még a Szovjetunió idején állapították meg. Akkoriban mind demográfiai, mind munkaerő-piaci értelemben más idők jártak. Korábban négy aktív kereső tartott el egy nyugdíjast, míg ma szinte ugyanannyi dolgozó van, mint ahány nyugdíjba vonult állampolgár. A rendszer felett eljárt az idő, így egyértelmű, hogy reformra van szükség.

Az intézkedés mellett számtalan észérv szól, ennek ellenére a tervezet bejelentése után az oroszok közül nagyon sokan tiltakozni kezdtek. A lakosság 80%-a ellenzi a nyugdíjreformot, és 43%-uk mondta azt, hogy ennek a véleményének még akár egy tüntetésen is hangot adna. Sokan nem csak ígérték ezt: országszerte több tiltakozó megmozdulást tartottak az elmúlt hetekben.

A tiltakozók hangot adtak annak, hogy az orosz férfiak korai halandósága miatt olyan, mintha ezzel a lépéssel az állami nyugdíjrendszert tulajdonképpen eltörölnék.

Ebben van igazság: az orosz férfiak átlagosan 67 évig élnek, vagyis mindössze 2 évet töltenének nyugdíjban. Ami ennél is megdöbbentőbb adat, hogy az orosz férfiak 25%-a meghal 55 éves kora előtt (feltehetően a tömény szeszesitalok túlzott fogyasztása miatt). Igaz, ők már a jelenlegi nyugdíjkorhatár mellett sem tölthetnek egyetlen évet sem nyugdíjban. Meglepő, hogy a nőknél viszont nincs jelentős eltérés a brit vagy az amerikai emberek várható élettartamához képest: az orosz nők 77 évig élnek.

Visszakozott az orosz vezetés

A reformintézkedés nagyon népszerűtlennek bizonyult, ahogy az várható volt, viszont talán ennyi tüntetésre az orosz állam sem számított. Maga Vlagyimir Putyin elnök jelentette be, hogy mérséklik a drasztikus emelést, viszont így is csak a nők korhatárát csökkentették: 63 helyett 60 évre. A férfiakra vonatkozó nyugdíjkorhatár maradt 65 év, amit fokozatosan fognak bevezetni a következő tíz évben.

A magyar rendszer nagyban hasonlít az oroszra

A történelem úgy hozta, hogy Magyarországon is a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer honosodott meg: amit az aktív keresők adott hónapban befizetnek adóként, azt azonnal ki is fizetik a nyugdíjasoknak, tartalék nincs. Minden kereső csak abban bízhat, hogy mire ő nyugdíjas lesz, az akkori dolgozók majd őt is eltartják.

A csökkenő születésszám miatt erre csak alacsony színvonalon lesz lehetőség.

Komoly nyugdíjreform ennek ellenére sem történt, bár korhatáremelés nálunk is volt: a korábbi 62 évről egységesen 65 évre emelték fel (2021-ig fokozatosan). A nők mégis kaptak korkedvezményt, amit viszont a munkával töltött évekhez kötöttek: ez a Nők 40 kedvezmény, ami miatt már több mint 200 ezer nő idő előtt nyugdíjba ment. A szigorítás mellett tehát lazítottak is a nyugdíjrendszeren. Nem véletlen, hogy az ENSZ szerint a Nők 40-et el kellene törölni.

További nyugdíjkorhatár-emelésről egyelőre nincs hír, de a demográfiai folyamatok indokolják, hogy előbb-utóbb erre is sor kerüljön. Nem véletlen, hogy Európa-szerte fontolgatják a 70 körüli nyugdíjkorhatárt.

Üdítő fejlemény viszont, hogy a magyar állam háromféle privát nyugdíj-megtakarítást is támogat adókedvezmény formájában: 20% adójóváírást adnak önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ és nyugdíjbiztosítás után, ami évente 100-150 ezer Ft-ot is jelenthet.

Richter Ádám
Pénzügyi szakértő, elemző, cikkíró.
Linkedin
Nyugdíj megtakarítási szakértő, elemző és cikkíró. 2017 óta a GRANTIS tagja.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?