Az állam véleménye: „Legyen nyugdíj előtakarékosságunk”

Ez nem egy egyértelműen kijelentett üzenet, de rakjuk össze a tényeket! Hiába sok a szegény nyugdíjas nem emelkednek a nyugdíjak (csak inflációkövetőek), nincs még egy olyan terület, ahol ekkora mértékű adókedvezményt lehet igényelni, ráadásul 3 különböző megtakarítás típusra. Nem is beszélve arról, hogy a társadalmunk is rohamosan öregszik. Tarts velünk, és értelmezzük ezt a helyzetet!

Amit az állami nyugdíjról tudni kell

Köztudott tény, hogy az állami nyugdíjunk kevesebb lesz, mint a keresetünk. Ezen fel lehet háborodni, bele is lehet törődni, de a legjobb megoldás, ha teszünk ellene. Egy kicsit a gondolkodásunkat is át kell állítani, és úgy kell tekinteni az állami nyugdíjra, mint egy jó megélhetési alapra, és ezt magunknak kell kiegészíteni. Azt, hogy mekkora összeget kell pótolnod, a nyugdíjkalkulátorral itt tudod kiszámolni. Hosszú éveink vannak rá, hogy a nyugdíjvagyont felépítsük, és ha így gondolkodunk arra is rájövünk, milyen jó, hogy nem az egész megélhetésünket kell megalapozni, csak egy részét. Sőt, az állam további segítséget is nyújt nekünk.

Miért kapunk adókedvezményt?

Még ha nincs is határozottan kimondva, de a nyugdíj szempontjából egy nagy változás kellős közepébe csöppentünk. A mostani 20-45 évesek azok, akiknek mindenképpen szükségük lesz egy nyugdíj előtakarékosságra ahhoz, hogy normális színvonalon tudjanak élni nyugdíjas korukban. Viszont nincs előttünk egy példa, nem mutatta meg senki, hogy a keresetünk hány százalékát kell nyugdíj megtakarításra fordítani, így úgymond úttörők vagyunk ezen a téren. Ilyenkor pedig nem árt az embereket ösztönözni, hiszen az államnak sem lesz jó, ha rengeteg rossz módban élő idős lesz pár éven belül. És vajon hogyan lehet minket a leghatékonyabban motiválni? Pénzzel. Ezt a motivációs pénzt hívják adókedvezménynek, ami a nyugdíj megtakarításaink után kapunk.

A jó nyugdíj megtakarítás legfőbb tulajdonsága

Az első ismérve az, hogy adókedvezményt tudunk rá igényelni. Napjainkban 3 ilyen nyugdíj megtakarításból választhatunk, az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), és a nyugdíjbiztosítás. Korábban is ejtettünk szót róla, hogy nem biztos, hogy elég mindössze egy nyugdíj megtakarítás, érdemes lehet több lábon állni, már csak azért is mert, ha több ilyen nyugdíj előtakarékosságunk van, akkor egy évben akár 280 ezer forint SZJA kedvezményt vehetünk igénybe. Egyébként egyesével így néz ki a felső limit az adóvisszatérítéseket tekintve:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár 20%, legfeljebb 150 ezer forint,
  2. NYESZ 20%, maximum 100 ezer forint, 2020-ig nyugdíjba vonulás esetén 130 ezer forint,
  3. nyugdíjbiztosítás 20%, akár 130 ezer forint

Számoljuk ki, hogy miért is ennyire fontos ez a sokat emlegetett adókedvezmény!

Akár 20 millió forintot is ér a 20%-os extra

A tavalyi évben majdnem 70 ezren döntöttek úgy, hogy nyugdíjbiztosításon keresztül szeretnék finanszírozni a nyugdíjas éveiket, így számoljunk mi is egy jó nyugdíjbiztosítással! (Nagyon nem mindegy, hogy melyiket választod, kattints ide és számold ki!) A megtakarításunk nagysága legyen havi 20 ezer forint, így vizsgáljuk meg, hogy különböző futamidőknél mekkora lejárati összegre számíthatunk, és hogy mekkora összeg ebből az adókedvezmény, és a hozama. Évente 8%-os hozammal kalkulálunk, 3% értékkövetés mellett.

Az állam véleménye: „Legyen nyugdíj előtakarékosságunk”
Az adókedvezmény számokban

Az összegek nincsenek korrigálva a pénz értéktelenedésével (infláció), így nem mai vásárlói értéken értendőek.

Amennyiben 23 éves korunktól fogva fizetjük ezt a nyugdíj megtakarításunkat, akkor az állam 3,7 millió forinttal támogatja (ami 31 havi, mai 117.372 forintos átlagnyugdíjnak felel meg). Az is egyértelműen kiderül, hogy minél hamarabb indul a saját nyugdíj megtakarításunk, annál több ideje van extra hozamokat termelnie, ezért van ez a látványos növekedés a táblázat 3. oszlopában.

Mindenki nyer, ha elindítjuk a saját nyugdíj megtakarításunkat

Ebben a cikkben kiemelten foglalkoztunk a nyugdíj megtakarítások adókedvezményével, ami anyagilag rendkívül előnyös lehetőség, hiszen a befizetett pénzünk 120%-a termeli számunkra a nyereséget. Az állam ezzel jól jár, mert egyszerűbb a nyugdíj megtakarításokra adókedvezményt fizetni, mint később hosszú évekig nyugdíjat. Nekünk jó, mert független az államtól, kormányoktól jelentős tőkét építünk ki magunknak úgy, hogy minden befizetett 1.000 forint helyett 1.200 forint termeli a hozamok, hosszú éveken át. Töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, ha kérdésed van, és megválaszolom! Szeretnéd megtalálni, hogy melyik számodra a legjobb nyugdíj megtakarítás? Találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson, és 1 óra alatt megvizsgáljuk a teljes megtakarítási piacot, és megtaláljuk az ideális megoldást!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?