Az állam most jelezte, hogy nem lesz nyugdíj

Verba György

Amit eddig sokan rebesgettek, és amiről sokan beszélgettek, az most valósággá vált. Ha nem is szó szerint, de közvetetten az állam megmutatta, hogy nem lesz elegendő pénze nyugdíjra, így elkezdhetünk aggódni. Viszont még ennél is jobb, ha belevágunk egy nyugdíj megtakarításba.

Az 50 éves demográfiai előrejelzés szerint

Ahogy az lenni szokott minden évben, amikor a költségvetést tárgyalják most is szóba került a nyugdíjalap. Ezúttal azonban nem csak egy 3 éves gazdasági előrejelzést nyújtott be a kormány, hanem egy 50 éves demográfiai előrejelzést is.

Kezdjük a pozitívumokkal, 3 évig minden rendben van, addig a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése elbírja a rá nyugdíjként nehezedő súlyokat. Ehhez azért nagyban hozzájárul az is, hogy nyugdíjkorhatárt felemelték 62 éves korról, illetve visszavonták a legtöbb korengedményes nyugdíjat (kivétel a nők 40 éves munkaviszony utánit), így kevesebben tudnak nyugdíjba vonulni.

Emellett pedig szó esett a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról is (2010-2060), amelyet a KSH Népességtudományi kutatóintézet készített. 2010-ben még csak a teljes lakosság 20,2 százaléka volt nyugdíjas, de ez a szám folyamatosan növekedve el fogja érni a 30%-ot.

Tovább torzítja a képet, hogyha a nyugdíjasok, és a munkaképes (16 évnél idősebb, de 62 évnél fiatalabbak) emberek arányát vizsgáljuk, ami jelenleg 33%. Ez azt jelenti, hogy 2 dolgozó emberre jut egy nyugdíjas, viszont ez az arány is el fog jutni bőven 50% fölé, vagyis kevesebb, mint egy aktív kereső ember járulékából kéne biztos megélhetést nyújtó állami nyugdíjat fizetni. Ez lehetetlen.

Mi lehet a megoldás a nyugdíjcsapdára?

A konkrét gondot nem is az idősek száma jelenti (most: 2 millió, 2060: 2,4 millió), hanem az, hogy nem születik elég gyermek. Hiszen míg most 6,2 millió munkaképes ember él Magyarországon, addig 2060-ban várhatóan már csak 4,3 millióan lesznek. Az egyik megoldás tehát az lehetne, ha hirtelen sok gyermek születne, de ez nem reális, hiszen még nem is említettük a hihetetlen mértékű kivándorlásról.

A másik megoldás pedig a már sokat emlegetett öngondoskodás. A jelenlegi nyugdíjak is alacsonyak (kattints ide, és számold ki a jelenlegi szabályok szerint várható nyugdíjadat), ami szintén azt mutatja, hogy a keresetünkhöz mérten 10-20 ezer forintot havonta arra kell szánnunk, hogy élhető nyugdíjat építsünk ki magunknak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárra, a nyugdíj előtakarékossági számlára, és a nyugdíjbiztosításra is 20% adókedvezményt ad az állam pontosan azért, hogy motiváljon minket a nyugdíj előtakarékosságra. Ez a motiváció pedig sok pénzt jelenthet számunkra, hiszen minden évben jóváírásra kerül az SZJA kedvezmény, ami így folyamatosan extra nyereséget termel számunkra.

Ne aggódjunk, cselekedjünk!

Igazság szerint semmi váratlan dolog nem történt, mindössze annyi, hogy amiről évek óta beszélünk, vagyis hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíj, az ismét bizonyosságot nyert. A feladat tehát adott, el kell indítani egy államilag támogatott nyugdíj megtakarítást. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és segítek megtervezni, hogyan tudjuk egyénileg megoldani a nyugdíjproblémát, és eltüntetni a várható nyugdíjhiányodat!

Ezt a cikket 1946 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555