Az állam lépései a nyugdíjhelyzet megoldására

Verba György

Már régóta tudvalévő, hogy világszerte komoly problémák adódnak a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek, és nálunk is számos teóriát dolgoztak ki, hogyan lehetne ezt orvosolni. Ha szépen sorba vesszük őket, látni fogjuk, hogy csak egyetlen igazán életképes megoldást találunk.

Alacsony alapkamat, alacsony infláció

Ez a gazdasági folyamat pár éve tart. Nevezetesen, hogy folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat (jelenleg 1,05%), és az infláció is alacsonyan van. Nyilvánvalóan ennek egyéb gazdasági hatásai is vannak, de nyugdíj szempontból is érdekes. Az állam ugyanis évről-évre kicsit emeli a nyugdíjakat, olyan mértékben, hogy a vásárlói értéke ne romoljon. Vagyis a várható infláció összegével, ami jövőre 0,9%-os emelést jelent.

Ez azonban korán sem ad elégedettségre okot, hiszen a nyugdíjak már most is alacsonyak, és a vásárlói érték szinten tartásával, csak annyit érnek el, hogy nem lesz sokkal rosszabb a helyzet (egy darabig).

A gyermekek számától függő nyugdíj

2015-ben egy érdekes kezdeményezés látott napvilágot, vagyis az, hogy a gyermekek száma is befolyásolná a várható nyugdíjunkat. Ahogy egy korábbi cikkben is olvasható, a 2 gyermekes szülőket ez nem érintené, a nagycsaládosok jobban járnának, míg azok akiknek vagy nincs, vagy egy gyermekük van rosszabbul.

Pro-kontra lehet érveket felhozni, de ebből az ötletből egyelőre nem lett semmi, és nem is valószínű, hogy lesz. Elég csak azokra gondolni akiknek nem lehet gyermekük. De lényeg, hogy ez az ötlet sem hozta meg a kívánt eredményt.

A szülő tartási törvény

Kevesen tudják, de 2013 óta szerepel az Alaptörvényben, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek eltartani a szüleiket, és nem csak fordítva. Ezt szeretné az állam most pontosítani, módosítani. Ennek lényege egyértelmű, hogyha kevés a nyugdíj akkor a gyermek(ek) kötelessége besegíteni.

Alapból minden gyermek, akinek módja van rá ezt megteszi, de adott esetben ez nagyon megterhelő lehet anyagilag. Gondoljunk abba bele, hogy a 2 szülőnket, és a párunk két szülőjét kell kisegíteni, a saját életünket finanszírozni (valószínű egy lakáshitellel nehezítve), a gyermek(ek)et nevelni, ami összességében kiemelkedő anyagi terheket ró ránk. Az eddigi 3 lépés nem tűnik működőképesnek, viszont a következő igen.

Állami támogatások a nyugdíj megtakarításokra

Egyértelmű, hogyha kevés lesz a nyugdíj, amit az államtól kapunk, akkor szükségünk lesz máshonnan pénzre. Ennek a legjobb módja, hogy a hosszú dolgos évek alatt a keresetünk egy részét félretesszük magunknak. Az állam ebben partner hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os adókedvezményen keresztül támogat.

Az önkéntes nyugdíjpénztár után a befizetéseink 20%-a, maximum 150 ezer forintot igényelhetünk vissza. A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ számla) után 100 ezer forint (ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint) adójóváírás jár évente. Míg a 2014 óta választható nyugdíjbiztosításnál a befizetéseink alapján akár 130 ezer forintot utaltathatunk az állammal a megtakarításunkba.

Az összes megoldási terv közül ez a legbiztosabb, hiszen a saját nevünkön folyamatosan gyarapszik a pénzünk, amely révén nyugodt lehet az időskorunk.

Ne mástól várjuk a megoldást!

Összegezve jól látható, hogy az állam tisztában van a nyugdíjproblémával, és próbálkozik a megoldással. Mi sem tehetünk mást, és már fiatal dolgozó korunkban érdemes lépéseket tennünk, azért hogy ne legyenek anyagi gondjaink nyugdíjasként. Az egyetlen működőképes megoldás, ha magunknak gyűjtünk pénzt az állami támogatás mellett. Ezzel nem is érdemes sokáig várakozni, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen a rövid megbeszélésen segítek megtalálni azt a megoldást, amely a leginkább illik az igényeidhez.

Ezt a cikket 1619 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555