Az állam idén 4 milliárd forinttal többet fordított nyugdíjra

Verba György

Mivel az állami nyugdíjrendszer finoman fogalmazva nem áll a helyzet magaslatán, ezért a 4 milliárd forintot nem az állami nyugdíjaknál kell keresni. Éppen a nyugdíjrendszer hibái miatt az állam adókedvezménnyel támogatja az egyéni nyugdíj megtakarításokat. Míg tavaly összesen 7,752 milliárd forintot igényeltünk vissza az adónkból, idén már 11,154 milliárd forintot. És ezekre a pluszpénzekre nagy szükségünk lesz nyugdíjasként.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak növekedése

A hivatalos adatok szerint tavaly kicsit több, mint 1,1 millió önkéntes nyugdíjpénztár tag volt hazánkban. Ráadásul ők sokkal aktívabbak voltak, mint az elmúlt években, hiszen 26%-kal több tagdíjat fizettek, mint az azt megelőző évben. Ez azt eredményezte, hogy összesen 62,3 milliárd forint áramlott be az önkéntes nyugdíjpénztárakba.

Az 1,1 millió tagból azonban mindössze 340 ezren vettek igénybe adóvisszatérítést, összesen 7,2 milliárd forintot. Ennek oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár az egyetlen olyan államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, amelyet a cégünk is fizethet nekünk. Igaz, ebben az esetben le kell mondanunk a 20%-os, akár éves 150 ezer forintos adókedvezményről. A másik oka annak, hogy ilyen kevesen igényeltek adókedvezményt az is lehet, hogy sokan nem fizetik a díjakat. Ettől függetlenül 7,2 milliárd forint szép pénz, amelynek a ránk eső az állami nyugdíjukhoz hozzácsaphatunk. És van még másik nyugdíj előtakarékosság is.

A nyugdíjbiztosítás berobbanása

Mivel a nyugdíjbiztosításokat 2014.01.01-től lehet indítani, ezért az idei év volt az első, hogy adókedvezményt tudtunk rá igényelni. Az első év abszolút sikeresnek mondható, hiszen 68 ezren választottuk ezt a nyugdíj előtakarékosságot, ezekre pedig 1,629 milliárd forint adókedvezményt igényeltünk vissza. Az azonban érdekes, hogy a 68 fő közül, aki nyugdíjbiztosítás mellett tette le a voksát, mindössze 42.400 igényelte vissza az adójóváírást. Még szerencse, hogy a nyugdíjbiztosítások az adókedvezmények nélkül is eredményes megtakarítások, de kár az államnál hagyni ezt a 20%, akár 130 ezer forintot. Mindjárt meg is mutatjuk, hogy mennyire.

Ne hagyjuk az államnál az összes adónkat

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, azért bevallhatjuk, hogy a legnagyobb mozgató rugó amellett, hogy nem lesz nyugdíjunk, az a 20%-os adókedvezmény. Éppen ezért ne felejtsük el, hogy minden egyes évben ezt nekünk vissza kell igényelnünk az adóbevallásunkon keresztül. Ha ezt elmulasztjuk, akkor túlzás nélkül állítható, hogy milliókról mondhatunk le. Tegyük fel, hogy havi 15 ezer forintot teszünk félre, éves 3%-os értékkövetés, és 8%-os éves hozam mellett:

Ezért igényeljük vissza az adókedvezményt!

Ahogy látható, abban az esetben, ha 36 évig tart a nyugdíj megtakarításunk, akkor akár több mint 9 millió forinttól is eleshetünk, ha nem vesszük igénybe az adókedvezményt. De már 12 évnél is több mint 700 ezer forint kiesésről beszélhetünk. Ezt a 700 ezer forintot szinte biztosan mindenki el tudná költeni valami hasznosabb dologra, mintsem, hogy az államnál hagyjuk., hiszen alacsony nyugdíjakra számíthatunk (itt tudod kiszámolni).

Készüljünk a nyugdíjra állami támogatással!

Ahogy a fent leírtakból is kiderül, egyre többen vesszük igénybe a nyugdíj előtakarékosságokhoz kapcsolódó adókedvezményeket, ami örömteli. Viszont még mindig összesen 410 ezren igényeltek csak adókedvezményt, tehát több millió embernek még szüksége van erre. Ahogy kiszámoltuk több millió forintnyi okunk van rá. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszoljuk! Úgy érzed, hogy Te sem szeretnéd az államnál hagyni az összes adódat? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy gyors, és hatékony megbeszélésen együtt kiszámoljuk, hogy melyik nyugdíj megtakarítással jársz a legjobban.

Ezt a cikket 1790 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555