Amit a nyugdíjbiztosításokról feltétlenül tudni kell

Verba György

Már több mint 2 éves múltra tekintenek vissza a nyugdíjbiztosítások, mégis számos dologgal nem vagyunk tisztában. Ez arra ösztönzött, hogy írjunk egy olyan cikket, amiben minden fontos és gyakorlatias tény szerepel. Ne is húzzuk tovább az időt, íme, itt a nyugdíjbiztosítási kisokos!

Miért jött létre a nyugdíjbiztosítás?

Erre a kérdésre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk. Elég csak egyet számolni a nyugdíjkalkulátorral és látjuk, hogy az állam önmagában nem képes megfelelő állami nyugdíjat adni. És hiába van NYESZ számla, sajnos az emberek nem igazán értenek a befektetésekhez, ezért kevesen választják. Az önkéntes nyugdíjpénztárakat javarészt Cafeteria kereten belül választjuk, így nincs rá 20%-os adókedvezmény, valamint a tagdíj sem olyan magas, amelyből releváns nyugdíj kiegészítésre tehetnénk szert. Sokan választottak befektetéses életbiztosítást így szinte adta magát a lehetőség, így 2014.01.01-től életre hívták a nyugdíjbiztosításokat.

Mit tud a nyugdíjbiztosítás?

Először is a nyugdíjbiztosításra 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezményt tudunk igényelni. Ez pedig további extra nyereséget termelnek számunkra.

Választhatunk rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást, és egyszeri díjast is. Tehát ha nem vagyunk biztosak benne, hogy tudjuk vállalni a rendszeres megtakarítást, akkor sem kell nyugdíjbiztosítás nélkül maradnunk.

Két nagy csoportra oszthatjuk a biztosítók nyugdíj megtakarítását. Az egyik a garantált nyugdíjbiztosítás, a másik pedig a unit linked alapú. Míg az elsőnél előre megadott fix összeget kapunk, addig a másiknál az általunk összeállított portfólió eredményei határozzák meg a lejárati összeget. Így ez lehet alacsonyabb, vagy jóval magasabb összeg is.

Fontos tudnivalók

Így februárban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az adókedvezmény nem alanyi jogon jár. Minden évben nekünk kell visszaigényelni az adókedvezményt az adóbevallásunkon keresztül. Erről itt találod a részleteket.

A nyugdíjbiztosításban gyűjtött pénz nem veszhet el. Egyrészt az államnak nincsen rá befolyása (részletek itt), másfelől pedig az itt gyűjtött pénzt vagy mi kapjuk meg (lejáratkor, nyugdíjba vonuláskor, vagy rokkantság esetén), vagy pedig az általunk megadott kedvezményezett(ek), halálunk esetén. A pénz nem veszik el.

Legyen egy nyugdíjbiztosításunk!

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk szinte minden fontos tudnivalót a nyugdíjbiztosításokról. Szót ejtettünk a díjfizetésről, a nyugdíjbiztosítások fajtáiról, és a szolgáltatásáról is. Azonban még így is nehéz megtalálni azt a nyugdíjbiztosítást, amellyel a legjobban járunk majd. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy rövid beszélgetésen minden lényeges feltételre kitérünk, és így megtaláljuk a megfelelő megoldást.

Ezt a cikket 1695 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555