Aggódsz, hogy nem lesz elég nyugdíjad? Megoldás csatolva

Jogos a félelem, hiszen minden jel arra mutat, hogy az állam nem fog tudni minket ellátni nyugdíjas korunkban. Le kell nyelni a békát, mert van olyan megoldás, amivel orvosolni tudjuk a problémát. Sőt, az állam támogat is ebben minket, ami akár 9 millió forint extra nyugdíjpénzt is jelenthet számunkra.

Mit mondanak a számok?

Számos statisztika foglalkozik az állami nyugdíjakkal, és keresetekkel. Ezek közül kiemelve a leglényegesebbeket, jelenleg Magyarországon az átlagos nettó kereset 154.500 forint, míg az átlagnyugdíj 117.372 forint. Vagyis az aktív keresetünk mindössze 76%-át kapjuk meg nyugdíj ellátás címen, így kijelenthetjük, hogy a számok szerint jogos az aggodalom, hogy nem lesz elég az a pénz, amit az államtól kapunk.

A viharfelhők is gyülekeznek az állami nyugdíjrendszer felett, hiszen demográfiai felmérések szerint pár éven belül drasztikusan nő a nyugdíjasok száma, és ezzel együtt csökken az adót, és járulékokat fizetők száma is. Egy ilyen rendszernél, ahol a jelenlegi bevételekből fizetik ki a nyugdíjasokat ez akár végzetes is lehet. Mi a helyzet, ha egyénekre bontjuk e nyugdíjkérdést?

Alap esetben valóban nem kapunk elegendő nyugdíjat

A nyugdíjkalkulátor segítségével Te is ki tudod számolni, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, a mostani szabályozás szerint. Ez azért hasznos, mert elsősorban a korunk, a szolgálati évek és a bejelentett bérünk alapján számolják ki, mekkora havi ellátást kapunk 65 éves korunk után. Kigyűjtöttünk pár adatot a nyugdíj kalkulációk alapján, ahol látszik, hogy különböző kor és kereset mellett, ki mekkora állami nyugdíjra számíthat, és ez mennyivel kevesebb, mint a mostani keresete.

Aggódsz, hogy nem lesz elég nyugdíjad? Megoldás csatolva

A táblázat alapján kijelenthető, hogy 50 éves kor felett magasabb nyugdíjat kaphatunk ugyanakkora fizetés után, ez nyílván azért is van, mert kevesebb időnk van a kieső jövedelmet pótolni.

A nyugdíj megtakarítás az egyetlen lehetőség

A fent is bemutatott hiányt pedig valahogyan pótolni kell, hiszen senki nem akarja nyomorogva tölteni a 40-50 ledolgozott év után az életét. Egyértelmű, hogy a nyugdíj megtakarítások mára nem csak egy jó lehetőséget jelentenek, hogy jobban éljünk idős korunkban, hanem az egyetlen lehetőséget, hogy úgy töltsük el nyugdíjas éveinket, ahogy azt megérdemeljük.

Választhatjuk (1998 óta) az önkéntes nyugdíjpénztárt, majd 2006 óta a nyugdíj előtakarékossági számlát, és 2014 óta már a nyugdíjbiztosítást is. Mindhárom nyugdíj megtakarításra 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, az alábbiak szerint:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár esetén egy évben maximum 150 ezer forintot
  2. NYESZ számla tulajdonosként évente 100 ezer forintot, mindamellett ez az összeg felkúszhat 130 ezer forintra, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk
  3. Nyugdíjbiztosításnál pedig legfeljebb 130 ezer forintot

Ez az adókedvezmény pedig nagyon sokat jelenthet még akkor is, ha nem a maximális összeget igényeljük vissza, ezt igazolják a számok is.

Akár 8 millió forintot is érhet az adókedvezmény

Egyszerű logika szerint sem mindegy, hogy havonta 10 ezer, vagy 12 ezer forintot takarítunk meg. Amennyiben jobban belegondolunk, akkor azt is észrevehetjük, hogy ez a plusz 20%, további nyereséget is termel számunkra, így több, mint 20%-kal lesz magasabb a várható lejárati összegünk. A nyugdíjbiztosításoknál akad pár olyan (záradékolt nyugdíjbiztosítások), amelyet már korábban is indíthatott magának az ember, csak nem járt rá adókedvezmény, így célszerű pont ezeket a megtakarításos életbiztosításokat összehasonlítani a nyugdíjbiztosításokkal. Mivel, ugyanaz a költségszerkezetük, mindössze az SZJA kedvezmény a különbség közöttük, ezért összehasonlítottunk egy havi 15 ezer forintos megtakarítást, ahol évente bruttó 7%-os hozamot érünk el, és minden évben 3%-kal magasabb összeget takarítunk meg.

Aggódsz, hogy nem lesz elég nyugdíjad? Megoldás csatolva

Az evidens, hogy minél hamarabb kezdünk el megtakarítani, annál jobban járunk, de ekkora különbségekre nem számítottunk. Egy kimondottan hosszú 38 éves futamidő esetén majdnem 9 millió forint pluszt ér az adókedvezmény (2,4 millió lett jóváírva, a többi a hozam), míg 12 év esetén ez mindössze 700 ezer forint (461 ezer forint jóváírás, a többi hozam).

A nyugdíjad a ma meghozott döntéseden múlik

Összességében kijelenthetjük, hogy jogos a bennünk levő félelem, hogy nem kapunk megfelelő állami nyugdíjat, de ennek cselekvésre kell sarkallnia bennünket. A Számok jól megmutatták, hogy akár 9 millió forint extra pénzt is jelenhet, ha elfogadjuk a tényt, hogy magunknak is cselekedni kell a megfelelő nyugdíjas életért. Kérdésed van? Töltsd ki az alul található űrlapot, és megválaszolom! Meghoztad a döntésedet, és félreteszel a nyugdíjas korodra? Akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy kellemes beszélgetés alkalmával megtervezzük, hogyan érheted el a célodat, a kellemes nyugdíjas létet!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?