Adóbevallás 2017: +20% szja az államtól

Richter Ádám

Frissítés: a 2018-as adóbevallás kitöltési útmutatójához kattints ide!

Nyugdíjbiztosítással évente akár 130 000 Ft adókedvezményt lehet igénybe venni, de sokan nem tudják, hogy ez a jóváírás nem automatikus. Ha nyugdíjbiztosításod van, akkor néhány lépést meg kell tenned, hogy biztosan megkapd a kedvezményt a bevallási időszak végéig, azaz május 22-ig.

Gyakran állami támogatásnak nevezik, de valójában az SZJA-ként befizetett adódat kaphatod vissza a nyugdíjbiztosításod után (az éves befizetésed 20%-át, maximum 130 ezer forintot). Mi történik ezzel a pénzzel? Az állam a nyugdíjbiztosítás speciális eseti számlájára utalja ezt az összeget a biztosítón keresztül, amihez csak később, nyugdíjasként férhetsz hozzá, a pénzed viszont addig is kamatozik.

Az adójóváírás azonban nem automatikus. Ezt sokan nem tudják, például

 2015-ben a biztosítottak egyharmada nem vette igénybe a kedvezményt. 

Az SZJA-bevallás menete sokat változott idén. Aki nem a munkáltatójával vagy könyvelőjével készítteti az adóbevallást, annak a NAV készíti el, és ehhez csak egy Ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Akinek még nincs Ügyfélkapuja, az az Adóhatóság ügyfélszolgálatain kérvényezheti a bevallás elkészítését. Fontos azonban, hogy neked – mint a nyugdíjbiztosítás szerződőjének – kell jelezned, hogy jogosult vagy az adód jóváírására, és ehhez ki kell egészítened a bevallásodat Ügyfélkapun vagy postai úton május 22-ig.

Hogyan kapom vissza a pénzem?

A biztosító egy igazolást állít ki arról, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződésedre a befizetés megtörtént. Ez alapján kérheted az adód jóváírását. A 2016. évi SZJA-bevallásban rendelkező nyilatkozatot kell tenned a kiállított igazolás segítségével.

Az igazolásnak tartalmilag ehhez a mintához kell igazodnia:

Azaz tartalmaznia kell:

  1. A biztosító nevét, székhelyét, adószámát és pénzforgalmi számlaszámát.
  2. A nevedet, adóazonosító jeledet és lakhelyedet.
  3. Az adóévben befizetett összeget.
  4. A nyugdíjbiztosítási szerződésed egyedi azonosító számát (szerződésszám).
  5. Az igazolás kiállítójának, vagyis a biztosító cégszerű aláírását.

A biztosítód minden adatot mellékelni fog, ami az adó jóváírásához szükséges. Ha valamilyen elem mégis hiányzik, vagy meg sem kaptad az igazolást, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a személyes tanácsadóddal. Ha minden hiánytalanul megvan, akkor nincs más dolgod, mint a mellékelt igazolás alapján kitölteni az adóbevallást:

Részletes kitöltési útmutatóhoz kattints ide!

Az állam körülbelül 30 nap múlva visszautalja a pénzt a biztosítódnak, aki ezt az összeget az eseti számládra helyezi, ahol a pénz kamatozik egészen a nyugdíjba vonulásodig.

Főállású anyaként is jár a kedvezmény

Ha nem fizetsz (elég) SZJA-t, mert GYES-en vagy GYED-en vagy, külföldön dolgozol, minimálbérre vagy bejelentve, esetleg KATA-s egyéni vállalkozóként adózol, akkor sem kell lemondanod az állami kedvezményről. A nyugdíjbiztosítás lehetővé teszi, hogy a biztosított és a szerződő személye eltérő legyen. Erről a megoldásról részletesen írtunk korábban.

Ha úgy érzed, nem kaptál kielégítő választ a kérdéseidre, vagy jobban szeretsz személyesen érdeklődni, akkor egy kávé mellett szívesen elbeszélgetnék veled a témáról.

Ezt a cikket 1316 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555