Adóbevallás 2017: igényeld vissza az SZJA-d 20%-át

Richter Ádám | Mánia Fitness
Richter Ádám

Nyugdíjbiztosítással évente akár 130 000 Ft adókedvezményt lehet igénybe venni, de sokan nem tudják, hogy ez a jóváírás nem automatikus. Ha nyugdíjbiztosításod van, akkor néhány lépést meg kell tenned, hogy biztosan megkapd a kedvezményt a bevallási időszak végéig, azaz május 22-ig.

Gyakran állami támogatásnak nevezik, de valójában az SZJA-ként befizetett adód 20%-át kaphatod vissza a nyugdíjbiztosításod után, de évente maximum 130 ezer forintot. Mi történik ezzel a pénzzel? Az állam a nyugdíjbiztosítás speciális eseti számlájára utalja ezt az összeget a biztosítón keresztül, amihez csak később, nyugdíjasként férhetsz hozzá, a pénzed viszont addig is kamatozik.

Az adójóváírás azonban nem automatikus. Ezt sokan nem tudják, például

 2015-ben a biztosítottak egyharmada nem vette igénybe a kedvezményt. 

Az SZJA-bevallás menete sokat változott idén. Aki nem a munkáltatójával vagy könyvelőjével készítteti az adóbevallást, annak a NAV készíti el, és ehhez csak egy Ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Akinek még nincs Ügyfélkapuja, az az Adóhatóság ügyfélszolgálatain kérvényezheti a bevallás elkészítését. Fontos azonban, hogy neked – mint a nyugdíjbiztosítás szerződőjének – kell jelezned, hogy jogosult vagy az adód jóváírására, és ehhez ki kell egészítened a bevallásodat Ügyfélkapun vagy postai úton május 22-ig.

Hogyan kapom vissza a pénzem?

A biztosító egy igazolást állít ki arról, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződésedre a befizetés megtörtént. Ez alapján kérheted az adód jóváírását. A 2016. évi SZJA-bevallásban rendelkező nyilatkozatot kell tenned a kiállított igazolás segítségével.

Az igazolásnak tartalmilag ehhez a mintához kell igazodnia:

Azaz tartalmaznia kell:

  1. A biztosító nevét, székhelyét, adószámát és pénzforgalmi számlaszámát.
  2. A nevedet, adóazonosító jeledet és lakhelyedet.
  3. Az adóévben befizetett összeget.
  4. A nyugdíjbiztosítási szerződésed egyedi azonosító számát (szerződésszám).
  5. Az igazolás kiállítójának, vagyis a biztosító cégszerű aláírását.

A biztosítód minden adatot mellékelni fog, ami az adó jóváírásához szükséges. Ha valamilyen elem mégis hiányzik, vagy meg sem kaptad az igazolást, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot a tanácsadóddal, vagy ha még nincs, akkor a biztosítóval. Ha minden hiánytalanul megvan, akkor nincs más dolgod, mint mellékelni az igazolást az adóbevallásodhoz.

Az állam körülbelül 30 nap múlva visszautalja a pénzt a biztosítódnak, aki ezt az összeget az eseti számládra helyezi, ahol a pénz kamatozik egészen a nyugdíjba vonulásodig.

Főállású anyaként is jár a kedvezmény

Ha nem fizetsz (elég) SZJA-t, mert GYES-en vagy GYED-en vagy, külföldön dolgozol, minimálbérre vagy bejelentve, esetleg KATA-s egyéni vállalkozóként adózol, akkor sem kell lemondanod az állami kedvezményről. A nyugdíjbiztosítás lehetővé teszi, hogy a biztosított és a szerződő személye eltérő legyen. Erről a megoldásról részletesen írtunk korábban.

Ha úgy érzed, nem kaptál kielégítő választ a kérdéseidre, vagy jobban szeretsz személyesen érdeklődni, akkor egy kávé mellett szívesen elbeszélgetnék veled a témáról.

Ezt a cikket 222 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

+36 1 585 8555