A te béred is emelkedik

A Figyelő információi szerint 2017 januárjában kezdődik meg egy új járulékcsökkentési program, amelynek keretein belül a cégterhek enyhülnének, a bérek pedig nőnének.

A te béred is emelkedik

Meglepő, hogy a cégek nemcsak örülnek a zsebükben maradó pénznek, hanem egyből tovább is adják a dolgozóiknak? Könnyen lehet, hogy ha tehetné, nem mindenki döntene így, ám a járulékcsökkentési program egyik fő kitétele az, hogy a be nem fizetett járulékokat a munkáltató köteles beleforgatni az alkalmazottak bérébe.

A valószínűleg 2020-ig is elhúzódó folyamat első fázisa már 2017-2018-ban lezajlik. Évente pár százalékponttal csökkentik majd a közterheket, a szociális hozzájárulási adó például a mostani 27%-ról 20%-ra csökkenhet az elkövetkező időszakban.

Ezekből a kalkulált adatokból, és a cégek béremelési kötelezettségéből pedig az szűrhető le, hogy az a bizonyos 7% a munkáltatók tárcájából nem az államhoz, hanem a munkavállalókhoz vándorol. Ha egy pillanatig is csalódottnak éreznék magukat a cégvezetők, bizonyára hamar rájönnek majd, milyen nagy előnyökkel jár a megfelelően díjazott, elégedett munkaerő.

Amennyiben a béremelések következtében megnő a dolgozó motivációja és ezzel együtt a hatékonysága, máris több profitot termelhet bármely cég számára. Az elégedett munkaerő jó munkaerő, a béremelésébe invesztált “ingyen forintok” pedig nemcsak megtérülnek, hanem remekül kamatoznak is a dolgozó munkája nyomán.

Nézzük meg, hogyan néz ez ki a gyakorlatban. Három példán mutatom be, a tervezet szerint nagyjából hogyan alakul a jelenleg átlagbérért, annál 50 000 forinttal kevesebbért és 50 000-rel többért dolgozók fizetése 2020-ra.

A te béred is emelkedik
Kalkulációnk általános, vagyis nem számol az eltartottak után, egyedülálló szülőknek, friss házasoknak járó vagy egyéb kedvezményekkel.

Ahogy azt a táblázat is mutatja, természetesen minél nagyobb a jelenlegi bér, annál több lesz az a bizonyos 7%. Az aktuális magyar átlagkereset (170 000 Ft) esetében a bruttó 7%-os bérnövekedés körülbelül nettó 11 900 Ft-ot jelent, azaz ennyivel többet vihet majd haza a munkavállaló.

Mit lehet kezdeni azzal a pár ezer forinttal?

Ha úgy gondolod, ezeknek a plusz ezreseknek még nem lesz fix helye az életedben, mert szerencsére épp nincs égető szükséged rájuk, akár a jövődbe is fektetheted őket. A bérek nem azonnal nőnek meg 7%-kal, fokozatosan emelkednek majd a fizetések. Érdemes tehát előre gondolkodni. Ha például már most elkezdesz gyűjteni a nyugdíjas évekre, és elindítasz egy nyugdíj előtakarékosságot, annak havi díját 2020-ra akár már teljes egészében kiteheti a kilátásba helyezett béremelésből származó plusz bevételed. Ezzel pedig időskorod anyagi biztonságát már most megalapozhatod.

Mivel az állami nyugdíjak meg sem fogják közelíteni az aktuális fizetéseket – ha még nem tudod, a tiéd mennyi lesz, itt kiszámolhatod -, az állam nyíltan támogatja az előtakarékoskodást. Eddig 20% adókedvezményt kínált az önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási és nyugdíj előtakarékossági számla konstrukciókra, most pedig kimondatlanul is tovább támogatja az takarékoskodni vágyó embereket a szociális hozzájárulási adó csökkentésével és az ezzel járó béremeléssel.

Ha szeretnél többet tudni a nyugdíj előtakarékosságban és a tervezett bérnövekedésben rejlő lehetőségekről, szívesen beavatlak a részletekbe egy csésze kávé mellett.

Tímea Benke
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?