A nyugdíjról tényszerűen

Verba György

Jelenleg sejtjük, hogy a nyugdíjrendszerrel problémák vannak, mégis a friss hírek szerint nyugdíj emelés várható. Ez a furcsa kettősség elég érdekesen hangzik, ezért most tegyük tisztába a tényeket!

Öregedik a társadalom, sokan kivándorolnak

Egész Európára jellemző, hogy meg kell küzdeni egy új kihívással, vagyis azzal, hogy nő az átlagéletkor, ezzel együtt öregszenek a társadalmak. A legtöbb országban egyébként a gyermekek születése is elmarad az elvárttól, ez alól hazánk sem kivétel, ahogy ez a grafikon is mutatja. Nálunk ráadásul még súlyosbítja a helyzetet, hogy régen nem látott kivándorlásnak lehetünk szemtanúi. EZ mind arra vezet, hogy a jelenlegi társadalombiztosítási rendszer fenntarthatatlanná válik, hiába egyes korrigálási kísérletek, gyökeres változásokra van szükség.

Tényleg emelkednek a nyugdíjak?

Az állam nemrég bejelentette, hogy jövőre ismét emelik a nyugdíjakat. Ezzel csak az a baj, hogy nagyon megtévesztő ez a megfogalmazás, hiszen valós emelés nem történik, mindössze a pénz vásárlói értékét igyekszenek megtartani. Miután az emelés a várható infláció mértékével megegyező, ezért kisebb eltérések lehetnek, és az elmúlt 5 évben ezzel a nyugdíjasok jártak jól:

Nyugdíjemelés az infláció tükrében

2010 kivételével minden évben az infláció felett nőttek a nyugdíjak, de ez valljuk meg őszintén édeskevés. Márpedig, ha az állam nem tud elegendő nyugdíjat a számunkra utalni (számold ki a nyugdíjkalkulátorral, hogy mennyire nem), akkor nekünk kell megoldani valahogyan.

Egyéni felelősségvállalásra van szükség!

Két dolgot tehetünk a nyugdíjjal kapcsolatban, vagy várjuk a csodát, hogy hátha valami meglepő fordulat áll be (de ennek semmi esélye), vagy elfogadjuk az új helyzetet, és kerestünk egy részét nem elköltjük, hanem egy nyugdíj megtakarításba forgatjuk. Tehetjük ezt úgy, hogy az állam 20%-os, akár évente 150 ezer forintos adókedvezménnyel támogatja. Így minden befizetett ezer forint helyett 1.200 dolgozik azért, hogy élhető nyugdíjunk legyen. Ha kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszoljuk. Amennyiben szeretnél felkészülni a nyugdíjas évekre, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt megtervezzük, hogyan érheted el a probléma mentes időskort.

Ezt a cikket 1906 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555