A nyugdíjrendszer nagy hibái

Verba György

Sajnos, ahogy korábban is írtuk a jelenlegi nyugdíjrendszer nagy jóindulattal is ezer sebből vérzik. Hiába várjuk ettől a felosztó-kirovó rendszertől, hogy életünk utolsó 15-20 évében ellát minket, erre képtelen, és nem is igazságos. Bemutatunk 3 olyan hibát, amiről sokan nem beszélnek, és amit lehetne máshogy csinálni, úgy hogy mindenki jól járjon.

1. Messze nem egyenlő bánásmód

A várható nyugdíjunk kiszámítására a legegyszerűbb, hogyha használjuk a nyugdíjkalkulátort. Azonban azt sem árt figyelembe venni, hogy az adozona.hu két egyszerűsített számítással rámutatott egy érdekességre. Amennyiben 100 ezer forintot keresünk, és 40 évig dolgozunk, akkor nagyjából 80 ezer forint nyugdíjra számíthatunk, míg ha 200 ezer forintot keresünk, de csak 20 évig dolgozunk, akkor a 106 ezer forintra. Magyarul, még akkor is magasabb nyugdíjat kapunk, ha kevesebb ideig dolgozunk, de magasabb bérért. Ki-ki döntse el, hogy ez igazságos-e! Éppen ezért (is) érdemes saját nyugdíj megtakarítást indítani, hiszen ott a kőkemény pénzpiaci szabályok érvényesülnek, egyáltalán nem számít, ki mennyit keres, csak az, hogy ebből a pénzből mennyit tesz félre.

2. Nem fenntartható sokáig

Bár, azért ha a szívünkre tesszük a kezünket, még mindig jobb, hogy a keresetünk egy részét legalább megkapjuk nyugdíjként, még ha nem is egyforma mértékben. A nagyobb probléma, amit már korábban is jeleztünk, hogy az állam nem fog tudni még ekkora nyugdíjat sem adni. Elég csak megkérdezni egy jelenlegi nyugdíjast, hogy hogyan jön ki a bevételeiből, és ha ezt elosztjuk 3-mal, vagy 4-gyel, nagyjából annyi vár ránk. Megint csak nincs más lehetőségünk, mint gyűjteni a nyugdíjra, hiszen a nehéz rosszabbat elképzelni, minthogy elmegyünk nyugdíjba, majd vissza kell mennünk dolgozni, mert képtelenség megélni abból a pénzből, ami jut nekünk. A különböző nyugdíj előtakarékosságok közül viszont mindenki találhat magának olyat, amely a megfelelő lesz számára.

3. Mi történik, ha meghalunk?

A rendszer talán legnagyobb hibája pedig akkor mutatkozik meg, ha meghalunk, mielőtt nyugdíjba vonulnánk. Tisztán pénzügyi szempontból nézve ebben az esetben hiába folyt be egy csomó pénz nyugdíjjárulékként, semmit nem kapunk belőle, de még a törvényes örököseinknek sem emeli a várható nyugdíját. Ezzel szemben a nyugdíj megtakarítások ilyen esetben is szolgáltatnak, és az örökösünk, vagy kedvezményezettünk megkapja a felhalmozott összeget, nyugdíjbiztosítás esetén ezen felül még haláleseti szolgáltatás is járhat.

Nem érdemes az államtól várni a „csodát”

Összegezve ez a felosztó-kirovó rendszer nem működik jól már most sem, és később sem fog. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen rosszul kommunikálják a rendszerrel kapcsolatos problémákat, hiszen még mindig újabb korengedményes nyugdíjakról, illetve nyugdíj emelésről beszélnek, de ennek nincsen meg a gazdasági, és financiális alapja. Ezen tudnunk kell továbblépni, és egy saját nyugdíj megtakarításon keresztül magunkról gondoskodni, mert az államra hiába várunk. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszoljuk. Amennyiben nem akarsz feleslegesen kockáztatni, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Együtt megtervezzük, hogyan tudod elérni az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas életet!

Ezt a cikket 1850 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555