A nyugdíjrendszer átalakítása

Verba György

A nyugdíj előtakarékosság egy nagyjából 10 éve létrejött fogalom, előtte nem igazán foglalkoztak vele az emberek, mára azonban létszükséggé vált. De mi változott azóta? Hogyan változik az állam hozzáállása a nyugdíjakhoz? Sok kérdés merül fel, amit ebben a cikkben meg fogok válaszolni Neked.

A nyugdíjrendszer válsága

A nyugdíjrendszert Magyarországon 1928-ban vezették be, nagy sikerként lett elkönyvelve, de valóság szerint ez a rendszer villám léptekkel halad a vesztébe. A Ratkó Anna nevével fémjelzett korosztály 5 éven belül nyugdíjba vonul, és ezzel jelentősen megbillen a dolgozók-eltartottak aránya, ami a felosztó-kirovó rendszer végét is jelentheti. A rendszer elkerülhetetlen összedőlését pedig nem a nyugdíjasok, és a majdnem nyugdíjasok fogják megsínyleni, hanem mi, az a dolgozó réteg, akiknek legalább 15 éve van a nyugdíjas kor betöltéséig.

Mit tesz az állam?

2013.01.01-től az állam megszüntette a nyugdíjbiztosítási járulékot, helyette lett egy szociális hozzájárulási adó. (ez a bruttó bér feletti 27%-os adó) Ez azt jelenti, hogy a mindenkori kormány az így befolyó pénzt nem köteles nyugdíj kifizetésekre fordítania. Sőt az állami nyugdíj már nem is jár alanyi jogon. Ez mind utal arra, hogy az állam kezd kivonulni a nyugdíjfinanszírozásból.

Pozitív oldalon említendő. hogy 1998-tól az önkéntes nyugdíjpénztárakra, 2006-tól a nyugdíj előtakarékossági számlákra, 2014-től pedig a nyugdíjbiztosításokra lehet 20%-os SZJA kedvezményt igénybe venni. Ez pedig azt mutatja, hogy az állam az öngondoskodás felé igyekszik terelgetni bennünket.

Mit tehetünk mi?

Igazság szerint egy igazi lehetőség van előttünk, elfogadjuk azt a tényt, hogy az állam nem képes megfelelő színvonalú állami nyugdíjat folyósítani számunkra. Örüljünk annak az összegnek, amit megkaphatunk, mert annyival kevesebbet kell önerőből kiépítenünk. Itt érdemes használnod a nyugdíjkalkulátort, hogy kiszámold mekkora állami nyugdíjra számíthatsz.

Használjuk ki az adókedvezmények adta lehetőségeket. Mindhárom államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságra (ahogy fent is említettem) 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál legfeljebb 150.000 forint évente, a NYESZ-nél maximum 100.000 forint évente (2020-ig nyugdíjba vonulóknak 130.000 forint), míg a nyugdíjbiztosításnál 130.000 évente a plafon a maximális adókedvezmény tekintetében.

Változik a rendszer, változtass Te is!

Az egyik kedvenc mondásom a következő: „A világon egy dolog állandó, az pedig a változás” Mivel a nyugdíjrendszer egyértelműen és láthatóan változik, Te sem maradhatsz tétlen. Be kell építeni a nyugdíj megtakarításokat a havi költségvetésbe, de ebben nagyon szívesen segítek. Töltsd ki a cikk alján található adatlapot, és egy személyes nyugdíj tanácsadás alkalmával együtt megtaláljuk Neked azt a nyugdíj megtakarítást, amivel nem fog érzékenyen érinteni a nyugdíjrendszer átalakítása!

Ezt a cikket 2294 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555