A nyugdíjbiztosítás feltételei

Verba György

Jelenleg nem az a kérdés, hogy kell-e megtakarítani nyugdíjra, hanem az, hogy melyik nyugdíj megtakarítást válaszd. Erre az egyik legjobb lehetőség a nyugdíjbiztosítás. Ahhoz azonban, hogy hasznunkra legyen a nyugdíjbiztosítás érdemes megismerni, hogy milyen feltételek mellett érhetjük el vele a kívánt nyugdíj-kiegészítést!

Legyen bejelentett bérünk

A nyugdíjbiztosítások talán legnagyobb előnye a rá igényelhető 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezmény. Ez nem keverendő össze az állami támogatással, hiszen míg ez alanyi jogon jár, az adókedvezményt csak akkor tudjuk igénybe venni, ha adózunk. A bejelentett bérünk 16%-a (jövőre már „csak” 15%-a) az az adó, amit SZJA, vagyis személyi jövedelemadó néven fizetünk be.

Ebből a személyi jövedelemadóból kapjuk vissza például a családi adókedvezményt is, mint ahogy évente rendelkezünk 1+1%-ról is. Most lehetőségünk nyílt, hogy ennek egy jelentős részét a saját nyugdíjas életünkre fordíthassuk. Az első feltétele tehát a nyugdíjbiztosításnak, hogy legyen miből visszaigényelni az adókedvezményt, de valamilyen szinten ez a feltétel megkerülhető.

Nem lehet cafeterián belül adni

Jelenleg egy olyan államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság van a háromból (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás), amelyet a cégünk is fizethet. Ez az egy az önkéntes nyugdíjpénztár.
Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogyha a cégünk a szerződő, akkor erre a nyugdíj megtakarításra nincs 20%-os adókedvezményt. Ennek egész egyszerű a magyarázata, a cégek nem fizetnek SZJA-t, így nincs miből visszaigényelni az adókedvezményt. Pont ezért szinte egyik nyugdíjbiztosításnál sem lehet a cég a szerződő, viszont más akár lehet.

Ki lehet szerződő, és ki kapja a pénzt?

Azt fontos tudni a nyugdíjbiztosítások esetén, hogy a fent is említett SZJA kedvezményt a díjfizető, vagyis a szerződő veszi igénybe. De csakúgy, mint minden megtakarításos életbiztosításnál, a nyugdíjbiztosításnál sem kell ugyanannak lenni a szerződőnek, és a biztosítottnak. Egy példán keresztül bemutatva:

Tegyük fel, hogy van egy 52 éves szülő, akinek jelenleg nincs munkája, de szeretne egy nyugdíjbiztosítást, hiszen van 13 éve a nyugdíjig. Megkéri az egyik gyermekét, akinek van munkája, hogy fizessen neki egyet. Ez teljesen járható út, hiszen a nyugdíjbiztosításra a gyermek igényli az adóvisszatérítést, és majd az apukának fog téríteni, amikor nyugdíjba vonul, vagy betölti a 65. életévét.

A legfontosabb: Indítsunk egyet!

A fent leírtak azonban nem érnek egy fabatkát sem, hogyha nem indítunk magunknak egy nyugdíjbiztosítást. Hiába a az akár 130 ezer forintos állami támogatás, hiába a piaci átlag feletti reálisan elvárható hozamok. Ha kérdésed van szívesen megválaszolom, csak töltsd ki a lent található űrlapot! Viszont, ha még nincs semmilyen nyugdíj megtakarításod, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt kiszámoljuk, és megtervezzük, hogyan legyen anyagi gondoktól mentes az idős korod.

Ezt a cikket 1940 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555