A nyugdíjbiztosítás előnyei

Verba György

Biztos Te is szoktál gondolkozni, hogy mi lesz veled a jövőben. Ilyenkor óhatatlanul is előtérbe kerülnek a financiális kérdések, és így a nyugdíj megtakarítások is. A nyugdíj megtakarításoknál pedig mérlegelni kell, hogy melyik a jobb neked, vagyis mik az előnyök, és mik a hátrányok. Nézzük meg együtt, hogy mi szól a nyugdíjbiztosítás mellett!

Miért tegyek félre nyugdíjra?

Számos cikket írtam arról, hogy a nyugdíj megtakarítás miért nem „csak választható lehetőség”, hanem az egyetlen lehetőség, elég ha csak ide kattintasz. Röviden megfogalmazva azt tudom mondani, hogy az állam a demográfia alakulása miatt nem fog tudni számodra elegendő állami nyugdíjat biztosítani, így jobb esetben is jelentősen csökkenni fog az életszínvonalad. Ezt csak nyugdíj megtakarítással tudod ellensúlyozni.

A nyugdíj megtakarítások

Mi sem mutatja jobban a nyugdíj előtakarékosságok létjogosultságát, minthogy ezt a pénzügyi szektort támogatja leginkább az állam. Mind az önkéntes nyugdíjpénztárakra, mind a NYESZ számlákra, mind a nyugdíjbiztosításokra 20%-os adókedvezmény jár. Ezek közül a legfiatalabb a nyugdíjbiztosítás, hiszen mindössze 2014.01.01-től lehet kötni, de nézzük meg miért érdemes ezt a megoldást választani!

Nyugdíj előtt is hozzáférhetsz!

Itt most nem arra kell gondolni, hogy 3 év múlva kiveszed a pénzed, bár itt van a legkisebb büntetés, ha a szolgáltatás előtt megtöröd a megtakarítást. (Vissza kell fizetni az összes adókedvezmény 120%-át) Az egyik legnagyobb előny, hogy a nyugdíjbiztosítás akkor jár le, amikor betöltöd a nyugdíjkorhatárt (jelenleg 65. életév), de nem az aktuálisat, hanem azt, ami a szerződés indulásakor volt. Mivel a nyugdíjkorhatárt folyamatosan emelik (erről itt írtam), ezért ez számodra azt is jelent(het)i, hogy megkapod a nyugdíjbiztosításban felgyülemlett tőkét, és nem vagy rászorulva, hogy további 3-5 évet dolgozz idős korodban.

Az állam preferálja!

Természetesen itt az adókedvezményre érdemes gondolni. Ahogy fentebb is írtam a befizetett díjak 20%-át, évente legfeljebb 130.000 forintot adójóváírás formájában visszaigényelhetsz az adóbevallásodban. Ez a maximum 130.000 forint minden évben a nyugdíjbiztosítási számládra fog kerülni, amire a biztosító nem von(hat) el költséget, és folyamatosan extra hozamokat termel.

Nem kell érteni a pénzügyekhez!

A nyugdíjbiztosításoknál ugyan Te állítod össze a befektetési portfóliódat, de utána csak annyi dolgod van, hogy figyeled hogyan termeli a hozamokat, és ha úgy érzed váltasz bizonyos befektetési alapokat (évente legalább 2-szer ingyen). Az alapokat szakemberek kezelik a legjobb tudásuk szerint, amit Te is megtekinthetsz itt a honlapon, egy adott nyugdíjbiztosítás adatlapjának legalsó táblázatában.

A nyugdíjbiztosítás jó!

Ebben a cikkben kiemeltem a (szerintem) 3 legnagyobb előnyét a nyugdíjbiztosításoknak. Miután nyugdíj megtakarításra szükség van (elég, ha kiszámolod a nyugdíjkalkulátorral), ezért a nyugdíjbiztosításokat mindenképp érdemes megvizsgálnod. Ha kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, ha viszont szeretnéd, hogy megtervezzük a nyugdíjadat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy órás beszélgetés alatt megtaláljuk a módját, hogy életed utolsó 15-20 éve anyagi biztonságban teljen.

Ezt a cikket 2208 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555