A nyugdíjasok ingyenessé váló útlevele kevés a világutazáshoz

Richter Ádám

Ki ne szeretné a nyugdíjas éveit utazással tölteni? Az állami rezsicsökkentés részeként ingyenessé válik a nyugdíjasok útlevelének kiváltása, ám ettől még aligha leszünk világutazók időskorunkban. Belföldön ingyen, külföldön viszont borsos áron utazhatnak a magyar nyugdíjasok. A nyugdíjkorhatár eközben csak emelkedni fog.

A belföldi utazás teljes mértékben költségmentes a nyugdíjasok számára mind a helyi, mind a távolsági járatokon. Tegyük hozzá, hogy a nemrég bevezetett gyorsvonati pótjegyet és a buszok kiegészítő jegyeit nekik is ki kell fizetniük. Az útlevél kiváltása díjmentessé fog válni a nyugdíjasok számára, de a MÁV kedvezményeit külföldön nem tudják igénybe venni. Az EU-s országokba nem kell útlevél, ezért ott még csak nem is lehet ezzel sokat spórolni.

A MÁV az InterRail bérletet javasolja az európai vonatutakhoz, mert 30 országban érvényes, és ingyenessé vagy kedvezményessé teszi az utazást. A bérlet ára a szezontól és a nyaralás időtartamától függően 204 és 647 euró között van, vagyis 63-200 ezer forintért juthatunk hozzá. Ez minimum egy félhavi átlagnyugdíj összege, és mint tudjuk, a nyugdíjak a jövőben csak csökkenni fognak.

Külföldön kedvezménnyel sem olyan olcsó

Az About.com közölt egy összeállítást az európai utazási kedvezményekről. Franciaországban 60 év fölött 60 euróért (18 500 Ft) lehet nyugdíjas kártyát venni, ami 50%-os kedvezményt ad vonatra. Németországban egy ugyanilyen kártya 128 euró (40 ezer Ft), amiért féláron vehető igénybe a másodosztály (az első osztály ennek kétszerese). Az olaszoknál 30 euró (9 ezer Ft) a nyugdíjas kártya, de csak 15% kedvezményt ad. Az Egyesült Királyságban a 33%-os kedvezményre feljogosító kártya 30 fontba, azaz 10 800 Ft-ba kerül. Vagyis a nyugdíjasoknak venniük kell egy kártyát nem kevés pénzért, és az utazásuk még ezután sem ingyenes, sőt esetenként még csak nem is olcsó.

Gondot okozhat még a nyugdíjkorhatár megemelése. Az 1950-es születésű magyarok már 62 évesen nyugdíjba mehettek, viszont aki 7 évvel később született, csak 65 éves korában, vagyis 2022-ben vonulhat nyugállományba. Úgy néz ki, ez a korhatár a jelenleginél is magasabb lesz. Nagy-Britanniában most tervezik 70 évre emelni a nyugdíjba vonulás határát.

Állami nyugdíjból nem lesz párizsi vagy berlini túra

Ha jobban belegondolsz, rájössz, hogy a fenti kedvezmények csak azokat segítik, akiknek eleve van megtakarított pénzük. Nem lehet tudni, hogy sok év múlva mennyi lesz a nyugdíj, mennyi lesz a korhatár, és milyen kedvezmények maradnak meg az idősek számára. A nyugdíjrendszer kiszámíthatatlan, a privát megtakarítás viszont gyarapszik, és az a tiéd, amihez nem nyúlhat senki.

Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a felhőtlen időskorhoz nem lesz elég az állami nyugdíj, hanem ehhez a saját megtakarításodra is szükséged lesz. Szerencsére akár három öngondoskodási módszer közül is választhatsz. Ha szeretnél ingyenes felvilágosítást kapni arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, akkor keress fel, és szívesen elmondom neked mindhárom megoldás előnyeit és hátrányait.

Ezt a cikket 1272 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555