A nyugdíj takarékoskodás 4 legfontosabb szabálya

Ahogy a mondás is tartja, 3 a magyar igazság, plusz 1 a ráadás. A nyugdíjra való felkészülésnek is van 4 alapvető szabálya. Amennyiben ezt a 4 szabályt, vagy szempontot szem előtt tartjuk, akkor garantáltan nem lesznek anyagi gondjaink idős korunkban. Nem is húzom tovább az időt, kezdjük rögtön az első szabállyal!

1. Tudd, hogy mi a cél!

Ez nem csak a nyugdíj megtakarításokra vonatkozik, hanem az élet szinte minden pontjára. Ha nem tudjuk, hogy mit csinálunk, és miért csináljuk, akkor előbb-utóbb abbahagyjuk, ami egy nyugdíj megtakarítás esetében akár súlyos megélhetési problémákhoz vezethet.

A nyugdíj megtakarításoknál a cél, hogy annyi pénzt tudjunk összegyűjteni, hogy legalább akkora legyen a havi bevételünk, mint aktív korunkban. Az oldalon található nyugdíjkalkulátor megmutatja, hogy mekkora állami nyugdíjra leszünk jogosultak, így a hiány is könnyen kiszámolható. Kattints ide, és ismerd meg, hogy mekkora lesz az állami nyugdíjad!

2. Állapítsd meg a nyugdíj megtakarítás nagyságát!

Azzal, hogy tisztában vagyunk, mekkora összeget kell összegyűjteni nyugdíjas korunkra, meg tudjuk állapítani, hogy havonta mekkora összeget érdemes nyugdíj megtakarításra fordítani. Az előbb használt kalkulátor ebben is a segítségünkre siet, hiszen meg tudjuk vele határozni, hogy éves 8%-os hozam, és 3% értékkövetés mellett mekkora nyugdíjtőkét tudunk felhalmozni. A feladat már csak annyi, hogy a családi költségvetésben megtaláljuk, hogy miből fizessük a nyugdíj megtakarítást. Erre egy jó ötletet ebben a cikkben találsz.

3. Nem mindegy, hogy melyiket választod!

Általános tévhit, hogy az állami támogatás (ami egyébként adókedvezmény) miatt mindegy, hogy NYESZ-t, önkéntes nyugdíjpénztárt, vagy nyugdíjbiztosítást választunk. Arról már nem is beszélve, hogy ezeken belül milyen konkrét konstrukciót.

Pont ennek kiküszöbölésére, érdemes számolni egyet a nyugdíjbiztosítás kalkulátorral, ami azonos feltételek mellett kiszámolja a nyugdíjbiztosítások várható lejárati összegét. Például egy 44 éves nyugdíj előtakarékoskodó (21 éve van a nyugdíjig), havi 16.000 forintot tesz nyugdíjra. A nyugdíj megtakarítás évente 6%-os hozamot ér el, így a legjobb esetben 10.459.448 forint lejárati összeget kaphat, de a legrosszabb esetben már csak 8.086.513 forintot. A különbség eléggé nagynak mondható, hiszen ez 1.652.935 forint, ami 15 évre havi 16.565 forint bevételi különbséget jelent.

4. Csak a legindokoltabb esetben szakítsd meg a megtakarítást!

Mint minden megtakarítás, így a nyugdíjcélú is óriási előnyt kovácsol a minél hosszabb futamidőből. Ezért mielőbb elindítjuk a saját nyugdíj előtakarékosságunkat, annál jobban fogunk mosolyogni, amikor megkapjuk a pénzt.

Viszont mindannyian emberek vagyunk, változik az élethelyzetünk, és néha be-becsúszhat egy kisebb likviditási probléma. Azonban ilyenkor se a szerződés megszűntetése legyen a megoldás, hiszen mindenhol lehet kisebb-nagyobb ideig szüneteltetni a megtakarítást, így van idő rendbe tenni az életünket, és az esély is megmarad, hogy lesz megfelelő nyugdíj-kiegészítésünk.

Kezdd rögtön az első szabállyal!

Most, hogy megismertük mind a 4 szabályt nincs is más teendő, mint elkezdeni az elejétől. A nyugdíjhiány megállapításától a konkrét nyugdíj megtakarítás elindításáig viszont sok mindent figyelembe kell venni azért, hogy a lehető legmagasabb nyugdíj kiegészítést tudjuk biztosítani saját magunknak. Ha kérdés merült fel, akkor töltsd ki a lent található adatlapot! Ha szeretnéd, hogy egy szakember segítsen megtalálni a legjobb nyugdíj előtakarékosságot, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett együtt megtaláljuk azt a megoldást, ami a legjobban passzol hozzád.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?