A nők még a férfiaknál is rosszabbul járhatnak, ha nem készülnek a nyugdíjas éveikre

Gyimesi Henriett

Felmérések támasztják alá, hogy a nők előrelátóbbak a nyugdíjas éveikkel kapcsolatban, ugyanis magasabb arányban rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással, mint férfi társaik. Erre azonban nagyobb szükségük is van. A nők ugyanis nemcsak kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak átlagosan, mint a férfiak, de tovább is élnek. Így tehát hosszabb ideig kell azután boldogulniuk, hogy felhagytak a mindennapos munkájukkal, mindezt pedig kevesebb pénzből, ami nehéz helyzetet teremthet.

Miért számíthatnak kevesebb nyugdíjra a nők, mint a férfiak?

Ez a különbség eredendően onnan indul, hogy már a nők fizetése is jelentősen alulmarad a férfiakéhoz képest, ami pedig kihat a jövőbeni nyugdíj összegére is, amit az állam megállapít majd.

A nők átlagkeresete 15%-kal marad alul a férfiakéhoz képest, ami ráadásul nem csak hazánkban, de az Európai Unión belül is általánosságban igaz.

Ezt a lemaradást erősíti például az is, hogy a gyermekszülés miatt a nők évekre is kieshetnek a munkából, ami jelentős kihatással arra, hogyan alakul majd a későbbiekben a fizetésük, így pedig a jövőbeni nyugdíjukra is. A hiányzó idő ugyanis a karrierjüket is sok esetben hátráltatja, valamint kis gyermek mellett sokan törekednek a részmunkaidős munkavégzésre, még ha így kevesebb is a fizetés. Ugyanakkor általában elmondható, hogy ha a férfiakkal azonos munkát végeznek, akkor is kevesebbet kapnak csak érte havonta.

És hogy mekkora nyugdíjkülönbséget eredményez mindez a nemek között?  Közel 30 ezer forinttal, átlagosan 22%-kal számíthat kevesebb állami nyugdíjra egy nő.

Ez a lemaradás konkrét összegekkel a következőképpen néz ki: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikái szerint 2017-ben a férfiak átlagos nyugdíja 129 800 forint, míg a nőké csupán 102 040 forint volt.

A nők esetében tehát hatványozottan igaz, hogy fontos a nyugdíjcélú megtakarítás

A nők számára tehát különösen fontos az, hogy nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezzenek, ha nem akarják nehéz helyzetben találni magukat a nyugdíjkorhatár elérését követően. De felmérések szerint a nők valóban előrelátóbbak is a jövőbeni öngondoskodást tekintve, mint a férfiak, mert magasabb arányban rendelkeznek már jelenleg is az időskorukra gyűjtögetett pénzzel valamilyen eszközben.

Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy nemcsak az alacsonyabb nyugdíj szól amellett, hogy a nők még inkább törekedjenek az időskoruk anyagi biztonságának önálló megteremtésére, hanem az is, hogy statisztikák szerint tovább is élnek, mint a férfiak.

Így pedig általánosságban évekkel tovább kell elboldogulniuk azután, hogy befejezték a munkát. A KSH 2017-es adatai szerint míg a férfiaknál 72 év a születéskor várható élettartam, addig a nőknél 79, tehát átlagosan 7 plusz évvel kell számolniuk. Ez a szám persze bizonyos szempontból örvendetes, ugyanakkor nők helyzete anyagi szempontból a nyugdíjas éveket tekintve tehát többszörösen is nehezített. Az alacsonyabb nyugdíjhoz nagyobb kiegészítés szükséges, aminek ráadásul hosszabb ideig kell kitartania.

Milyen nyugdíjcélú megtakarítási eszközök állnak rendelkezésre?

Persze igaz, hogy a nőknek még fontosabb öngondoskodással készülni az időskorukra, mint a férfiaknak, ugyanakkor ez valójában nemtől függetlenül mindenkinek érdeke a nyugdíjas éveinek anyagi biztonságának biztosításához. Jelenleg 3 államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarítási eszközből is választhatsz: ezek az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla. Sokkal inkább megéri ezek egyikével készülnöd az időskorra, mintha csak egy borítékba vagy a bankban gyűjtögetnéd az erre szánt pénzed: nemcsak a kamatos kamat miatt járhatsz jobban, de mind a három esetben az éves befizetéseid után 20% adójóváírást is igényelhetsz adóbevalláskor, maximum 100-150 ezer forint értékben.

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy mikor vágsz bele abba, hogy megtakaríts a nyugdíjas éveidre.

Általában ugyanis még mindig inkább 40 év felett szerződnek az emberek, pedig minél korábban kezdesz hozzá, annál kevesebb havi összegből gyűlhet össze a vágyott összeg – vagy annál több pénzed lesz ugyanakkora havi ráfordítást nézve. Lássunk egy példát: ha 35 évesen kezdesz hozzá havi 20 ezer forinttal megtakarítani, a nyugdíjkorhatár elérésére, azaz 65 éves korodre 22 millió forintod gyűlhet össze. Ha 40 évesen látsz hozzá, ez az össze már csak 15 millió forint – ami ugyan szintén nem kevés, de 7 millió forint minuszt jelentett ez az 5 év. És mekkora havi megtakarítás kell ahhoz, hogy 40 évesen indítva 22 millió forintot gyűjts össze? Ebben az esetben már 29 ezer forintot kell erre szánnod minden hónapban.

Egy szakértő segíthet a választásban!

És melyiket válaszd? Az az igényeidtől és a lehetőségeidtől is függ. Ha hozzánk fordulsz, és igénybe veszed ingyenes tanácsadásunkat, mi éppen ezért indítunk igényfelméréssel, hogy valóban a számodra legtesthezállóbb és legkedvezőbb konstrukciókat mutathassuk be neked. Szakértőink minden felmerülő kérdésedre készséggel válaszolnak, hogy aztán tudatos döntést hozhass a jövőd érdekében.

Ezt a cikket 610 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555