A nagy garantált nyugdíjbiztosítási verseny

Verba György

A magyarországi várható nyugdíj szép lassan olyan mélyre süllyed, amiből tényleg nem lehet megélni. Már nem is az a kérdés, hogy tegyünk-e félre nyugdíjra, hanem az, hogy melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszuk. Ehhez az igényhez a megtakarítási piac is igazodott, így már azoknak is széleskörű választék áll a rendelkezésére, akiknek a garancia a legfontosabb. Íme, a garantált nyugdíjbiztosítások:

Miben rejlik a garancia előnye?

A garancia sokak számára egyet jelent a kiszámíthatósággal, és a biztonsággal. A nyugdíjbiztosítások esetén nekik igazuk is van. Ha törik, ha szakad az ilyen nyugdíj megtakarítások esetén létezik egy ún. garantált lejárati összeg, amit mindenképpen megkapunk. Ezt egy fix technikai kamat segítségével számolja ki a biztosító.

Itt nem kell nekünk választani a befektetési alapok között, a biztosító maga dönti el, hogy a törvényi kereteken belül milyen eszközökbe fektet. Viszont amit fontos tudni, hogy amennyiben a fentebb említett technikai kamatot túlteljesíti a biztosító, akkor annak a jelentős része (vagy az egész) minket illet. Nézzük a konkrét ajánlatokat!

A nyugdíjbiztosítások összehasonlítása

Jelenleg 6 rendszeres díjas, garantált nyugdíjbiztosítás közül választhatunk. Az Aegon Relax, a Generali Jövőkép, a Grawe Nyugdíjbiztosítás, a Grawe Eurós Nyugdíjbiztosítás, az NN Motiva, az MKB Értékmegörző, és a Posta Aranytartalék mind lehet megfelelő megoldás számunkra, ezért készítettünk egy összehasonlító táblázatot:

garantált nyugdíjbiztosítások

Ahogy láthatjuk nem mindegy, hogy melyik nyugdíjbiztosítást választjuk, mert jelentős eltérések akadnak közöttük, amely a lejárati összegben is visszaköszönhet.

Mire figyeljünk oda?

Érdekes kérdést vet fel a többlethozam visszatérítése. Az addig egyértelmű, hogy fixen megkapunk 2-2,5%-ot, de mi történik, ha egy év alatt mondjuk 5% hozamot ér el a biztosító? Vizsgáljunk meg 3 esetet, hogy valójában mekkora hozamot kapunk ilyenkor:

1. 2% garantált kamat, 80% többlethozam visszatérítés. Ebben az esetben amit megkapunk az a 2%, és a 5-2=3% 80%-a, vagyis összesen 2+2,4%=4,4%
2. 2% garantált kamat, 100% többlethozam visszatérítés. Ekkor 5%
3. 2,5% garantált kamat, 80% többlethozam visszatérítés. Ilyenkor a 2,5% garantált kamat feletti rész 80%-a az 2%, vagyis összesen 4,5% hozamunk lesz.

Összegezve, ugyanakkora nyereség esetén számunkra más-más hozamok kerülhetnek jóváírásra. Ezekből a különbségekből akár milliós eltérések is keletkezhetnek.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást, érdemes szakértő segítségét kérni, és egyéni számításokat elvégezni. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra bőven elég, hogy megleljük azt a nyugdíjbiztosítást, amely miatt nem kell attól tartani, hogy mi lesz velünk nyugdíjasként.

Ezt a cikket 1784 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555