A mostaninál is átláthatóbbak lesznek a nyugdíjbiztosítások

Zubor Zalán

Átláthatóbbá válnak a nyugdíjbiztosítások és minden más befektetési egységhez kötött életbiztosítás. A főként befektetésként vásárolt termékeknél júliustól már nemcsak TKM-et, hanem az egyéb eseti költségeket is kötelesek közzétenni a biztosítók, illetve azt is, mennyire éri meg biztosítás visszavásárlása.

A Magyar Nemzeti Bank még februárban fogalmazta meg az ajánlásait a megtakarítási célú életbiztosítások szabályozására (ilyen például a nyugdíjbiztosítás is). Az MNB ajánlásai között szerepelt például a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek egyes paramétereinek kiterjesztését a szektorra, a biztosítások negyedéves díjhirdetésének bevezetése és egy biztosítás-nyilvántartó rendszer kiépítése is a biztosítóváltás segítése érdekében.

Ösztönöznék a versenyt, amivel végső soron az ügyfelek járnak jól

A változtatásokra az MNB szerint azért van szükség, mert jelenleg a szektorban viszonylag gyenge a verseny, aminek következtében jó néhány termék még mindig túl költséges. Az átláthatóbbak közé tartozik az életbiztosítási szektor, ahol már korábban bevezették az etikus életbiztosítás koncepcióját – ennek volt része a Teljes Költség Mutató (TKM) kötelező közzététele –, ami olcsóbbá és átláthatóvá tette a megtakarítási célú életbiztosításokat is. Egyéb biztosításoknál, illetve egyéb hasonló szolgáltatásoknál, mint például a nyugdíjpénztáraknál viszont az ügyfél jóval kevesebb információ alapján választhatott.

Milyen költségei vannak az önkéntes nyugdíjpénztárnak?

Az elmúlt évben a biztosítás jellegű megtakarítások értéke hatalmasat lépett előre: hagyományos életbiztosításokba március végén már több mint 700 milliárd forintot fektettek az ügyfelek, ez az arány a 2008-as válság óta nem volt ennyire magas. A befektetési egységhez kötött (unit-linked) konstrukciókban ennél is több, mintegy 1280 milliárd forint halmozódott fel, ami történelmi csúcs.

Személyre szabott költségmutató

A biztosítások népszerűsége ellenére az MNB nem volt elégedett az életbiztosítások transzparenciájával. Mint írták, magának a TKM-számításnak a módszertanát is „egyéniesíteni” kellene, azaz modellszámítás helyett egyéni paraméterek figyelembevételével kellene a fogyasztók számára közzétenni az életbiztosítások költségét.

Minden, amit érdemes tudnod a TKM-ről

A március végén, az MNB ajánlásaira válaszul megjelent első kormányrendelet többek között épp a befektetési egységhez kötött életbiztosításokat szabályozza. Az ilyen konstrukciókat kínáló biztosítóknak idén júliustól évente legalább egyszer tájékoztatni kell az ügyfeleket csaknem minden, a biztosítás szempontjából lényeges információról.

Nem csak százalékos érték – annál sokkal részletesebb

Ügyfélként továbbra is tájékozódhatunk a TKM-ről, arról a százalékos értékről, amely megmutatja a biztosítás költségét. A költségeket azonban átláthatóbbá teszi, hogy a biztosítási díjakat a biztosítónak elkülönítve, rendszeres és eseti kategóriákba sorolva kell bemutatni, feltüntetve ezek beérkezési és befektetési dátumát.

A további tájékoztatási kötelezettségek a biztosítás mögött álló eszközalapokhoz kapcsolódnak:

a szerződéshez kapcsolódó eszközalapok nevéről, az eszközalapok között a szerződő utasítására végrehajtott átcsoportosítás időpontjáról és arányáról, valamint a befektetési egységek árfolyamáról is számot kell adni.

Ezekről nemcsak az évenkénti rendszeres tájékoztatásban kell szerepelnie, hanem a biztosítónak saját honlapján naponta közzé kell tenni az aktuális árfolyamokat. Emellett ugyanezeket az információkat munkaidőben elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is ismertetnie kell, vagy személyes megkeresés után, a biztosító ügyfélszolgálati irodáiban kell őket bemutatnia.

Soron kívül is bármikor kérhetünk adatokat emellett a szerződés egyéb részleteiről vagy a pontos költségekről. Az ilyen kérelemre a biztosító 15 napon belül köteles válaszolni.

Júliustól a biztosítók kötelezően tájékoztatnak a biztosítási szerződés szolgáltatási értékéről és visszavásárlási értékéről, azaz hogy a szerződés felmondása esetén mennyi veszteséget realizálna az ügyfél. Ezen túlmenően a többlethozam-visszatérítési kikötés értékéről is beszámolnak, ha a szerződés tartalmaz ilyet.

Kérdéseiddel bátran fordulj hozzánk

Ha meglévő nyugdíjbiztosítási szerződés (vagy más egyéb nyugdíjmegtakarítás) kapcsán lenne kérdésed, vagy ha nyugdíj-előtakarékosság kiválasztása kapcsán van szükséged tanácsra, akkor fordulj hozzánk bizalommal!

Ezt a cikket 488 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555