A magyarok többsége nem bízik az állami nyugdíjban, mégsem tesznek félre

Richter Ádám

Borús jövőt látnak maguk előtt a magyarok, ha nyugdíjra gondolnak – derül ki a Nyugdíjfelkészültségi Index legutóbbi eredményeiből. Összesen 15 ország lakóinak hozzáállását és kilátásait vizsgálták meg, és kiderült: nyugdíjcélú megtakarítások terén jelentősen elmaradunk a nemzetközi átlagtól.

A nyugati embereket általában jó érzés tölti el, ha a közelgő nyugdíjas éveikre gondolnak. Végre lesz idejük olyan hobbikra, amikre korábban nem volt, gyönyörködhetnek az unokákban, és egy-egy külföldi nyaralásra is befizethetnek. Nekik van is miből, de nem azért, amiért gondolod. Nem a jóléti állam biztosít nekik magas nyugdíjat, hanem úgy szocializálódtak kezdetektől fogva, hogy saját magukról kell gondoskodniuk. Vagyis félretették a pénzt, még évekkel-évtizedekkel ezelőtt. Na, nálunk ez nem így van, ahogy azt majd látni is fogod.

Világszinten a munkavállalók 39%-a aktívan félretesz a nyugdíjára, tehát rendszeresen, érdemi összeget különít el az idősebb éveire. Alacsonynak tűnhet, de ebben az átlagban már mi, magyarok is benne vagyunk a magunk 27%-os megtakarítói arányával. Nagyjából tehát bő egymillió magyar tesz félre nyugdíjra szervezett keretek közt  (vagyis nem ötletszerűen, néha-néha, hanem rendszeresen).

Nem sokat várunk az államtól

A magyarok egyharmada egyáltalán nem tesz félre semmilyen pénzt. Nem csoda, hogy a „nyugdíj” szóról a létbizonytalanság, a szegénység és a másoktól függés jut eszünkbe. Ez a sötét jövőkép fényévekre van a nyugati megtakarítók optimista hozzáállásától. A problémát tehát a magyarok többsége felismeri, mégsem lépnek. A megkérdezettek szerint a jövedelmük 55%-át fogja az állam biztosítani. Ez egyébként nagyjából reális. De hogy honnan lesz meg a maradék 45%, az egy nagyon jó kérdés.

Európában rajtunk kívül csak a lengyelek közt mondják ilyen sokan, hogy eszük ágában sincs nyugdíjcélra félretenni, sem most, sem máskor. A magyarok harmada legalább azt állítja, hogy „tervezi” elkezdeni a takarékoskodást, bár ők sem tudják, mikor.

A nyugdíj melletti munka ritkán alternatíva

A kifogások közt itt is megjelenik, hogy „majd dolgozni fogok nyugdíj mellett is”. Korábban is írtunk már arról, miért téves ez a gondolkodás. Ezt a felmérés is alátámasztotta: Magyarországon a nyugdíjasok 33%-a idő előtt kényszerült a munka beszüntetésére. A 60-64 év közötti magyarok közel 80%-a már most sem dolgozik, pedig még el sem érték a nyugdíjkorhatárt. Legtöbbször romló egészségügyi állapotuk miatt kellett korábban visszavonulniuk.

A felmérést látva ebben semmi meglepő nincs, hiszen a válaszadók 61%-a már most sem elégedett az egészségügyi állapotával. A magyaroknak csak 34%-a figyel az egészséges táplálkozásra, miközben a világátlag 57%. Egy átlagos európai emberhez képest fele annyit sportolunk. A legtöbb magyarnak ennek ellenére nincs semmiféle vészforgatókönyve arra az esetre, ha betegség miatt pótolnia kellene a kiesett jövedelmet.

A felmérés egyik fő tanulsága

Nagyon úgy tűnik, hogy a két terület összefügg. Vagyis aki figyel arra, hogy legyen vésztartaléka betegség esetén, az általában a nyugdíjára is félretesz. Nem költik el minden pénzüket, amint hozzájutnak, hanem bebiztosítják a jövőjüket. Ez egyelőre csak az aktív keresők egyharmadáról mondható el, de biztató, hogy ennyien felismerték a problémát, és egy részük már elgondolkodott a cselekvésen.

Így takarítanak meg az előrelátók

A nyugdíjra félretevők közül a legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztárat választották, mivel ez a legrégebbi államilag támogatott megoldás. Itt írtunk arról, hogy mik ennek a módszernek a hátrányai, kockázatai, amiket jó, ha te is tudsz. Egyre többen választják még a nyugdíjbiztosítást, a tőzsdeközpontú NYESZ népszerűsége viszont hanyatlásnak indult (bár sosem volt a legnépszerűbb megoldás a bonyolultsága miatt). Utóbbi kettő módozatra egyébként szintén jár évente az állami támogatás.

Te elkezdtél már félretenni?

Ha még nincs nyugdíjcélú megtakarításod, de erősen gondolkodsz, hogy indítani kellene egyet, különben baj lesz, akkor a legjobb helyen jársz. Oldalunkon rengeteg segédanyagot találsz, amik megkönnyítik a választást, és többféle kalkulátort is kifejlesztettünk.

Ha túl sok egyszerre az infó, és még nincs pontos elképzelésed, az sem baj. Írj nekünk, és személyre szólóan felvázoljuk neked, milyen lehetőségek közül választhatsz. Mindez semmilyen kötelezettséggel nem jár, és teljesen ingyenes.

Ezt a cikket 1196 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555