A garantált nyugdíjbiztosítások összehasonlítása

Verba György

Az elmúlt időszakban változások álltak be a garantált nyugdíjbiztosításoknál, ugyanis csökkentek a technikai kamatok. Ettől függetlenül, aki garanciát keres, vagy előre leírt fix lejárati összeget, azok még mindig jó helyen keresgélnek. Nézzük meg, hogy melyek azok a konkrét nyugdíjbiztosítások, amelyeket választhatunk, és hogy mit kell tudni róluk!

Mit jelent a garancia?

Alapesetben 2 csoportját különböztetjük meg a nyugdíjbiztosításoknak, a unit linked alapúak és a garantált. Az előbbinél mi határozzuk meg, hogy a biztosító szakemberei milyen eszközalapokba fektessék be a pénzünket, ezt ők kezelik, és az árfolyamok elmozdulása alapján adódik a nyereségünk, kellemetlen esetben veszteségünk. Ezzel szemben a garantált élet-; és nyugdíjbiztosítások esetén a biztosító maga dönti el, hogy mibe fekteti a befizetéseink egy részét (a másik jelentős része kockázati költség), és kikalkulál nekünk egy garantált lejárati összeget. A garancia arra, vonatkozik, hogyha rendesen végigfizettük a nyugdíj megtakarítást, akkor minimum ezt a garantált lejárati összeget megkapjuk. Ehhez jöhet hozzá az esetleges (a technikai kamaton felüli) többlethozam. A technikai kamat, és a többlethozam visszatérítés aránya azonban biztosítónként eltérő, amit érdemes összehasonlítani.

A forint alapú garantált nyugdíjbiztosítások

Készítettünk egy táblázatot, amely megmutatja, hogy az egyes nyugdíjbiztosításoknál mekkora a technikai kamat, a többlethozam jóváírás, illetve a TKM értékek. Íme:

Garantált nyugdíjbiztosítások összehasonlítása

Ahogy látható, a technikai kamatok 2% és 2,3% közé csökkentek, ebből a szempontból a legmagasabb kamatot a Grawe Nyugdíjbiztosítás adja, de csak alig (mindössze fél századdal) marad el tőle a Generali Jövőkép. A többlethozamok visszatérítése szempontjából az Aegon Relax végzett az első helyen. Amennyiben viszont a TKM mutatókra hagyatkozunk, akkor az MKB Biztosító lesz a befutó, és ebből a szempontból az NN végez leghátul.

Alaposan vizsgáljuk meg a szerződéseket!

Ahogy ebből a cikkből is kiderült, a biztosítási szektorban is éles harc folyik értünk ügyfelekért. Ezért több lehetőséget kell több felől megközelíteni, számolgatni, mielőtt elindítunk egy nyugdíjbiztosítást. Itt ugyanis nem 1-2 évre szerződünk, hanem 10-20-ra, esetleg 30-ra, így nagyon lényeges, hogy a megfelelőt válasszuk. Érdemes független szakember segítségét kérni ebben a témában, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett pedig együtt megtaláljuk az ideális megoldást.

Ezt a cikket 1498 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555