A diplomás, nyelveket beszélő nyugdíjas is csak takarítónak kell sokszor

Zubor Zalán

A nyugdíjasok egyre nagyobb része vállal munkát, és a vállalatok is egyre szívesebben látják őket, bizonyos állásokat már kifejezetten az időseknek hirdetnek meg. Sajnos azonban a nyugdíjasok számára jellemzően nem a legkímélőbb munkák elérhetők, a nyugdíjas-szövetkezeteknél is többnyire fizikai munkát kínálnak a 65 év feletti munkavállalóknak.

A kormány körülbelül 4 évvel ezelőtt beszélt arról először, hogy a magyar munkaerőpiac gondjait a nyugdíjasok ismételt munkába állításával próbálja orvosolni. 2015-ben megkezdődött a nyugdíjas-szövetkezetek szervezése, és azóta több jogszabály-módosítás is történt, ami könnyebbé és előnyösebbé tette a nyugdíjasok munkavállalását, idén például járulékmentessé tették a nyugdíjasok összes munkával keresett jövedelmét (bérek, megbízásos munkákból vagy vállalkozásból származó jövedelem), ezeket júliustól már csak a 15 százalékos szja terheli.

Sokszor kényszer a nyugdíjas állás

A lehetőség hamar népszerűvé vált az idősek és a munkáltatók körében is, a nyugdíjas-szövetkezetekkel multinacionális vállalatok is szerződtek. A Portfolio Karácsony Mihályra, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnökért hivatkozva azt írja: jelenleg a biztosítási jogviszonyban lévők közül 168 262 nyugdíjas vállal munkát, ehhez azonban még hozzá kell adni azokat, akik őstermelőként vagy vállalkozóként keresnek pénzt a nyugdíj mellett. Így valójában

200 ezer körül lehet a 65 évnél idősebb munkavállalók száma, vagyis legalább a nyugdíjasok 10 százaléka végez valamilyen munkát.

Az idősek számára a munkavállalás azért előnyös, mert a foglalkoztatottságuk a nyugellátásukat jelenleg egyáltalán nem érinti, mindegy, mennyit keresnek, akkor is minden hónapban megkapják a nyugdíjukat. Erre sajnos sokan rá is szorulnak, az Államkincstár adatai alapján

a medián nyugdíj összege kevesebb mint a nettó garantált bérminimum (117 500 forint), vagyis nagyjából egymillió magyar nyugdíjas van, akinek a havi nyugdíja nem éri el ezt az összeget.

Bár elsőre pozitív dolognak hangzik, hogy az emberek 65 éves korukban is aktívak maradhatnak, és kiegészíthetik a nyugdíjukat, a képet árnyalja, hogy a legtöbbször olyan pozíciókra veszik fel őket, ahova a fiatalabb munkavállalót nehezen találnak. A nyugdíjas-szövetkezetek hirdetései alapján valószínű, hogy a legtöbb nyugdíjas munkavállaló nem éppen időseknek kitalált munkakörben helyezkedik el. A nyugdíjas-szövetkezeteknél nagyrészt fizikai munkákat hirdetnek, gyakori, hogy a hirdetésekben elvárásként szerepel a jó fizikai erőnlét és teherbírás. A Profession.hu-n a nyugdíjasoknak hirdetett állások között találunk például gépkezelő-összeszerelő, egyszerű fizikai munkás, pénztáros, mosogató, takarító és benzinkutas pozíciót is, részmunkaidős és 8 órás munkarenddel is.

Az adókedvezmények miatt van, ahol a nyugdíjasoknak nagyobb munkabért ajánlanak, mint a fiatalabbaknak, akár az állami nyugdíjuk kétszeresét is megkereshetik (persze egyszerű fizikai munkáért magas keresetre ők sem számíthatnak). Karácsony Mihály elmondása szerint nem is a bér a gond, hanem a munkák minősége. Mint mondta, Budapesten még ki lehet fogni jó ajánlatokat, asszisztensi vagy ügyintézői pozíciót, de vidéken nagyon nehéz a helyzet.

„Aki nem jön ki a nyugdíjából, annak nem marad más választása; hiába beszél esetleg nyelveket, szerzett diplomát, most elmegy bolti eladónak vagy takarítani.”

Állami nyugdíj, megtakarítás vagy munka?

Egy tavalyi felmérés szerint a fiatal felnőttek megosztottak abban a kérdésben, hogy nyugdíj mellett is hajlandók lennének-e dolgozni. Közel negyedük csak önkéntes vagy jótékonysági célú munkát végezne. A válaszadók 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idős korában saját vállalkozása segítségével egészítené ki nyugdíját, 11 százalék pedig a korábbi pozíciójában dolgozna tovább, 40 százalékuk pedig egyáltalán nem szeretne dolgozni nyugdíjasként.

Bár a magyarok egyre nagyobb része fontosnak tartja, hogy valamivel ki tudja egészíteni a nyugdíját, az önkéntes nyugdíjpénztárakat mégis egyre kevesebben tartják vonzónak, erről tanúskodik az, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a pénztári tagok száma. Az értékpapír-befektetéshez kötött hozamú megtakarítást sokan tartják megbízhatatlannak, azonban a nyugdíj melletti munkavállalás sem feltétlenül jelent biztos forrást. 65 év felett már egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, mennyi ideig leszünk elég egészségesek a munkavégzéshez, ráadásul a megterhelő munka újabb éveket vehet el az egészségben töltött életkorból.

Akár a munkával, akár anélkül képzeljük el a nyugdíjas korunkat, valamilyen megtakarításra mindenképpen szükség lesz.  Ma erre a célra a leginkább a privát, nyugdíjcélú megtakarítási konstrukciók előnyösek. Önkéntes nyugdíjpénztári számlát, nyugdíj-előtakarékossági számlát, illetve nyugdíjbiztosítást nem állami szolgáltatóknál lehet nyitni, és az így összegyűjtött tőkéhez és a hozamhoz a szerződésben rögzített feltételekkel lehet hozzájutni (konstrukciótól függően vagy a nyugdíjba vonuláskor, vagy a szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor válhat hozzáférhetővé az összegyűlt megtakarítás).

Minél hamarabb és minél nagyobb rendszeres összegekkel kezdünk el takarékoskodni, annál reálisabb, hogy ki tudjuk váltani a nyugdíjas kori munkavállalást. De annak is megéri ilyen megoldásban gondolkodnia, aki arra készül, hogy időskorában is dolgozni fog. Bár jelenleg jó feltételekkel lehet nyugdíj mellett munkát vállalni, nehéz megjósolni, pár évtized múlva mi lesz a helyzet akár az állami nyugdíjakkal, akár az időskori munka szabályozásával kapcsolatban. Ehhez képest a privát megtakarítás biztosabb pont, hiszen a szolgáltatóval kötött szerződés egyoldalúan nem módosítható, szemben a nyugdíj-folyósítással vagy adózással kapcsolatos jogszabályokkal.

Ezt a cikket 242 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555