5 titok, hogyan maximalizáljuk a nyugdíjunkat

Verba György

Azzal mind tisztában vagyunk, hogy nyugdíj előtakarékosság nélkül keserves évek elé fogunk nézni. Mindazonáltal a nyugdíjhelyzet egyre súlyosabb. Így most már nem csak arra kell nagy hangsúlyt fektetni, hogy a megfelelő nyugdíj megtakarítást válasszuk, hanem arra is, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Íme, 5 titok, amely hozzásegíthet a lehető legmagasabb nyugdíjhoz.

1. Állandó bejelentett fizetés

Az időskori megélhetésünk alapja (egyelőre) az állami nyugdíjból, és a saját tőkénkből tevődik össze. Ezért adódik az első lehetőség. Úgy tudjuk minél magasabbra tornászni az állami nyugdíjat, ha folyamatosan minél magasabb a bejelentett bérünk. Az sem árt (szigorúan a nyugdíj nagyságának) ha minél tovább dolgozunk, ugyanis minden egyes ledolgozott évvel növekszik a nyugdíj nagysága. Természetesen erre mindenki folyamatosan törekszik, de sajnos sok a rajtunk kívül álló körülmény. Nézd meg a nyugdíjkalkulátorral, hogy mennyit számít a magasabb bér a nyugdíjnál! Nézzünk olyan megoldásokat, ahol sokat tehetünk!

2. A legjobb nyugdíj megtakarítást válasszuk!

A 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítás közül is nehéz választani, hát még egy-egy egyedi ajánlatot kiválasztani. Mind az önkéntes nyugdíjpénztárakból, mind a NYESZ számlákból, mind anyugdíjbiztosításokból sok típus létezik, amelyek között az eltérés több millió forintos is lehet. Ezt jól mutatja a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor is, érdemes egyet kalkulálni, aztán szembesülni a már-már hihetetlen különbségekkel. Ezért gondos mérlegelés után válasszunk!

3. Rendszeresen fizessünk!

Minden ember életében akadnak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, sajnos ez természetes. Viszont egy-egy anyagi nehézségekkel teli évben ne az legyen az első dolgunk, hogy felmondjuk a szerződést, és kivesszük a pénzt, amit lehet. Ennél egy fokkal jobb megoldás, ha tartunk egy év szünetet a díjfizetés tekintetében. Anyagilag azonban ez sem túl kifizetődő, hiszen ilyenkor a költségek tovább pörögnek, új pénz nem érkezik, se adókedvezmény. Kimondottan veszélyes egy NYESZ számlánál, vagy egy önkéntes nyugdíjpénztárnál, hogy lazábban kezelik a befizetéseket, így a tapasztalat szerint azok gyakran elmaradoznak. Ez pedig mind a nyugdíj vagyonunkat csökkenti.

4. Értékálló megtakarításunk legyen!

A pénznek van egy olyan speciális tulajdonsága, hogy a vásárlói értéke folyamatosan változik. Gondoljunk csak bele, hogy 20 éve mennyibe került egy liter benzin, vagy egy kiló kenyér, és most mennyibe kerül. Ezt a pénz értéktelenedést nevezzük inflációnak. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben ellensúlyozni, hogyha évente mindig egy kicsivel magasabb összeget takarítunk meg, mondjuk 3-5%-kal. Ne feledjük, ami ma 1 millió forintért tudunk megvásárolni azt a jövőben vélhetőleg jóval drágábban.

5. Alkalmanként helyezzünk el extra pénzt a megtakarításban!

Kimondottan hatékony megoldás tud lenni, ha az év végi prémiumok egy részét, vagy valamilyen hirtelen jött pénzt hozzácsapunk a nyugdíj megtakarításunkhoz. Így ugyanis nem csak a rendszeres díjak után vehetünk igénybe adókedvezményt, hanem ezek után is. Arról nem is beszélve, hogy ez is termeli az extra hozamokat. Így egy egyszeri 100 ezer forint megsokszorozza magát, mire nyugdíjba vonulunk.

Próbáljuk ki a gyakorlatban is!

Összegezve a leírtakat, 5-ből 4 titok, amit most leírtunk, csak rajtunk múlik. Elmondva jól hangzik, de semmit nem ér, ha nem ültetjük át a gyakorlatba. Ezek a trükkök valóban több százezer, vagy több millió forintot jelenthetnek. Viszont fontos, hogy a legtesthezállóbb nyugdíj megtakarítást válasszuk, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett kitérünk minden fontos részletre, így a lehető legjobb döntést tudod majd meghozni.

Ezt a cikket 1707 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555