5 tipp, hogyan kezdj el megtakarítani

Verba György

Mindannyiunknak van egy minimum 10%-os anyagi vésztartaléka, csak sokan nem tudunk róla. Nem kell plusz munkát vállalni, sem lemondani a kedvenc ételünkről, mindössze pénzügyileg tudatosan kell élnünk. Abból kiindulva, hogy egy esetleges nyugdíj megtakarítás elindításának az akadálya a pénz, keressük meg azokat a pontokat, ahol meg tudjuk találni a megtakarításhoz szükséges rejtett tartalékot a keresetünkben!

1. Tudatos vásárlás

Elsőre demagógnak tűnhet, de az egyik legjobb módja a spórolásnak az, hogy tudatosan vásárolunk. Természetesen vannak olyan élelmiszerek, egyéb termékek, amelyeket mindenképp meg kell venni, viszont a többire van egy hatékony technika.

Írjuk össze, hogy melyek azok a megvásárolandó termékek (a ruhától kezdve, a tisztítószereken át, egészen egy műszaki cikkig), amelyekre szükségünk lesz 1 hónap, 2 hónap, 3 hónap, fél év, és egy év múlva. Észre fogjuk venni, hogy mindig lesz valami, ami most éppen nem kell, de akciós, és sokkal kedvezőbb áron hozzájuthatunk. Így mindig akkor szerezzük be a számunkra szükséges termékeket, amikor a legolcsóbbak. Ezzel éves szinten (nyílván a megvásárolt eszközök, tárgyak volumenétől függően) akár 30-50 ezer forintot is a saját zsebünkben tudunk tartani. Otthonunkkal kapcsolatban még ezen felül is tudunk spórolni.

2. Vizsgáljuk felül a meglévő pénzügyi szerződéseinket

Mindannyiunknak vannak rendszeres pénzügyi kiadásaink, ráadásul ezeket általában csoportos beszedési megbízáson keresztül a bankok le is emelik a bankszámlánkról. Észre sem vesszük, hogy egy-egy lakásbiztosítás, vagy bankszámla költsége mennyire megugrott. A lakásbiztosítás esetén legkésőbb 3-5 évente érdemes újrakalkulálni a díjakat, mert nem érdemes túlbiztosítani az értékeinket, ilyenkor általában 20%-ot tudunk spórolni. A bankszámla is érdekes, egyfelől az újabb alapkamat vágás miatt tényleg csak a vésztartalékot érdemes itt tartani. Másfelől pedig a bankszámla fenntartásának költségei között hirtelen jelentős különbségek alakulhatnak. Érdemes ezeket figyelni, és időnként váltani, persze nem 2 havonta. 🙂 Most, hogy megtaláltuk a háztartáson belül milyen tételeken tudunk pénzt megtakarítani, lépjünk ki otthonról!

3. Az autón sokat lehet spórolni

Egy kicsit helyesbítsünk a címen, a benzinen tudunk rengeteget spórolni. Az egy irányban lakó, és egy irodában dolgozó kollégáknak érdemes összefogni. Vegyük alapul, hogy egy autóba 4 ember fér el, vagyis még 3 ember kényelmesen befér hozzánk, ebben az esetben hihetetlen luxus, ha mind a 4-en külön járnak be autóval. Érdemes egy közös találkozóhelyet megbeszélni, ahol az aktuális sofőr felveszi a többieket. Persze minden héten más vezet, és másnak az autójával megyünk dolgozni, így egy autót 1 hónap helyett nagyjából egy hétig használunk. Ezzel egészen pontosan negyedére csökkentjük a havi benzin kiadásainkat, és az autónk is negyed annyira amortizálódik. Jöjjön egy olyan tétel, amellyel az irodában tudunk spórolni!

4. Takarítsunk meg az irodai étkezésen

Azon dolgozók, akik irodában dolgoznak nem is sejtik, hogy az egyik legjelentősebb kiadásuk a benti étkezés. A leggyakrabban ilyenkor az iroda környékén található étteremben étkezünk, ahol egy meleg étel, vagy menü ára 1.000-2.000 forint körül mozog, vagyis egy hónapra vetítve ez (21 munkanapot feltételezve) átlagosan 31.500 forint, és akkor még nem is említettük az energiaital, üdítő ital, és egyéb kiadásokról! Amennyiben egy héten csak 2-szer viszünk otthonról ételt magunknak akkor már megspóroltunk minimum havi 12 ezer forintot. Egy havi 12 ezer forintos nyugdíjbiztosításból pedig 20 év alatt az állami támogatásokkal együtt havi 60.749 forintos privát nyugdíjat építünk ki magunknak. (Itt tudod kiszámolni) Az otthoni étel pedig mindig finomabb…

5. Döntsük el, hogy meg akarunk takarítani

Hiába volt eddig 4 jó tipp, amiből szinte mindenki tud hármat alkalmazni, hogyha az így megspórolt pénzt ugyanúgy elherdáljuk. Alsó hangon 10-15 ezer, de inkább több pénzt lehet ezekkel a technikákkal megspórolni. Arról nem is beszélve, ha valaki megkérné, hogy írjuk össze 1 havi kiadásunkat, akkor a bevételünk nagyjából 10%-ával el sem tudnánk számolni. Tehát ha csak 1 hónapig odafigyelünk arra, hogy mire költünk, akkor is találnánk rejtett tartalékokat a keresetünkben, ami 100 ezer forintos kereset esetén 10 ezer forint, 500 ezer forintos keresetnél pedig 50 ezer forint. Akarjunk előbbre jutni, ahhoz pedig pénzt kell félretenni, nem pedig mindet elkölteni.

Fordítsuk nyugdíjra a megtakarított pénzt!

A keresetünktől függetlenül a bevételeink 15-20%-át meg tudjuk spórolni, ha ezeket a technikákat alkalmazzuk. Ez az összeg pedig pont elegendő lehet arra, hogy felépítsük a nyugdíj-kiegészítésünket. Ez a fajta tudatos pénzkezelés lehet a kulcsa annak, hogy egész életünkön át ugyanolyan életszínvonalon tudjunk élni. Ha kérdése van, egyéb trükkökre is kíváncsi vagy, akkor töltsd ki az adatalapot és válaszolok rá! Ha nem csak egy nyugdíj megtakarítást szeretnél, hanem a számodra legjobbat szeretnéd elindítani, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy bő óra alatt megtervezzünk minden lépést ahhoz, hogy anyagi gondoktól mentes idős korod legyen.

Ezt a cikket 2006 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555