5 tipp, hogy magasabb nyugdíjunk legyen

Verba György

A nyugdíjrendszerrel komoly gondok van, ez nyílt titok. A helyzet egyre súlyosbodik erről rengeteget lehet hallani. Éppen ezért fordulnak az emberek a különböző nyugdíj megtakarítások felé. Már nem az a kérdés, hogy szükséges-e félretenni nyugdíjra, hanem az, hogyan tudjuk a lehető legnagyobb nyugdíjat (állami, és privát) megszerezni. Ehhez a célhoz adunk most 5 gyakorlatias tippet.

1. Minél tovább dolgozunk, annál nagyobb lesz a nyugdíjunk

Tény, hogy az állami nyugdíj a legtöbb esetben alacsony lesz (itt tudod kiszámolni, mekkorára számíthatsz), de még ezen is tudunk növelni. Az állami nyugdíj kiszámítása meglehetősen bonyolult, de döntően a bejelentett bérünk, és a ledolgozott éveink száma határozza meg. Ez azt jelenti, hogy bármelyiket növeljük, az a majdani nyugdíjunkat is emelni fogja. Általában a bejelentett bérünk nem rajtunk múlik, de dolgozzunk minél jobban, hogy előrébb jussunk a karrierünkben, ami magasabb bért, és magasabb nyugdíjat hoz magával. Viszont, ha a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozunk még, akár csak 2-3 évet, akkor ez az állami juttatásunkra is pozitív hatással lesz. De a lényegi nyugdíjemelkedést a saját megtakarításaink tudják biztosítani.

2. Forgassuk vissza a nyereséget!

Az egyik kitűnő nyugdíj előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Sokan tudják azt, hogy az indulástól számított 10 év után a kamatokat adómentesen felvehetjük. Ezt érdemes is megtenni, de nem elkölteni kell ezt a pénz, hanem visszafizetni az önkéntes nyugdíjpénztárba. Hogy ez miért éri meg? Mert új befizetésnek minősül, és igényelhetünk rá 20%-os adókedvezményt. Ráadásul, kevesen tudják, de ezt a műveletet 3 évente megismételhetjük, hiszen 10 év után 3 évente adómentesen vehetjük ki a hozamokat. Ezzel garantált nyereséget tudunk generálni, ahogy más módszerrel is.

3. Törekedjünk a maximális adókedvezményre!

Az előbb bemutatott önkéntes nyugdíjpénztáron kívül, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás után is 20% adókedvezmény jár, mégpedig az alábbiak szerint:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár 20%, évente legfeljebb 150 ezer forint
  2. nyugdíj előtakarékossági számla 20%, évente maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor évente 130 ezer forint
  3. nyugdíjbiztosítás 20%, akár éves 130 ezer forint

Az egyik módja a magasabb nyugdíjnak, hogy kihasználjuk a maximális adókedvezményeket, tehát ötször akkor megtakarítást fizetünk, mint a fent leírt adókedvezmény plafon. Ezzel még nagyjából tisztában is vagyunk, viszont azt kevesen tudják, hogy egy fő egy évben legfeljebb 280 ezer forintot tud (ha van elegendő SZJA-ja) visszaigényelni. Vagyis…

4. Ne csak egy lábon álljunk!

Az előbb bemutatott értékhatárok pontosan megmutatják, hogy amennyiben módunkban áll, akkor például fizethetünk egy éves 750 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztárt, és egy éves 650 ezer forintos nyugdíjbiztosítást. Így a nyugdíj megtakarításaink után az egy főre jutó maximális 280 ezer forintot vissza tudjuk igényelni. Amúgy is gyakran mondjuk, hogy érdemes több lábon állni, akkor miért pont az életünk utolsó 15-20 évét meghatározó nyugdíj megtakarítások lennének ez alól kivételek.

5. Termeljen az adókedvezmény is hozamot!

Amennyiben egy nyugdíjbiztosításra esett a választásunk, akkor kiemelt szerepe lehet annak, hogy pontosan mibe fektetik be az adókedvezményt, illetve nekünk van-e lehetőségünk arra, hogy ezen változtassunk. A biztosítók eltérő módon értelmezik az erre vonatkozó jogszabályt. Számunkra ez azért érdekes, mert nem mindegy, hogy az évente jóváírt adókedvezmények éves szinten 1,2%, vagy 5% nyereséget termel. Hosszabb távon akár milliós különbségek is kialakulhatnak.

Az életünk utolsó 15-20 éve a tét

Összegezve a cikkben leírtakat, számos olyan kis trükk létezik a nyugdíj megtakarítások terén, amely a magasabb nyugdíjhoz segíthet minket. Nekünk pedig minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk, hiszen életünk utolsó éveiben nem nyomorgásra, hanem nyugalomra vágyunk. Ehhez előbb azonban meg kell találni a megfelelő nyugdíj megtakarítás(oka)t, és ott kihasználni a fent leírt előnyöket. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy finom kávé mellett meg tudjuk találni ezeket a megoldásokat.

Ezt a cikket 1526 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555