5 jó indok, hogy ne elégedjünk meg az állami nyugdíjjal!

Verba György

Íme, 5 jó indok, ami segít rászánni magunkat, hogy elindítsuk a privát nyugdíj megtakarításunkat.

1. Egyre kevesebb lesz az állami nyugdíj

Egyelőre nem évről-évre, hiszen idén is emelte az állam a nyugdíjat 1,8%-kal, ami a tervezett inflációval (pénz értéktelenedéssel) egyenlő. Magyarul az idei nyugdíjak vásárlói értéke megegyezik a tavalyival. Hosszabb távon azonban a demográfiai változások miatt képtelenség lesz még a jelenlegi nyugdíjak mértékét is tartani. Számold ki, hogy Te mekkora nyugdíjra számíthatsz a jelenlegi szabályok szerint. Még ha valami csoda folytán mégiscsak megmaradnának a mostani nyugdíjak, érdemes egy kicsit magunk köré nézni. A nyugdíjasok legnagyobb része még most is alig, vagy sehogy nem tud megélni abból a pénzből, amit az államtól kap. Nekik nem volt idejük felkészülni a nyugdíj megtakarításra, nekünk van, használjuk ki!

2. 40-45 év munka után nem nyomorogni kell!

Szinte nincs az országnak olyan pontja, ahol ne jelennének meg nagy számban turisták. A korukat vizsgálva azt vehetjük észre, hogy elsősorban jómódú idős nyugdíjasok. Nézhetjük őket irigykedve, de ők bizony nem az államtól kapott nyugdíjukat költik nálunk, hanem a privát megtakarításaikat.
Mennyivel jobb érzés lesz időskorunkban azon gondolkozni, hogy a horvát tengerpartra menjünk nyaralni, vagy a csehek, lengyelek felé vegyük az irányt, mintsem azon töprengeni, hogy megvehetjük-e a kedvenc felvágottunkat egyszer egy hónapban.

3. Ne a gyermekeink tartsanak el minket!

Számoljunk együtt! Jelenleg az esetek túlnyomó többségében az emberek nagyjából 30-35 éves korukban vállalnak gyermeket. Ha jól megnézzük, várhatólag akkor megyünk nyugdíjba, amikor gyermekünk megajándékoz bennünket egy unokával (30-35 éves korában), vagyis anyagi szempontból a legnehezebb korba kerül. Ilyenkor az anyuka nem kap teljes fizetést, és a gyermek miatt is megnövekszenek a kiadások. Ebben az élethelyzetben ne várjuk el gyermekünktől, hogy további 2, vagy 4 ember megélhetését támogassa!

4. Segítsük unoká(i)nk életkezdését!

Folytatva az előző gondolatsort, ahelyett hogy a gyermekeink segítenek nekünk megélni, jobb út, ha mi segítünk nekik. Gondoljunk csak bele abba, hogy egy csomag pelenka nagyjából 3-5.000 forintba kerül, egy gyermek megtakarítást is legalább 15.000 forinttal érdemes elindítani, csak ebből a 2 tételből legalább egy havi 25.000 forintos extra kiadás jön ki, és még nem beszéltünk a gyermekruhákról, játékokról, és így tovább. Már most is vannak olyan családok, ahol például a nagyszülők magukra vállalták, hogy a pelenka beszerzése az ő feladatuk. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha nem a létminimumon tengődünk majd nyugdíjas korunkban.

5. Az állam is az öngondoskodás felé terel

Az állam három különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os SZJA kedvezménnyel támogat. Az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ számla, és a nyugdíjbiztosítás hármas közül így mindenki megtalálhatja azt a nyugdíj megtakarítást, amelyben a leginkább megbízik, és el tudja vele érni a kívánt nyugdíj-kiegészítést. Egyetlen másik területnek sincs ekkora támogatottsága, ez is jelzi, hogy egy komoly problémát tudunk egy nyugdíj megtakarítással megoldani. Ráadásul ezek a nyugdíj megtakarítási formák függetlenek az államtól, így nem kell attól tartani, hogy a magánnyugdíjpénztár sorsára jut az itt gyűjtött tőke.

A nyugdíj megtakarításra szükség van

Jelenleg azért nehezebb a helyzet, mert nincs előttünk egy követendő példa, hiszen korábban az emberek még nem szembesültek azzal, hogy saját tőke nélkül a koldusbot vár rájuk idős korukban. Ezért is nagyon körültekintően kell megválasztani a saját nyugdíj megtakarításunkat, elég csak megnézi a nyugdíjbiztosítás kalkulátort, hogy akár több millió forintot veszíthet egy rossz választással. Töltsd ki az alul található adatlapot, ha kérdésed van! Ha megtaláltad a megfelelő indokot, hogy saját nyugdíj megtakarítást indíts magadnak, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Rövid idő alatt megismerve az igényeidet, lehetőségeidet, megtervezzük a megfelelő nyugdíj-kiegészítés kiépítését.

Ezt a cikket 2061 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555