40-es korosztály: Arccal a nyugdíj felé!

Ha Te is a mai 40 évesek közé tartozol, akkor szinte biztosan foglalkoztat a kérdés, hogy a munkától való visszavonulás után milyen élet vár rád. Nos, ez csak tőled függ, hiszen nagyjából 20 éved van arra, hogy bebiztosítsd a nyugdíjas korod financiális részét. Lehet, hogy úgy érzed nincs rá pénzed, de valójában van, csak még nem tudod, hogy hol! Keressük meg együtt a nyugdíj megtakarításra szükséges havi pénzforrást!

Miből lesz nyugdíjad?

Gyors fejszámolás után rájöttem, hogy a mai 40-es korosztály 2035-2040 körül megy nyugdíjba. Ekkora az a sokat emlegetett demográfia modell igencsak billegni fog, vagyis az államnak jóval kevesebb bevételből kéne több nyugdíjast ellátnia. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megtakarítások felértékelődnek, ugyanis e nélkül nemhogy pecázni nem fogsz tudni majd elmenni, de még halkonzervre sem lesz elég pénzed.

Hogyan él egy 40 év körüli ember most?

Ha az abszolút átlagembert próbáljuk modellezni, akkor példaemberünknek van egy vele nagyjából egyidős párja, és egy 7 év körüli gyermeke. A háztartásba 100.000, illetve 150.000 forintot visznek haza. A lakáshitel törlesztése, a rezsi, és az élelem nagyjából el is viszi az egyikük fizetését (150.000 forint). A gyermeknevelés sem egy olcsó mulatság átlagosan 30-50.000 forintba biztos kerül havonta, de azért akárhogy csűrjük-csavarjuk a számokat, egy átlagos háztartásban a bevétel 10%-át, havi 15-20.000 forintot meg lehet takarítani. Ehhez mindössze tudatosan kell élni, és odafigyelni a költekezésre.

Hogyan találod meg ezt a 10%-ot?

Ügyfeleimnél rendszeresen meg szoktuk vizsgálni a kiadási szokásokat. De kicsit tágabban vizsgálva, egész Magyarországra elmondható, hogy az emberek a keresetük legalább 10%-ával nem tudnak elszámolni. Egyszerűen nem tudják mire költik el ezt a pénzt, ami egy átlagos háztartásban a fent említett 15-20.000 forint. Azt javaslom, hogy egy hónapig írjuk fel egy kis noteszbe minden kiadásunkat, a 139 forintos energiaitaltól kezdve, az 1.250 forintos munkahelyi ebédig. A másik ilyen módszer a blokkok összegyűjtése, és kitétele a hűtőajtóra. A hónap végén észre fogod venni, hogy „felesleges” dolgokra simán elment 10-15.000 forint, és még ott van a párod is. Érdemes átgondolni, hogy most ugyan csak pár csoki, édesség, de később ez jelentheti a megélhetést nyugdíjas korodban.

Havi 15-20.000 forint, mi lesz belőle?

Legyen a fent említett példaemberünk konkrétan 44 éves, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályok értelmében 21 év múlva, vagyis 65 évesen vonul nyugdíjba. Mivel a jelenlegi nyugdíj előtakarékosságokra 20%-os adójóváírást lehet igényelni, ezért ez szinte olyan mintha 20.000 helyett mondjuk 24.000 forintot takarítanánk meg. 21 év alatt a havi 15.000 forintos megtakarításból a lejáratkor 11.155.332 forint lesz, 8%-os éves átlaghozamot, és 3% indexálást feltételezve. Ugyanilyen feltételek mellett havi 20.000 forint megtakarítása esetén pedig 14.980.084 forintra számíthatsz a 65. születésnapodon. Próbáld ki Te is a nyugdíjkalkulátort!

A nyugdíj megtakarítás egy döntéssel indul!

Ebből a cikkből kiderül, hogy a nyugdíj megtakarítások milyen fontosak, pláne a 40-es korosztály számára. Még éppen időben vagy ahhoz, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést építs ki magadnak. Sőt, még arról is írtam, hogyan találod meg magadnál a nyugdíj megtakarításhoz szükséges tőkét. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, töltsd ki a cikk alatt található űrlapot! Amennyiben elszántad magad, hogy kiépítsd a saját nyugdíjad, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadás keretein belül! Egy óra alatt megtervezzük, hogyan lehet anyagilag biztos, nyugodt idős korod!

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?