4 lépés a gondtalan időskorhoz!

Verba György

Mindössze 4 egyszerű lépésre van szükség ahhoz, hogy idős korunkban ne kelljen szembenézni a nélkülözéssel, és az anyagi gondokkal. Vegyük sorra őket!

1. lépés: Szembenézni a konkrét problémával

Amennyiben nem takarítunk meg magunknak, akkor mindössze a majdani állami nyugdíjból kell megpróbálnunk megélni. Ez már a jelenlegi szabályzás szerint is meglehetősen nehéz vállalkozásnak tűnik. Kattints ide, hogy kiszámolhasd mekkora állami nyugdíjra vagy jogosult. Ebből ki lehet kalkulálni, hogy mekkora az a havi nyugdíjhiány, amit valahogyan pótolni kell.

2. lépés: Mekkora havi összeget fordítsunk nyugdíj megtakarításra?

Az előbb kikalkulált nyugdíjhiányt legegyszerűbben egy rendszeres megtakarítással tudjuk pótolni. A havi nyugdíj megtakarításnak pedig akkorának kell lennie, ami biztonsággal végig tudunk fizetni, hiszen ez a legfontosabb. A nyugdíjkalkulátor pedig abban is segít, hogy mekkora megtakarítás szükséges ahhoz, hogy legalább ugyanolyan életszínvonalon éljünk, mint jelenleg, aktív dolgozó korunkban. A legjobb az, amikor a havi bevételeinkből ki tudjuk gazdálkodni azt az összeget, amit a nyugdíj kalkulátor szerint szükséges megtakarítanunk.

3. lépés: A megfelelő nyugdíj megtakarítás kiválasztása

Szinte olyan fontos ez a harmadik lépés, mit a havi nyugdíj megtakarítás mértékének megállapítása. Először is 3 különböző, 20%-os SZJA kedvezménnyel támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatunk. A legrégebbi az önkéntes nyugdíjpénztár, a második a 2006 óta indítható nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), végül, de nem utolsó sorban pedig a 2014 óta létező nyugdíjbiztosítás. Ezek között jelentős eltérések vannak, amelyekről itt olvashatsz részletesen.

Adott esetben 2 különböző nyugdíjbiztosítás közt is elképesztő mértékű különbségekre lehetünk figyelmesek. A nyugdíjbiztosítás kalkulátort pont ezért készítettük, hogy ezekre a különbségekre felhívja a figyelmet.

4. lépés: Végigfizetni nyugdíjas korunkig

Onnan, hogy aláírtuk a privát nyugdíj megtakarításunkat nincs is más dolgunk, mint rendszeresen befizetni a kalkulált megtakarítás összegét. Egy-két apróságot azonban érdemes megjegyezni:

  1. Adódhat olyan eset, hogy anyagilag megszorulunk, ilyenkor nyílván nem tudjuk fizetni a megtakarítást, de az elmaradt befizetéseket minél előbb pótoljuk!
  2. Lehetőségünk szerint helyezzünk el alkalmi összegeket is a megtakarításunkba, hiszen ezekre ugyanúgy jár adókedvezmény az éves limitekig!
  3. Évente mindig egy picivel magasabb összeget takarítsunk meg (3%-5%), ezzel kivédve a pénz vásárlói értékének romlását (inflációt)!

 

Nézzünk meg egy példát a gyakorlatban!

Tegyük fel, hogy most 42 évesek vagyunk, és megkeresünk havi 180.000 forintot. Első lépésben a nyugdíjkalkulátor segítségével megállapítjuk, hogy 89.283 forint állami nyugdíjat kapunk a jelenlegi szabályok szerint.

Ebből ki tudjuk számolni, hogy havonta 90.717 forint nyugdíjhiányunk keletkezik. Ezt egy havi 26.000 forintos nyugdíjbiztosítással tudjuk ellensúlyozni, ha minden évben 8%-os hozamot érünk el, és évente 3%-kal többet fordítunk megtakarításra.

Ezután nézzük meg, hogy miért is fontos a lehető legjobb nyugdíj megtakarítást választani. A nyugdíjbiztosítás kalkulátor szerint a legeredményesebb nyugdíjbiztosítással havi 92.825 forinttal egészíthetjük ki időskori bevételünket. A legkevésbé eredményes nyugdíjbiztosításon keresztül viszont csak 69.150 forinttal, a különbség jelentős havi 23.675 forint. Ezek a számok a pénz mai vásárlói értékét mutatják.

Egyszerű, konkrét lépések a legjobb nyugdíjért

Mára, a nyugdíjra pénzt felhalmozni nem csak egy lehetőség, hanem szinte az egyetlen lehetőség. Épp ezért kiemelt hangsúlyt érdemes fordítani arra, hogy ki melyik nyugdíj előtakarékosságot választja, hiszen a lejárati összegek között rendkívül nagy eltérések lehetnek. Ha kérdésed van, töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Amennyiben a számodra legjobb nyugdíj megtakarítást keresed, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezzel időt, energiát, és pénzt spórolsz meg, hiszen garantáltan a legjobb nyugdíj megtakarítást ajánlom majd neked a teljes pénzpiac kínálatából!

Ezt a cikket 2051 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555