4-5 évig biztosan lesz nyugdíj, de mi jöhet utána?

Verba György

A költségvetés részeként elkészített előrejelzések okán fény derült arra is, hogy a nyugdíjrendszer rohamosan száguld a vége felé. Egy pár évig még valószínűleg minden marad, ahogy most és utána sorban jönnek majd a számunkra kedvezőtlen események. Készüljünk fel a jövőre, és nézzük meg hogy mire számíthatunk!

A Nyugdíjbiztosítási Alap

Az állam a Nyugdíjbiztosítási Alapban „gyűjti össze” azokat a járulékbevételeket, amelyekből a nyugdíjakat fogja finanszírozni. Kattints ide, és számold ki a nyugdíjkalkulátorral, hogy neked mekkora állami nyugdíj jutna belőle! A most benyújtott költségvetés erre vonatkozó gazdasági előrejelzése szerint 2019-ig minden rendben van, vagyis lesz megfelelő fedezet a nyugdíjak kifizetésére. Konkrétan ekkora összegekre számítanak évente:

  • 2016: 3.054,8 milliárd forint
  • 2017: 3.191,9 milliárd forint
  • 2018: 3.341,6 milliárd forint
  • 2019: 3.491,3 milliárd forint

Látható a számsorból, hogy alig 4 év alatt 400 milliárd forinttal több nyugdíjkiadással számol az állam, ami felvett két kérdést:

  • Meddig tud emelkedni a nyugdíjra kifizetendő összeg?
  • Miért nincs igazi nyugdíj emelés, ha ennyivel több pénzt fizet ki az állam?

 

A Ratkó gyerekek lassan nyugdíjba mennek

A Ratkó korszak gyerekeinek hívjuk azokat az embereket, akik most nagyjából 60 évesek, egészen pontosan 1950 és 1956 között születtek. Az ő szerepük azért kiemelten fontos, mert arányaiban nagyon sokan vannak konkrétan 880.288-an, azaz majdnem 900 ezren. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban köszönhetően az abortusztilalomnak, és a gyermektelenségi adónak, évente nagyjából 147 ezer gyermek született. Csak összehasonlításképpen 2010-től napjainkig évente kb. 90 ezer újszülött látja meg a napvilágot. Itt találsz pontos adatokat.

Az elkövetkező pár évben még a bevétel oldalról támogatják a nyugdíjrendszert, de nemsokára fordul a kocka, és nekik is nyugdíjat kell folyósítani, ez lesz az első igazán nagy pofon a felosztó-kirovó elven működő társadalombiztosítási rendszernek. De a történetnek itt még nincs vége.

2040-től keserű évek várnak a nyugdíjasokra

Ugyanis van még egy korosztály, akik kiugróan sokan vannak, mégpedig az ún. Ratkó-unokák, vagyis az előbb említett korosztálynak a gyermekei, akik most lépnek a 40-es éveikbe. Idén nagyjából 182 ezer ember tölti be a 40. életévét, ami azóta is csúcs, se előttük, se utánuk nem született egy évben ennyi ember.

Rendszer szinten viszont ez lesz a második kiemelkedő csapás, még az sem kizárt, hogy a végső. A demográfiai előrejelzések szerint 2040-ben 5,3 millió 16, és 65 év közötti ember várható, vagyis ennyi a potenciális adófizető, míg a nyugdíjasok száma 2,3 millió. Jelenleg 6,4 millió kontra 2 millió az arány, és mégis milyen kevés az emberek nyugdíja. Milyen rossz lesz így 2040 körül? Ezt a helyzetet valahogy orvosolni kell.

Oldjuk meg a nyugdíjproblémát!

Ahogy egyértelműen kivehető a számokból, ezt a folyamatot nem igazán lehet visszafordítani, így nincs más lehetőségünk, mint elfogadni azt a tényt, hogy az állam nem fog tudni minket megfelelő nyugdíjjal finanszírozni.

Nem szabad kétségbe esni, hanem cselekedni kell, és elindítani egy saját nyugdíj megtakarítást minél előbb. Már csak azért is érdemes mielőbb cselekedni, mert egy 30 éves havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosításból (beleértve a 20%-os adókedvezményt is) akár 22,3 millió forintos privát nyugdíjalapot képezhetünk magunknak. Ugyanez a nyugdíjbiztosítás 10 év alatt havi 30 ezer forint ráfordítása mellett csak 6,6 millió forintra lesz elegendő. Az biztos, hogy nem lesz elég nyugdíjunk, így nem érdemes várakozni.

Ha kérdésed merült fel a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki az alul található adatlapot, és megválaszolom. Amennyiben Te is látod, hogy nincs más lehetőség, mint az öngondoskodás, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen az ingyenes nagyjából egy órás konzultáción pedig megtervezzük, hogyan lehetnek anyagi gondoktól mentes nyugdíjas éveid.

Ezt a cikket 1968 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555