3+1 szempont, hogyan válasszunk nyugdíjbiztosítást

Verba György

Ahogy korábban is írtuk, már több mint 135 ezer nyugdíjbiztosítás fut. Ez azt (is) jelenti, hogy még mindig sok olyan dolgozó ember van, aki még nem rendelkezik ilyen nyugdíj megtakarítással. Nekik nyújtunk most egy kis segítséget azzal, hogy összeírtuk, milyen fontos szempontok alapján kell kiválasztani a saját nyugdíjbiztosításunkat.

1. Garancia, vagy magasabb hozamlehetőség?

Az első és talán legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolnunk magunknak, hogy garantált, vagy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást válasszunk. Sokaknak szimpatikus, hogy előre garantált fix összeget kapunk, és az esetleges többlethozamok jelentős részét. Ez érthető is, viszont a befektetési alapokkal is érdemes foglalkozni, hiszen ahogy az oldalunkon is látható a legtöbbjük 5 éves távon magasabb nyereséget termelt éves szinten, mint a garantált kamatok. De amint ezt a kérdést megválaszoltuk, máris szűkül a kör, aminek a végén megtaláljuk a saját nyugdíjbiztosításunkat. Nézzük is tovább a kérdéseket!

2. Mekkora havi díjat tudunk félretenni?

Nagyon fontos ez a kérdés. Egyrészt minél magasabb havi díjat tudunk megtakarítani értelemszerűen annál több adókedvezményt tudunk visszaigényelni, és annál magasabb lejárati összegre számíthatunk.

Azonban egy másik szempont miatt is nagyon fontos az általunk vállalt havi díj. A legtöbb nyugdíjbiztosításnál ugyanis eltérő a minimális összeg, amelytől elindítható. Csak, hogy egy-két példát említsünk, míg az UNION-Nyugdíj Program II esetén 20 éves futamidő felett havi 5 ezer forint a minimális havidíj, addig a Signal Nyugdíj Extra esetén havi 42 ezer forint. De akadnak más fontos szempontok is.

3. Vállaljuk-e a kötelező értékkövetést?

Szintén vízválasztó lehet ez a kérdés is, vagyis, hogy évente hajlandóak vagyunk-e 3-5%-kal magasabb összeget megtakarítani. Erre azért is van szükség, hogy ellensúlyozza a pénz értéktelenedését (inflációt), és gondoljunk bele, aki havonta 10 ezer forintot tud félretenni, annak nem okozhat gondot 10.300 forintot sem. Ha később így már esetlegesen túl magas lesz a havi díj, akkor lehet csökkenteni.

Sok helyen nincs kötelező indexálás, ilyen például a MetLife Privát Nyugdíjprogram, de mondjuk a Generali Aranyszárny Perspektíva esetén legalább 4%-os értékkövetést kell vállalnunk.

+1. Számoljunk utána!

Természetesen az is nagyon fontos, hogy azonos feltételek mellett hogyan teljesítenek az adott nyugdíjbiztosítások. Ezért készítettük el a nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátort is, amely megadott feltételek mellett összehasonlítja ezeket a nyugdíjbiztosításokat.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy azonos hozammal számolunk mindenhol, így itt tulajdonképpen a költségeken van a hangsúly. Viszont előfordulhat olyan eset is, hogy a kicsit drágább szerződés magasabb hozamot produkál, és ezzel együtt magasabb lejárati összeget is.

Egyből válasszuk a legmegfelelőbb nyugdíjbiztosítást!

Összegezve, megmutattuk azokat a szempontokat, amelyek alapján érdemes nyugdíjbiztosítást választani. Mivel befektetésről van szó, nincs tuti recept, hogy melyik nyugdíjbiztosítással járunk a legjobban, de ha ezeket a szempontokat mérlegeljük, akkor nem fogunk rosszul járni. Arra törekedjünk, hogy egyből olyan nyugdíjbiztosítást válasszunk, amelyet nyugodt szívvel végigfizetünk 20-30 évig is. Hiszen ha nem teszünk így, akkor sok időt is veszíthetünk a nyugdíjra való felkészülésben, ami szintén hihetetlenül fontos. Éppen ennek az elkerülése érdekében találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kellemes beszélgetésen egy kávé mellett együtt megtaláljuk a megfelelő nyugdíjbiztosítást.

Ezt a cikket 1505 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555