3+1 ok, hogy miért válasszunk nyugdíjbiztosítást

Ahogy az egész világon, úgy nálunk is a jelenlegi nyugdíjrendszer állandó beszédtémát szolgáltat. Sokan aggódnak, hogy mi lesz velük idős korukban. Sőt, ez az aggodalom már szerencsére tudatossággá nőtte ki magát, és egyre többen rendelkeznek valamilyen nyugdíj megtakarítással. Viszont sokan még nem szánták rá magukat a végső döntésre. Az ő számukra mutatunk 3+1 érvet az egyik államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, a nyugdíjbiztosítás mellett.

1. Nem függ a későbbi nyugdíjkorhatár emeléstől

Nagyon érdekes, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás hármasból csak ez utóbbira igaz az állítás, hogy nem a későbbi aktuális nyugdíjkorhatárkor jár le.

Ezt úgy kell érteni, hogy a nyugdíjbiztosítás 4 alapszolgáltatása közül (részletek itt találhatóak), hogy szolgáltatnia kell a szerződés indulásakor aktuális nyugdíjkorhatár betöltésekor. Leegyszerűsítve ezt a bonyolult mondatot, ha most indítunk nyugdíjbiztosítást, akkor 65 éves korunkban (mostani hivatalos nyugdíjkorhatár) téríteni fog. Így nem vagyunk kötelesek akár további 2-3 évet dolgozni, csak amennyiben szeretnénk.

2. A megkerülhetetlen adókedvezmény

Természetesen a nyugdíjbiztosítások egyik legnagyobb előnyének a 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezményt tartják. Érdekesség, hogy míg a korábbiakban az életbiztosítások után visszaigényelt adókedvezményt a bankszámlánkra utalta az állam, addig most a nyugdíjbiztosítás egyenlegét fogja növelni. Ez azért is jó, mert így további extra hozamokat termel számunkra. Viszont fontos azt is megjegyezni, hogy nem minden biztosító fekteti be egységesen a visszaigényelt SZJA kedvezményt, ami a lejárati összegben jelentős különbségeket okozhat. És, ha már a befektetésnél tartunk, ez egy újabb jó érv a nyugdíjbiztosítás mellett.

3. Széleskörű befektetési lehetőség

Először is fontos tudni, hogy választhatunk befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítást, vagy ha félünk az árfolyamok kilengésétől, akkor fix technikai kamattal rendelkező garantált nyugdíjbiztosítást is. Viszont, ha befektetési egységekhez kötött terméket választunk, akkor szinte mindenhol legalább 10-15 eszközalapból állíthatjuk össze a portfóliónkat. Innentől pedig profi alapkezelők végzik a befektetést, és legjobb tudásukkal azon vannak, hogy minél jobb eredményeket érjenek el.

+1. Nagyon rugalmas a nyugdíjbiztosítás

Bár elsőre lehet, hogy az ugrik be mindenkinek, hogy kötelező a vállalt díjakat befizetni, de ettől függetlenül a fenti állítás igaz. Mindegyik szerződésnél van lehetőség (egy minimális kivárási idő után) a díjfizetés mértékét csökkenteni, vagy akár szüneteltetni is. Sőt, folyamatosan van lehetőségünk akár extra pénzeket is elhelyezni a nyugdíjbiztosításunk eseti számláján. Van ahol, akár sima eseti számlára tehetjük a pénzt, de szinte mindenhol megoldható, hogy olyan számlára kerüljön, ahol adókedvezményt is igényelhetünk rá. Persze csak úgy, hogy a rendszeres befizetésre kapott adójóváírással együtt nem lehet több, mint a maximális éves 130 ezer forint. Ezzel a végére is értünk az előnyüknek.

Indítsunk nyugdíjbiztosítás a nyugodt idős évekért!

Ahogy a cikkből is kiderült, a nyugdíjbiztosítás egy jó lehetőség arra, hogy az idős korunkra pénzt gyűjtsünk benne. A leírt előnyök önmagukért beszélnek, de ez még nem jelenti azt, hogy minden nyugdíjbiztosítás nekünk való. Érdemes szakember segítségét kérni, hogy a megtakarításra szánt pénzünk a lehetős legjobb helyre kerüljön. Éppen ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett kényelmesen meg tudjuk találni azt a nyugdíjbiztosítást, amely segítségével anyagi gondoktól mentes lesz az időskorunk.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?