30-asok és a nyugdíj: Ej, ráérünk arra még?

Magyarországon szinte a génjeinkbe van kódolva, hogy mindent az utolsó pillanatra halasztunk. Persze meg is tudjuk magyarázni olyan gyakran használt mondásokkal, mint a „Teher alatt nő a pálma”, de valljuk be magunknak, vannak olyan dolgok, amelyeket nem így kell kezelni. Vajon ebbe a kategóriába tartozik a nyugdíj is?

Hogyan állunk az állami nyugdíjjal?

A jelenlegi 30 éves korosztály nagyjából 30-35 év múlva jut el oda, hogy lehetősége lesz nyugdíjba vonulni. Ekkor 2045-2050 körül járunk, ez miért fontos? Szakértők szerint a demográfiai helyzet ekkora fog biztosan oda eljutni, hogy egy eltartott emberre jut egy dolgozó ember. Az állam szempontjából ez azt jelenti, hogy egy ember járulékaiból kell kigazdálkodnia az egy emberre jutó nyugdíj összegét, ez nem tűnik valami könnyen kivitelezhető feladatnak, ugye?

Hogyan élj meg idős korodban?

Beszéljünk a nyugdíjas kor financiális részéről. Jelenleg közelítő számítások szerint is nagyjából akkora havi apanázsra van szükség, mint aktív korunkban. Vannak tételek, amik nem változnak (élelem, rezsi), vannak olyan kiadások, amelyek csökkenhetnek (szórakozás), de természetesen növekvő tételekkel is számolni kell (orvosi költségek). Miután egy ember járulékaiból kéne megélned, ezért az öngondoskodáson kívül más esélyed nem is nagyon akad! Mikor indítsd el saját nyugdíj megtakarításodat?

Mikor indíts nyugdíj megtakarítást?

A helyes válasz erre a kérdésre, már évekkel ezelőtt, kortól függetlenül. Ugyanis bármelyik nyugdíj megtakarítást választod az önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás hármasból, mindenhol akkor jársz a legjobban, ha minél hamarabb elindítod, és rendszeresen fizeted a saját megtakarításodat! Nézzünk egy konkrét példát!

Számoljunk együtt!

Nézzünk meg egy olyan esetet, amikor egy egyedülálló, és átlag keresettel rendelkező embernek tervezünk nyugdíjat: Jelenleg 34 éves, a magyar átlagbért keresi (nettó 150.000 forint), és szeretne félretenni a nyugdíjra. A jelenlegi szabályzás szerint ő havi 73.502 forint állami nyugdíjra számíthat (ez csak kevesebb lehet később), tehát havi 76.498 forinttal érdemes kiegészítse a várható nyugdíját. Ehhez a nyugdíjkalkulátorunk szerint havi 12.000 forintot szükséges havonta félre tennie. Mi történik, ha jelentkezik a „Pató Pál úr effektus”?

Miért most indítsd el a nyugdíj megtakarításodat?

Tegyük fel, hogy az előző példához képest, csak egy röpke 5 évvel később indítasz nyugdíj megtakarítást, mert addig inkább egy lakáskasszába (ami szintén hasznos) gyűjtötted a pénzt? Ebben az esetben 5 évvel idősebb leszel, és ilyenkor (a jelenlegi szabályok szerint) 76.493 forint állami nyugdíjra számíthatsz. Mivel már 5 évvel kevesebb időd van nyugdíjra megtakarítani (26 év), ezért már csak havi 15.000 forintból tudod magadnak ugyanazt az életszínvonalat elérni. Számokban kifejezve 25%-kal magasabb havidíjú nyugdíj megtakarításra van szükség. Megérte várni?

Reagálj időben!

Ha elfogadod azt az alapképletet, hogy TŐKE = IDŐ x PÉNZ, akkor beláthatod, hogy minél hamarabb indítasz el egy nyugdíj megtakarítást, annál hatékonyabb lesz számodra. Azért is kiemelten fontos, hogy időben indíts el a nyugdíj előtakarékosságot, mert a lejárat ideje fix (65. életév), tehát minden elvesztegetett hónappal pénz veszítesz. Ha kérdésed van a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben úgy gondolod, hogy ej, itt az ideje megoldani a nyugdíjkérdést, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy kávé mellett pontosan meg tudjuk tervezni az anyagi gondoktól mentes nyugdíjas korodat.

Verba György
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?