30-as korosztály: Ilyen nyugdíjra számíthattok!

Verba György

A magyar kormány nemrég benyújtott, egy a nyugdíjalapot érintő 50 éves demográfiai előrejelzést. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a mostani (átlagosan 117.372 forint) állami nyugdíjakat nem fogják tudni kifizetni, hiszen nem lesz rá megfelelő anyagi forrás. Tegyük tisztába a dolgokat, és nézzük meg, hogy mi várható!

Változik a nyugdíjrendszer?

A jelenlegi nyugdíjrendszer még egy darabig fenntartható, de nehéz megmondani, hogy meddig. Ennek elsősorban demográfiai okai vannak, hiszen 2040-re nagyjából ugyanannyi lesz a dolgozó ember, mint a nyugdíjas. Ez azért fontos, mert míg a dolgozó emberek a bevétel oldalt erősítik az állam szempontjából, addig a nyugdíjasok a kiadásokat növelik. Már pedig az ilyen jellegű felosztó kirovó rendszer csak addig tartható fenn, amíg több a bevétel, mint a kiadás, így kijelenthető hogy jelentős változás előtt áll a nyugdíjrendszer. De milyen most?

Jelenleg ennyi nyugdíjat kapnánk

A mostani rendszerben (bár sokaknak kevés a nyugdíja) szinte biztosan magasabb összeget kaphatunk, mint mondjuk 2040-ben. Egész Európa hasonló cipőben jár, ugyanis nő az átlagéletkor, vagyis hosszabb ideig kell nyugdíjat folyósítani az embereknek.

Persze mindenkinek a saját boldogulása a legfontosabb, ezért a legegyszerűbb, ha megtudjuk, hogy mekkora nyugdíjra vagyunk jogosultak. Ehhez nem is kell mást tenni, mint a nyugdíjkalkulátorral kiszámolni, hogy mekkora nyugdíjra vagyunk jogosultak. Meglepetés senkit nem fog érni nagyjából a fizetésünk 60%-át kapjunk meg havonta, szinte olyan, mintha egy 10-15 éves táppénzes időszakot élnénk. Aki volt táppénzen, az tudja, hogy elég jelentős a 40%-os bevételkiesés. Szerencsére van időnk, hogy felkészüljünk, és ezt elkerüljük.

Tekintsünk kiindulási alapként az állami nyugdíjra

Nehéz helyzetben vagyunk jelenleg, hiszen egy korszakváltás idejét éljük. Előttünk még senkinek nem kellett a saját nyugdíjas éveire megtakarítania, legfeljebb azért, hogy jobb körülmények közt éljenek. Nekünk viszont azzal kell szembesülnünk, hogy szinte biztosan nem lesz elegendő állami nyugdíjunk egy olyan nyugdíjas 10-20 évhez, amit megérdemelnénk 40-50 év munka után. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha csak a minimális nyugdíjat kapjuk, vagyis havonta 28.500 forintot.

Összegezve a mostani nyugdíjasok messze nem elégedettek a nyugdíjukkal, mi pedig még rosszabb helyzetben vagyunk, így nincs más megoldás, csak a nyugdíj megtakarítás. Még kész szerencse, hogy az állam valamekkora nyugdíjat folyósít nekünk (egyes országokban nincs állami nyugdíj), így nem a teljes megélhetésünket kell biztosítanunk magunknak, hanem csak egy részét.

A nyugdíj megtakarítások előnyei

Mind a három államilag támogatott nyugdíj megtakarításnak meg van a maga előnye, amellett, hogy mindegyikre 20%-os SZJA kedvezmény jár.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye, hogy akár havi 2-3 ezer forinttal is el tudjuk indítani. Ebből azonban senki ne számítson magas nyugdíjra.

A NYESZ számla azok számára előnyös, akik nem engedik ki a kezükből a pénzügyeiket, és saját maguk intéznék a befektetési folyamatokat is.

A nyugdíjbiztosítások mellett pedig az aktívan kezelt alapok miatt várható magasabb nyereség, a széleskörű szolgáltatása szól.

A három nyugdíj előtakarékosságból egyszerre fizethetünk többet is, ilyenkor pedig összeadva legfeljebb 280 ezer forint adókedvezményt kaphatunk évente. Azért kaphatunk ilyen magas adókedvezményt vissza, mert az állam is tisztában van azzal, hogy a nyugdíjproblémát az egyén szintjén kell megoldani, társadalmi szinten nem kivitelezhető.

Ha van nyugdíj megtakarításunk, akkor nem kell aggódni!

Ahogy feljebb is írtuk, jelenleg nyugdíj szempontból egy átmeneti kort élünk, így nincs előttünk egy követendő példa. Ezen azonban felül kell emelkednünk, és mindenképpen indítani egy saját nyugdíj megtakarítást, különben cudar évek várhatnak ránk. A megfelelő nyugdíj előtakarékosság megtalálása azonban nem egyszerű feladat, és egy rossz választással millióktól eshetünk el. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, hogy ezt elkerüljük, és konkrét számítások után megtaláljuk azt a konkrét ajánlatot, amellyel a legjobban jársz!

Ezt a cikket 1951 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555