3 tény, ami miatt a legbiztonságosabb megoldás a nyugdíjbiztosítás

Egy nem rég készült felmérés szerint nekünk, magyaroknak a biztonság az egyik legfontosabb elvárásunk a megtakarításainkkal szemben. Egyértelmű, hogy a társadalomban mély nyomokat hagyott a magánnyugdíjpénztári mizéria, a folyamatos jegybanki kamatcsökkentések azonban cselekedetre ösztönöznek bennünket. Nézzük meg, hogy a nyugdíjbiztosítások mennyire biztonságosak számunkra!

Az állammal szembeni garancia

Nyugdíjbiztosítások esetén nem mehetünk el szó nélkül a 20%-os, évente akár 130 ezer forintos adókedvezmény mellett sem. Sokaknak akad olyan félelme, hogy az itt gyűjtögetett pénzük a bevezetőben is említett magánnyugdíjpénztár sorsára jut. Erre semmi esély nincsen. A magánnyugdíjpénztári befizetéseket a munkáltatóink fizették, egyfajta adó volt. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítást mi magunk fizetjük az adózott pénzünkből, tehát teljesen független az államtól, itt nincs „tollvonás”, meg „törvénymódosítás”. Azért, mert adókedvezményt tudunk igénybe venni, az állam nem szerez semmilyen jogot az üzleti alapon megkötött szerződésünkben. Ha ezt valahogy az állam “megpróbálná megszerezni”, az olyan lenne, mintha mindenkit megállítanának az utcán, és elvennék a pénzt, ami a pénztárcájukban van. Abban azért megegyezhetünk, hogy ilyenre nem volt, és nem is lesz példa.

A biztosítói védelmi háló

Egyesekben felmerül, hogy mi történik, ha a biztosító nem adja oda a pénzünket. Az ő számunkra is jó hírekkel szolgálhatunk, hiszen erre több okból nem kerülhet sor. Először is a biztosítóknak nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelniük, hogy egyáltalán választhassuk az ő nyugdíjbiztosításukat, elég csak a TKMNY korlátozásra, vagy a jogi feltételekre gondolni. A biztosítók azok, akiknek mindenféleképpen be kell tartaniuk, ami a szerződésben szerepel, és ezt meg is teszik, már csak „önző” érdekből is. Gondoljunk bele abba, hogy a jegyzett tőkéje a biztosítóknak nagyjából 4-5 milliárd forint körül mozog. Nem éri meg nekik, hogy pár millió forintot ne fizessenek ki, egyrészt a büntetések, másrészt a bizalom-, és ügyfélvesztés miatt.

Aztán azt se felejtsük el, hogy a biztosítók mögött helyezkedik el a viszontbiztosítási rendszer. Ezt legegyszerűbben egy pókhálóhoz lehet hasonlítani. Szinte minden biztosító kapcsolatban van a másikkal, így amikor mi kiválasztjuk „A” Biztosítót, akkor a kockázatokat, szerződési feltételeket nem egy biztosító vállalja, hanem több.

Ráadásul biztosító nem megy csődbe, legfeljebb fuzionál, vagy felvásárolják. Ilyen esetben pedig az új biztosító felajánlhat bizonyos módosításokat, amelyeket mi nem vagyunk kötelesek elfogadni. Így megtarthatjuk az eredeti szerződésünket, amelyre itt olvashat egy kiváló példát.

Nem hibázhatunk a befektetéseknél

Most, hogy látjuk azt, hogy az állammal szemben is biztonságos a nyugdíjbiztosítás, illetve a biztosítókat is felügyelik (konkrétan a Magyar Nemzeti Bank), érdemes kitérni a szerződés típusából adódó biztonsági elemekre is.

Amikor szerződést kötünk egy biztosítóval, akkor folyamatos díjfizetést vállalunk. A biztosítók minden egyes esedékes befizetésnél küld egy figyelmeztetést, hogy ezt ne felejtsük el. Ez közös érdekünk, hiszen ha el-elmaradozunk a rendszeres díjak befizetésével, azzal magunknak ártunk, hiszen nem érjük el a magunk elé kitűzött privát nyugdíjvagyont.

Itt mi magunk állítjuk össze a portfóliót, vagyis mi mondjuk meg, hogy az alapkezelő milyen befektetési alapokba fektesse a pénzünket. Így választhatunk garanciával rendelkező alapokat is, vagy kötvényeket, ahol maximális biztonságban van a pénzünk. Ezen felül pedig profi szakemberek dolgoznak azon, hogy ezek a befektetési alapok minél eredményesebbek legyenek. Ez kimondottan hasznos azok számára, akiknek a befektetés nem a szakmájuk, hiszen így dolgozás közben nem kell folyamatosan a tőzsdei híreket böngészni, ezzel pedig nagy terheket vesznek le a vállunkról.

Ne habozzunk, mert privát nyugdíjra szükség lesz!

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy miért maximálisan biztonságos megoldás a nyugdíjbiztosítás. Mind állami, mind biztosítói, mind szerződés tulajdonságok alapján jelesre vizsgázott ez a nyugdíj megtakarítás. Általában a félelmeink azok, amelyek közénk, illetve a nyugdíj megtakarítások közé szokott állni. Remélhetően ez a probléma már ne hátráltat abban, hogy még ma az öngondoskodás útjára lépj. Nagyon szívesen segítek benne, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt, konkrét számításokkal megtaláljuk, hogy melyik lesz az ideális nyugdíj megtakarítás számodra.

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
651 Ügyfelünk Google értékelése:
4.97

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?