3 millió magyar számára okozna komoly fejtörést egy váratlan kiadás

Gyimesi Henriett

Magyarországon minden 3. embernek okozna komoly fejtörést, ha váratlan kiadással találná magát szembe: legyen szó akár egy elromlott hűtőszekrényről, akár egy állás elvesztéséről. Bár az Európai Uniós tagországok között ezzel az átlaghoz tartozunk, mégis több mint 3 millió ember esetében jelent ez komoly kockázatot.

Az Európai Unión belül átlagosan 3-ból 1 ember van olyan anyagi helyzetben, hogy nem tudna miből finanszírozni egy váratlan kiadást – világít rá a 2017-es Eurostat jelentés. Magyarországon sincs ez másképpen: ezzel azonban komoly veszélynek van kitéve a lakosság jelentős része.  

Örvendetes változás, hogy az elmúlt években sikerült javítani a helyzetünket ezen a téren az EU-s tagországok között, hiszen míg 2016-ban a 28-ból a 20. helyen, addig 2017-ben már az EU-s átlagot elérve, a 17. helyen szerepeltünk. Ugyanakkor még mindig túl sok ember vállal ezzel jelentős kockázatot a jövőre nézve.  

Bár javult a helyzet, még mindig nagyon sokan élnek napról napra

Nem csak az Európai Uniós tagországok rangsorát tekintve látványos az elmúlt 2 évben a változás. 2016-ban ugyanis még a lakosság fele, azaz több mint 5 millió ember volt kiszolgáltatva egy váratlan anyagi problémának, addig 2017-ben ez a szám 3 millióra csökkent. De a 9,7 milliós össznépességhez képest ez még mindig magas arány, hiszen a lakosság 1/3-át érinti.

Ugyanakkor felmérések támasztják alá azt is, hogy

hiába nőtt azok aránya a magyar lakosság tekintetében, akik rendelkeznek megtakarítással, ezek általában nem több milliós összegek.

A többség esetében inkább csak nagyjából 1 hónapig lenne elég az összegyűjtött pénz, ami például egy felmerülő szerelési költséget még tudna fedezni, de egy munkahelyvesztésnél már nem biztos, hogy az akár hónapig is eltartó álláskeresési időszakot is át lehetne vele vészelni.

Ha már most sem tudnál megbirkózni egy váratlan kiadással, mi lesz később?

Nemcsak azok vannak sokan, akik jelenleg nem tudnának miből megoldani egy váratlan nagyobb kiadást, de azok aránya is igen alacsony, akik az időskorukra készülnének megtakarítással. Ráadásul felmérések szerint az elmúlt 2 év tekintetében ez még csökkent is:

39%-ról 29%-ra esett vissza azon 30 felettiek aránya, akik kifejezetten a nyugdíjas éveikre gyűjtögetnek.

Ez azért is érdekes fejlemény, mert ezzel szemben viszont egyre többen látják be az öngondoskodás szerepét a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megteremtésében. Magyarországon még a nemzetközi átlagnál is jóval többen gondolják úgy, hogy a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb időskori körülményekre számíthatnak majd, a lakosság 2/3-a van ezen a véleményen.

Érdemes idejében felkészülni a nyugdíjas évekre

Azt egyre többen látják be, hogy az állami nyugdíjrendszer jelen formájában hosszú távon a demográfiai krízis miatt egyre kevésbé fenntartható. Ugyanakkor hiába kap a nyugdíjkérdés világszerte egyre nagyobb figyelmet, az erre való felkészülést még mindig nagyon kevesen kezdik el, főként idejében. Felmérések szerint 30 éves kor felett is még nagyon sokan döntenek úgy, hogy ráérnek még másra fordítani a bevételeiket, pedig jelentős előnnyel indul az, aki hamarabb kezd nyugdíjcélú megtakarításba.

Nagyon szemléletes a különbség, ha összehasonlítjuk azt, hogy havi 20 ezer forint megtakarítással mennyi pénzt gyűjthetünk össze akkor, ha 35 évesen, ha 40 évesen vagy ha 45 évesen fogunk hozzá ehhez (itt tudsz utánaszámolni). Amennyiben már 35 évesen hozzálátsz ahhoz, hogy biztosítsd magad számára az időskorod anyagi biztonságát, havi 20 ezer forinttal számolva akár 22 millió forintod is összegyűlhet. Ha 40 évesen jutsz erre a döntésre, a végösszeg már csak 15 millió, 45 évesen kezdve pedig 10 millió lehet addigra, mire eléred a nyugdíjkorhatárt – ami jelenleg 65 év.

Persze mindig jobb később, mint soha, de ha megteheted, érdemes minél hamarabb belevágni abba, hogy félretegyél az időskorodra.

Ezek a milliók persze nem csak az általad megtakarított összegekből jönnek ki, ha nyugdíjcélú megtakarítási eszköz mellett döntesz. A kamatok, valamint az éves befizetéseid utáni 20% adójóváírás is tovább gyarapítja ezt. És milyen lehetőségeid vannak ehhez? Jó hírünk van, mert 3 féle államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül is választhatsz igényeidnek megfelelően: ezek a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla.

A megfelelő döntés viszont alapos utánajárást igényel

Ahhoz, hogy azt az opciót választhasd ki, ami a te igényeidhez és lehetőségeidhez mérten a legjobbnak bizonyul majd hosszútávon, több mint 100 ajánlatot kellene összehasonlítanod. Ez viszont nemcsak rengeteg idő, de megfelelő szakértelmet is igényel. Ebben tudunk neked segíteni, ha igénybe veszed ingyenes tanácsadásunkat: egy szakértő kollégánk ugyanis egy igényfelmérést követően végzi el helyetted ezt a munkát, hogy neked már csak a számodra legjobb ajánlatok közül kelljen választanod.  

Ezt a cikket 639 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555