3 egyszerű lépés a biztos nyugdíjhoz

Oda jutott a jelenlegi nyugdíjhelyzet, hogy már nem kérdés, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül nem fogunk tudni megélni, független attól, hogy mennyit keresünk. Az életszínvonala mindenkinek a jelenlegi keresetéhez képest fog visszaesni, magyarul mindenkinek a maga szintjén kell megoldania a nyugdíjproblémát. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget.

Találjuk meg a fizetésünkben rejlő vagyont

Bár számos ember a jelenlegi hivatalos átlagbér alatt keres, amiből nehezebb megtakarítani, a nyugdíjprobléma senkit nem fog megkímélni. Szerencsére akadnak olyan praktikák, amelyekkel még a kisebb keresetű emberek is tudnak pénzt spórolni. Ilyen például, amikor 2-3 boltból szerezzük be az otthonra szükséges ételeket, és egyebeket, úgy, hogy mindenhol figyeljük az akciókat. Illetve a munkahelyi étkezés, dohányzás, és egyéb ilyen jellegű kiadásokon is meg tudjuk spórolni a keresetünk nagyjából 10%-át.

Válasszuk ki a megfelelő nyugdíj megtakarítást

Amint sikerült megtalálni kinek-kinek a havi 5-10-20 ezer forintot, akkor már nincs is más teendő, mint megtalálni a megfelelő nyugdíj megtakarítást. A nyugdíjkalkulátor számítása szerint ugyanis, aki 90 ezer forintot keres, az nagyjából 50 ezer forint nyugdíjra számíthat. Ha most is nehéz megélni ekkora összegből, akkor nyugdíjasként fele akkorában hogyan sikerülhetne?

Az első megoldás lehet a nyugdíj előtakarékossági számla (bővebben itt), de mivel itt minden befektetési folyamatot mi intézünk, ezért kevés ember választja, megfelelő tudás, és időráfordítás hiányában. De ez érthető, hiszen nem a nyugdíj megtakarításunkon keresztül kell megtanulni a tőzsde fortélyait.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak már nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen egyrészt ez a legrégebbi államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság. Másrészt pedig, már havi 2-3 ezer forintos tagdíjtól el lehet indítani, és idős korunkban ezzel előrébb jutunk, mintha ennyit sem tennénk félre.

Akinek viszont hosszabb idejük van a nyugdíjba vonulásig, és legalább 5-7 ezer forintjuk, azoknak érdemes elgondolkodni egy nyugdíjbiztosításon. Magasabb hozamlehetőséggel kecsegtet, mint az önkéntes nyugdíjpénztár, és a szolgáltatása is szélesebb körű.

Ráadásul, ha egyszer rászántuk magunkat a megtakarításra, akkor egyfelől egy idő után természetessé válik, és nem fogjuk érezni a havi díjak égető hiányát, másfelől pedig apró trükkökkel tovább növelhetjük a várható lejárati összeget.

Trükkök a magasabb extra nyugdíjhoz

Lehetőségeinkhez képest próbáljunk meg minél több díjat befizetni, vagyis tényleg rendszeres legyen a megtakarítás, és csak akkor tartsunk szünetet, amikor nagyon muszáj. Egy 20 éves havi 10 ezer forintos átlagos nyugdíjbiztosítás esetén 6.506.918 forintunk lehet úgy, hogy évente 8%-os hozamot érünk el, és 3%-os értékkövetést alkalmazunk, de összesen 36 alkalommal (3 év) nem fizetjük be a havi díjat. Amennyiben egyetlen havi díjat sem mulasztunk el befizetni, akkor 8.065.347 forintunk lesz.

A másik nagy trükk az értékkövetés. Aki be tud fizetni 5 ezer forintot, annak a következő évben nem okozhat gondot 5.150 forint, és ugyanígy havi 20 ezer forintnál sem. Viszont a lejáratkor rengeteget számít, konkrétan maradjunk az előző példánál (20év, havi 10 ezer forint) tudjuk, hogyha évente 3%-kal indexáljuk a díjainkat, akkor 8.065.347 forintunk lesz. Kevésbé szép számot kapunk, ha ezt nem tesszük, hiszen indexálás nélkül 6.407.810 forintunk lesz. Érdekes, hogy jobban megéri indexálni, és esetleg kisebb szüneteket beiktatni a díjfizetésnél, mint nem használni az értékkövetést.

Nekünk kell megoldani a nyugdíjproblémát!

Mivel az állam már nem tud mit kezdeni érdemben a nyugdíjrendszerrel, ezért nekünk kell hozzátenni a magunk részét. Bármennyire nehezünkre is esik, gondoljunk bele, hogyha elégedetlenek vagyunk a mostani keresetünkkel, akkor mit fogunk szólni, amikor ennek csak a fele lesz, vagy még annyi sem? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és a nehezen megspórolt pénzed garantáltan a legjobb helyen fog nyereséget termelni számodra!

Verba György
cikkíró
A Nyugdijbiztositas.com blogjának 2014-2016 közti cikkeinek szerzője vagyok. A nyugdíjrendszerrel és a nyugdíj-előtakarékosságokkal foglalkozom.
585 Ügyfelünk Google értékelése:
4.96

Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent

Tanácsadásunk ingyenes, és az is marad.
Személyesen szívesen elmagyarázunk neked mindent
Hogy néz ki nálunk a tanácsadás?

Hogyan tudunk segíteni neked?

Miért a Grantis?

Miért a Grantis?

Mitől vagyunk függetlenek?

Mitől vagyunk függetlenek?