2050-re a magyar társadalom fele nyugdíjas lesz a jelenlegi állás szerint

Zubor Zalán

2050-ig több mint másfélszeresére nő az idősek aránya a világ országaiban, részben a csökkenő születésszám, részben a várható élettartam kitolódása miatt. Az Allianz globális felmérése szerint a svéd, a belga és a dán nyugdíjrendszer a leginkább fenntartható, míg Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol sürgős reformra lenne szükség.

Az Allianz nemrégiben tette közzé Globális Nyugdíjjelentésének első kiadását, amelyben saját fejlesztésű nyugdíjmutatójával, az Allianz Nyugdíjmutatóval (API) értékeli a világ nyugdíjrendszereit.

A mutató 30 mutató alapján, 7-es skálán érzékeli az egyes államok ellátórendszerének fenntarthatóságát, ahol az 1 számít a legjobb értéknek.

A 30 faktor között találjuk például a fedezeti arányt (mekkora részét fedi le a nyugdíjrendszer a munkaképes korú népességnek és a nyugdíjas korcsoportnak?), a juttatási arányt (mennyi pénzt kap az átlagos nyugdíjas az átlagjövedelemhez képest?), valamint az állami ellátáson kívüli alternatív jövedelemforrások meglétét. Szintén fontos faktor, hogy hogyan alakul az adott ország korfája, a mostani tendenciák alapján mekkora lesz a jövőben az ellátásra szoruló idősek aránya.

Másfélszeresére nő az idősek aránya 2050-ig

Ez utóbbi faktor a világ egyre több országában veszélyezteti a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Az Allianz szerint

az eltartott idősek aránya 2050-ig 77 százalékkal emelkedhet világszerte, a Föld össznépességének eddigre a 25 százaléka lehet 65 év feletti.

Ilyen mértékű növekedésre az 1950 óta eltelt 70 év alatt sosem volt példa – a drámai számok mögött két folyamat áll, az egyik, hogy a fejlett ipari országok szinte mindenhol csökkent a gyerekszám az utóbbi pár évtizedben. Kína, a világ legnépesebb országa mára egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, ami az ország demográfiai mutatóin is látszik. Az Allianz becslése szerint Kínában 2050-re a mostani 17 százalékról 44 százalékra növekedhet az idősek aránya. Egyes európai országokban pedig eddigre már az 51 százalékot is meghaladhatja a nyugdíjaskorúak aránya (persze csak akkor, ha a mostani demográfiai trendek folytatódnak, és nem következik be fordulat).

A jelenség másik oka a várható élettartam, és ezzel a nyugdíjban várható életkor kitolódása: 1950-ben az átlagos 65 éves európai férfi várhatóan közel 12,3 évet töltött nyugdíjban, míg a nők esetében ez az időtartam 14,1 év volt. Napjainkban a 65 évesek hátralévő várható élettartama nők esetében 20,5 év és férfiak esetében 17,2 év, ami az Allianz becslése szerint 2050-re várhatóan 23,1 évre (nők) és 20,2 évre (férfiak) nő majd. Ez egyes országokat arra sarkall, hogy a várható hátralévő élettartam alakulásához igazítva emeljék a nyugdíjkorhatárt vagy a nyugdíjjáradékokat, fenntarthatóbbá téve így a nyugdíjrendszert.

Északon a legjobb nyugdíjasnak lenni

A kutatás szerint világviszonylatban Svédországban, Belgiumban és Dániában vannak a legjobb nyugdíjrendszerek: az országok demográfiai mutatói európai viszonylatban stabilak, az államadósság alacsony, és sok ember rendelkezik megtakarítással. Meglepően hangzik, de a rangsorban számos afrikai ország is jó helyezést ért el: ez elsősorban fiatal népességüknek és feltörekvő gazdaságuknak köszönhető. Ezzel szemben számos európai ország (pl. Olaszország vagy Portugália) a legrosszabbul teljesítők között szerepel romló demográfiai és gazdasági mutatóik miatt.

Magyarország a 7-es skálán 4,6 pontot ért el, ezzel hazánk a nemzetközi rangsor 45. helyéig jutott. Az Allianz szerint a miénk az egyik olyan társadalom, ahol az idősek aránya 2050-re elérheti az 50 százalékot – ez az, ami leginkább rontja a fenntarthatósági osztályzatot.

Szintén gyenge pontot jelent a magyar nyugdíjkorhatár. Annak ellenére, hogy a magyar nyugdíjkorhatár világviszonylatban igen magas (az Allianz szerint leginkább fenntartható Svédországban például csak 62 év a korhatár), a demográfiai folyamatok tükrében a tervezett enyhe emelés nem lesz elegendő az állami nyugdíjkassza kiegyensúlyozásához.

Reform és öngondoskodás

Az Allianz jelentése alapján a magyar nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul, aminek az egyik eleme a nyugdíjkorhatár emelése kellene, hogy legyen, a növekvő élettartamhoz igazítva. Felvetik azt is, hogy segítene, ha korai nyugdíjazásra csak csökkentett nyugdíjjal lenne lehetőség.

A magyar nyugdíjrendszer előnye – ami miatt a világátlagnál így is jobb, 3,2-es pontszámot kapott – a lefedettség. A rendszer lényegében minden magyar állampolgárt biztosít, a probléma az, hogy sokan az elvártnál jóval kevesebb, a megélhetéshez kevés nyugdíjra számíthatnak.

A magyar nyugdíjhelyzet további hiányossága a lakossági megtakarítások alacsony szintje – az Allianz jelentése megerősíti, hogy a magyar nyugdíjrendszert fenntarthatóbbá lehetne tenni a privát megtakarítások ösztönzésével. A nyugdíjcélú megtakarítások piaca jelenleg világszerte átalakulás alatt van, hiszen az alapkezelőket az alacsony hozamkörnyezet, és különösen a COVID-járványt követő visszaesés alternatív eszközosztályok felmérésére kényszeríti. Az Allianz szerint a folyamat következtében

kockázatmentesebbek, biztosabb hozamúak lehetnek a privát nyugdíjmegtakarítások.

Sokat számít azonban az is, hogy az államok milyen további támogatásokkal bátorítják még az embereket az öngondoskodásra. Magyarországon az önkéntes pénztárakat és a nyugdíjbiztosításokat a 20 százalékos, évi akár 280 ezer forint összegű szja-jóváírási lehetőség teszi vonzóvá. Korábban felröppentek hírek arról, hogy a jelenlegi modellt jelentősen átalakítanák, és további kedvezményekkel növelnék az öngondoskodási alapokat, ám ezek az állítólagos tervek egyelőre nem valósultak meg. Ugyanakkor, ha hihetünk az Allianz felmérésének, a magyar nyugdíjrendszer reformja nem sokáig halasztható, ebben pedig mindenképpen szerepet kell, hogy kapjon a privát megtakarítások támogatása is.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555