2016-ban jön a nyugdíjemelés, de ne nagyon örüljünk!

Verba György

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi sajtótájékoztatóján többek közt az állami nyugdíjról is beszélt. Sőt, elmondása szerint 2016-ban nyugdíjemelés várható, pedig mindenki arról beszél, hogy nem lesz elegendő forrás az állami nyugdíjra. Megnéztük, hogy mekkora segítséget jelent ez a mai nyugdíjasoknak, illetve, hogy jelent-e ez a nyugdíj előtt állók számára valami pozitív változást.

Valódi nyugdíjemelés történik?

Rögtön ez elején rögzítsük a tényt, hogy nem beszélhetünk valós emelésről, mindössze a nyugdíj vásárlói értéknek megtartásáról. Ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, tisztáznunk kell az inflációnak a fogalmát, ami semmi mást nem jelent, mint a pénz értéktelenedést. Gondoljunk csak bele, hogy 10 éve hány forintba került egy kiló kenyér, és most mennyibe kerül.

A bevezetőben is említett 1,6%-os emelés pontosan megegyezik az előre tervezett inflációval. A gyakorlatban tehát egy picivel több pénzt hoz a postás, de nem tudunk belőle többet vásárolni, mint idén.

Ez egy olyan tendencia, amelyet az állam évek óta csinál, hiszen mindig a tervezett infláció értékével megegyezően növelik a nyugdíjakat, de mire elég ez?

Ennyi pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok

Ahogy korábban is írtuk, még 4-5 évig nincsen bajban a nyugdíjalap annyira, hogy drasztikusan be kelljen avatkozni. Bár végignézve, hogy most mekkora nyugdíjat kapnak az emberek már most is nagy a baj.

A havi nyugdíjak eloszlása

A kicsivel több, mint 2 millió nyugdíjas fele havi 100 ezer forint alatti összegből él, és még aggasztóbb, hogy majd 73 ezren havi 50 ezer forint alatt kapnak nyugellátást. Ezen pedig nem igazán segít az 1,6%-os „nyugdíjemelés”.

Csak a nyugdíj megtakarítás jelent megoldást

Mivel már most is kevés az állami nyugdíj, és érdemben nem fog növekedni, ezért a hiányzó részt nekünk kell hozzátenni. Első lépésként számold ki a nyugdíjkalkulátorral, hogy mekkora nyugdíjad lehet, de a mostani kereseted 60%-ánál ne nagyon számíts többre! Innen már a nyugdíjkalkulátor megmutatja, hogy mekkora megtakarításra van szükséged ahhoz, hogy a nyugdíjhiányt el tud tüntetni. Természetesen a kalkulátor számol a 20%-os, akár éves 130 ezer forintos adókedvezménnyel is.

Amennyiben pedig szeretnéd megtalálni a számodra leghatékonyabb nyugdíj megtakarítást, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Bő egy óra alatt, megismervén a lehetőségeidet, céljaidat, egyedi kalkulációkkal megtaláljuk azt a megoldást, amely anyagi jólétet fog biztosítani nyugdíjas korodban.

Ezt a cikket 1923 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555