20 évig leszel nyugdíjas, felkészültél?

Verba György

Szinte mindenki pontosan tudja, hogy nyugdíj megtakarítás nélkül reménytelen évek várnak ránk, amikor visszavonulunk a munkától. Azon túl, hogy öngondoskodunk, arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy megfelelő összeget takarítsunk meg, hiszen a statisztikák szerint 20 évig leszünk nyugdíjasok.

Felejtsük el a kifogásokat!

A magyar társadalombiztosítási rendszer már túl van azon a ponton, amikor még egy-két jól hangzó kifogással el tudtuk magunktól hessegetni a nyugdíj megtakarítás gondolatát. Az egyik leggyakrabban előforduló indok az öngondoskodással szemben az „úgysem érem meg a nyugdíjas kort” kifogás volt, ami két sebből vérzik.

Először is, adódik a kérdés, ha mi történik, ha mégis? Ebben az esetben elég cudar évek várnak majd ránk. A másik rész pedig, hogy egy nyugdíj megtakarítással, például egy nyugdíjbiztosítással semmit nem veszíthetünk, hiszen vagy lesz miből élnünk idős korunkban, vagy ha véletlenül mégsem élnénk meg a 65 évet, akkor az összegyűjtött pénz mindenféle levonás nélkül arra száll, akire szeretnénk.

A nyugdíj megtakarításra tehát szükség van, de nem mindegy, hogy mekkora összeget takarítunk meg rendszeresen.

Megfelelő nagyságú nyugdíj megtakarítást indítsunk!

Magyarországon is egyre inkább benne van a köztudatban, hogy a nyugdíjjal probléma van, és érdemes vele foglalkozni, illetve pénzt fordítani ennek a megoldására. Ez nagyon örömteli, viszont gyakran esünk abba a hibába, hogy keresünk egy hónapban 200 ezer forintot, és ebből havi 10 ezret félreteszünk, mert tudjuk, hogy a bajt orvosolni kell.

Ha 30 évig félretesszük ezt a havi 10 ezer forintot, sőt évente 3%-kal növeljük is a befizetéseinket, akkor is mai értéken (3% inflációt feltételezve) 36.826 forinttal egészítjük ki a nyugdíjunkat. Azt pedig senki nem hiszi el, hogy a maradék 165 ezer forintot megkapjuk állami nyugdíjként.

Nem mindegy, hogy hány nyugdíjas évre tervezünk

Készítettünk egy táblázatot, ami megmutatja, hogy mekkora havi nyugdíj megtakarításra van szükség, ha nem szeretnénk lejjebb adni a havi 150 ezer forintos havi bevételünkből. Ebben segítségünkre volt a nyugdíjkalkulátor is, amely megmutatja, hogy a jelenlegi szabályzás szerint mekkora állami nyugdíjra vagyunk jogosultak. A nyugdíj megtakarítás során 8%-os éves hozamot feltételeztünk, 3-3%-os infláció, és értékkövetés mellett, és az alábbi érdekes eredmények jöttek ki:

15, vagy 20 évre tervezünk?

A számok a mai vásárlói értéken értendőek.

Azt eddig is tudtuk, hogy minél előbb indítjuk el a nyugdíj megtakarításunkat, annál kisebb havi díjakból tudjuk elérni ugyanazt a nyugdíj-kiegészítést, 28 évesen elegendő havi 8 ezer forint, míg 46 évesen már ezer 26 forint sem elég.

Viszont azt is fontos tudni, hogy hány évre tervezünk, hiszen míg a fent bemutatott megtakarítások mellett 15 évre szinten tudjuk tartani az életünket, addig 20 évre már havonta általában 15 ezer forinttal kevesebb jut nekünk minden hónapban, ami a bevételünk 10%-a.

A precíz tervezés kényelmes nyugdíjas éveket hoz

Ebben a cikkben arra fektettük a hangsúlyt, hogy ne felületesen kezeljük a nyugdíjproblémát, hanem a súlyához mérten. Senki nem lesz boldog, ha abban a tudatban fizet havi 10 ezer forintot, hogy meg lesz oldva a nyugdíja, és amikor megkapja a pénzt, akkor pedig leesik az álla. Már a szerződés aláírása előtt pontosan számoljuk ki, hogy hány évre mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatunk! Ebben nagyon szívesen vagyok a segítségedre, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, ahol egy óra alatt minden apró részletet megtervezünk, hogy tényleg elérd a valós célodat, a gondtalan nyugdíjas éveket!

Ezt a cikket 1931 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555