13. havi nyugdíj: mekkora összeg a gyakorlatban?

Richter Ádám

Akiben felmerül, hogy privát nyugdíj-megtakarításra már nem is lesz szüksége, mert olyan jól tartja az állam a nyugdíjasokat, azt ki kell ábrándítsuk: a 13. havi nyugdíj jól hangzik, de szép keveset ér.

Április 6-án bejelentette a kormány, hogy „visszaállítják” a 13. havi nyugdíjat, ami 2009-ben szűnt meg, még az előző kormány idején. A nyugdíjasok szempontjából ez jól hangzik, legalábbis első hallásra, elvégre a mostani járványügyi helyzetben nekik is kifejezetten jól jön némi állami segítség.

Azonban ha megnézzük, mit is jelent a 13. havi nyugdíj a gyakorlatban, akkor rájövünk, hogy nem azt jelenti, amit a neve sugall. Sokkal találóbb lenne, ha 53. heti nyugdíjnak neveznék. Nem arról van szó ugyanis, hogy minden évben egy hónapnyi nyugdíjnak megfelelő összeggel kapnak többet a nyugdíjasok, hanem egyszeri juttatásról van szó, amit több részre bontottak. Az egyhavi nyugdíj összegét négyfelé osztják, azaz minden évben egyheti nyugdíjat kapnak csak pluszban a nyugdíjasok.

2021 februárjában érkezik az első egyhetes részlet, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben ugyanígy plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak.

Mennyit jelent ez havi szinten?

A 2020-as átlagnyugdíj 142 000 forint. Ennél a medián nyugdíj beszédesebb, reálisabb képet mutat az átlagos nyugdíjasról, és ez már csak 127 000 forint. De legyünk megengedőek, és maradjunk az átlagnyugdíjnál.

A 13. havi nyugdíj összege tehát 142 000 forint körül mozog.

142 000 Ft osztva 4-gyel (mert 4 évre osztják szét őket) az 35 500 Ft.

35 500 Ft tehát az az éves összeg, amit egy átlagos nyugdíjas remélhet.

Mennyi ez 12 hónapra bontva?

A 35 500 Ft-ot osztjuk 12-vel, és kijön, hogy 2958 Ft havi többletre – kerekítve havi 3000 Ft-ra – számíthat egy átlagos nyugdíjas.

Amit tehát 13. havi nyugdíjnak mondanak, az valójában egy 3000 forintos nyugdíjemeléssel ér fel.

Mire elég ez?

Talán nem kell bemutatnunk, mire elég 3 ezer forint manapság – nem sokra. Hogy ezt kontextusba helyezzük: ez a plusz 3 ezer forint nagyjából 2%-os nyugdíjemelésnek felel meg. Idén januárban már volt egy 2,8%-os nyugdíjemelés, ami az inflációt hivatott ellensúlyozni.

A nyugdíjas-infláció 4,4% körül alakul, tehát kijelenthető, hogy a nyugdíjasok élete – minden emelés ellenére – drágább lett.

Ebben ráadásul a járvány okozta válság még nincs benne. Márciusra sok élelmiszer több mint 7%-kal drágult. Vannak egészen kirívó példák a nyugdíjasok által vásárolt termékek között. A sertéshús 27, a párizsi és a kolbász 21, a szalámi és sonka 12, a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs 12, a cukor 10, a tej 9, a kenyér 8 százalékkal drágult. A 2%-os emelés is több mint a semmi, de ekkora drágulást nem tud ellensúlyozni.

Mennyibe fog ez kerülni az adófizetőknek?

Nem újdonság, hogy a nyugdíjrendszer már amúgy is válságban van, mert egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb az őket eltartó aktív korú munkavállaló. 2020-ban az eredeti tervek szerint már így is egy bődületes összeget, 3580 milliárd forintot költöttünk volna nyugdíjakra. Ami a nyugdíjasoknak nem sok, az az adófizetőknek nagyon is, elvégre sok kicsi sokra megy, így a 13. havi nyugdíj 70 milliárd forintos többletkiadást jelent éves szinten (4 év alatt 280 milliárdot fordítanának erre a célra).

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a nyugdíjasoknak nem sok érdemi segítséget jelent a 13. havi nyugdíj, ahhoz viszont pont elég, hogy a nyugdíjrendszert még inkább megterhelje, közelebb víve a teljes összeomláshoz, ami – reméljük – azért nem következik be. Mindenesetre óva intenénk attól, hogy erre alapozva mondj le a privát nyugdíj-megtakarításod elindításáról, a 13. havi nyugdíj ugyanis nemhogy javít, de még ront is a jövő nyugdíjasainak hosszú távú kilátásain.

Ezt a cikket 196 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
+36 1 585 8555