100 évig is élhetünk, csak éppen miből?

Richter Ádám

Utalás szintjén már egy múltkori cikkben is előkerült, hogy a most születő gyermekek fele megélheti a 100 éves kort. Ez egy olyan súlyos adat, hogy nem mehetünk el mellette szó nélkül, érdemes bővebben is kifejteni. Főleg hogy a nyugdíjrendszert világszinten megrázhatja.

A Világgazdasági Fórum (WEF) májusi tanulmánya hozta be a köztudatba azt a problémát, hogy mi lesz, ha 100 évig fogunk élni. A kérdés nem kifejezetten elméleti, bár tény, hogy scifi-irodalomba illően hangzik, mégsem fikció. A WEF egy igen komoly, svájci székhelyű nonprofit szervezet, akik súlyos aggálynak tartják a várható élettartam növekedését. Elég megnézni, hogy várhatóan hány évig élnek az 1947-ben születettek, és meddig a most 10 éves gyerekek:

A különbség majdnem 20 év. Ez még meglepőbb lehet azoknak, akik a jelenlegi magyar adatokkal sincsenek tisztában. Gyakran hallani, hogy „a többség meg sem éri a nyugdíjkorhatárt” (65 év), pedig nagyon is. A magyar férfiak átlagosan 7, a nők 13 évet tölthetnek nyugdíjban. És mint az a fenti adatokból látszik, ez az időszak egyre nő, hála a modern orvostudománynak, gyógyszereknek és a jobb életkörülményeknek.

Lehet mondani, hogy egy forrás nem forrás, és nem muszáj hinni egyetlen előrejelzésnek. Csakhogy a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a német Max Planck Intézet nagyon hasonló következtetésekre jutott. Országok szerint bontották le

azt az életkort, amit a 2007-ben született gyerekek legalább fele meg fog érni:

Gondoljunk csak bele: a 2007-ben született gyerekek megérhetik a 2100-as éveket. Elmondhatják majd magukról, hogy éltek a 22. században, és ők már itt járnak köztünk, tehát nem a távoli jövő generációiról beszélünk. Nagy kérdés, hogy milyen világot fognak megérni.

A pontos választ senki sem tudja. Annyit tudunk csak megmondani, hogy mi fog történni, ha a jelenlegi folyamatok ugyanígy folytatódnak még hosszú évtizedeken keresztül. Jelenleg 8 dolgozó jut egy nyugdíjasra a nyugati világban, ami 2050-re a felére csökkenhet, vagyis egy dolgozónak kétszer annyi nyugdíjast kell majd eltartania, mint most. A nyugati országok 20-25%-a már most is 60 év feletti, miközben 1960-ban még 12% volt ez az arány. Eltelik 30 év, és könnyen lehet, hogy 30-40%-uk nyugdíjas lesz ezeknek a társadalmaknak.

A WEF a nyugdíj-előtakarékosságban látja a megoldást, tehát a nyugdíjjárulék és a munkáltatói hozzájárulások mellett az egyének privát megtakarításaira is nagy szükség lenne. A nyugat-európai országokban egyre inkább jellemző az öngondoskodás, de természetesen még mindig lenne min javítani. Az átlagos megtakarító a fizetésének 5%-át teszi félre, és attól vár időskori jólétet. A javaslat szerint legalább 10–15%-ot kellene megtakarítani ahhoz, hogy megelőzzük az életszínvonal-csökkenést a nyugdíjazás után.

A jelentés szerint a többség pénzügyileg nem eléggé képzett, és éppen emiatt nem is kifejezetten tudatos. Pénzügyi alapfogalmakkal nincsenek sokan tisztában, és gyakoriak a tévhitek, a káros berögződések a költési szokások terén. Emiatt nem ismerik jól a megtakarítási lehetőségeiket, bonyolult folyamatnak gondolják, ami elrettenti őket.

Pedig Magyarországon már háromféle privát nyugdíjcélú megtakarítás közül is lehet választani, amit még az állam is támogat. A NYESZ kivételével nem lehet róluk azt mondani, hogy túlzottan bonyolultak lennének. Az önkéntes nyugdíjpénztár kifejezetten népszerű, főleg mert cafeteria-elemként is lehet kérni befizetést a munkáltatótól. A gond vele az, hogy a többség túl keveset fizet be ide, tehát ez nálunk is probléma, nem csak a nagyvilágban (erről itt írtam). A nyugdíjbiztosítás sem bonyolult, bár tény, hogy óriási a kínálat, és nehéz a döntés.

Szerencsére itthon is sok pénzügyi tanácsadó tud segíteni a megfelelő ajánlat kiválasztásában, bár sokuk nem független, tehát részrehajló, elfogult bizonyos termékekkel szemben. Oldalunk szembe megy ezzel a rossz és káros gyakorlattal, és meg szeretnénk mutatni, hogy lehet egy választás egyszerű és objektív is egyszerre. A legtöbb tanácsadónak nincs olyan kalkulátor a birtokában, mint amilyet mi fejlesztettünk (kattints, és nézd meg magad!). A számok magukért beszélnek, főleg hogy le tudod őket ellenőrizni.

Ideje alkalmazkodni

Ésszerű megoldásnak jelenlegi tudásunk szerint az öngondoskodás tűnik az elöregedő társadalom problémájára, hiszen a születésszámot aligha lehet befolyásolni, így nem tehetünk mást, mint hogy alkalmazkodunk. Egy megtakarításnak mindig hasznát lehet venni, legalábbis olyanról még nem hallottam, hogy ne jött volna jól a privát tőke.

Valószínűleg te is érzed, hogy valamit tenni kellene, csak még nem tudod pontosan, hogy mit. Írj nekünk, és kitaláljuk közösen, mi lenne számodra a legkifizetődőbb megoldás.

Ezt a cikket 1116 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jelentkezz díjmentes nyugdíjtanácsadásunkra, és megkeressük a hozzád illő megoldást!

Mindössze 1 óra alatt, egy személyes konzultáció keretében felmérjük az élethelyzetedet, elképzeléseidet, és több tucat ajánlat közül segítünk kiválasztani a hozzád illő nyugdíj-előtakarékosságot!

+36 1 585 8555