Tévhit, hogy a külföldi munkából önmagában jó nyugdíjad lesz

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Viszonylag gyakran írják kedves olvasóink, hogy előtakarékosság helyett külföldön kell munkát vállalni, mert abból akár rövid idő alatt jó nyugdíjat lehet összeszedni. Szép elgondolás, de sajnos hibás a gondolatmenet. Aki ebben hisz, azt kellemetlen meglepetések érhetik, mikor nyugdíjas korba lép.

Magyarországon is jellemző, hogy bizonyos emberek Nyugat-Európában vállalnak munkát, mert ott magasabb bérekre számíthatnak. Ez nem egyedülálló jelenség, egész Kelet-Európában ez a tendencia. Sok magyar tartósan elhagyja az országot (a visszatérés igénye nélkül), innentől nekik a magyar állami nyugdíj lényegtelen lesz.

Sokan hazatérnének időskorukban

De mi van azokkal, akik csak dolgozni járnak külföldre, időskorukra viszont visszatérnének Magyarországra? Ők jobb esetben be vannak jelentve külföldön munkavállalóként, így az adókat és a járulékokat is abban az országban fizetik meg. A magyar államtól így nem sok nyugdíjra számíthatnak, amikor nyugdíjasként visszatérnek a magyar rendszerbe.

Kár lenne tagadni, hogy nem mindenkit jelentenek be a külföldi munkahelyükön. Ők gyakorlatilag sem Magyarországon, sem külföldön nem adóznak érdemben. Így nyugdíjra sem nagyon számíthatnak ezek az emberek.

Az állami nyugdíjnak búcsút mondhatsz

Mint látod, az állami nyugdíj egyik esetben sem lesz képes pótolni a korábbi béredet. Ez is mutatja, hogy kénytelen vagy félretenni, ha ezt el akarod kerülni. Mikor azt gondolod, hogy a magasabb nyugati bérből úgyis lesz tőkéd, azért érdemes abba is belegondolni, hogy hány évig fogsz még élni.

A születéskor várható élettartam jelenleg 72-78 év Magyarországon a férfiak, illetve a nők esetében. Az egyre fejlődő orvostudomány és gyógyszerek miatt ez az életkor várhatóan csak növekedni fog. Vagyis te már jó eséllyel leszel nyugdíjas 20-25 éven keresztül. De ha csak 75 éves korodig élsz, akkor is 10 évnyi megtakarítást kell felhalmoznod.

Mennyi pénzt kellene félretenned?

Vegyük például Németországot, ahol 300 ezer forintnyi összeget könnyen megkereshetsz havonta (ez nagyjából a német minimálbérnek felel meg). Feltételezem, hogy az életszínvonalat, amit ez a kereset biztosít, később sem szeretnéd alamizsnára cserélni.

Magyar nyugdíjra nem biztos, hogy jogosult leszel, ha túl keveset dolgoztál Magyarországon. Ha külföldön sem adóztál, akkor onnan sem lesz nyugdíjad. Így csak a folyószámládon összegyűlt pénzre támaszkodhatsz. Külföldi keresetből futja nyugdíjra úgyis, nem? Nem biztos.

Ha fent szeretnéd tartani az addigi életszínvonaladat, mondjuk 80 éves korodig, akkor 300 000 Ft × 12 hónap × 15 év, azaz 54 millió forintot össze kell gyűjtened 65 éves korodra. Pontosabban ennél többet is, mert az infláció miatt 15 év múlva kevesebbet fog érni a pénzed.

Reálisnak tartod, hogy ennyit félre tudsz tenni?

De ha azt mondod, hogy Magyarországon ennek a felével is beéred (mivel itt olcsóbbak a szolgáltatások), akkor is 27 millió forintot össze kell gyűjtened. 25 év alatt ez nem lehetetlen cél, csak kérdés, hogy van-e elég önfegyelmed ahhoz, hogy minden hónapban elkülöníts egy bizonyos összeget a nyugdíjadra. Ezért is jobb nyugdíjstratégiában gondolkodni, mert tudatosan, előre megtervezetten sokkal hatékonyabban lehet nyugdíjra gyűjteni, mint ötletszerűen.

Másrészt minek is gyűjtögetnéd a pénzt a folyószámládon, miközben úgy ráfizetéses? A kamatok történelmi mélyponton vannak, az infláció viszont szorgalmasan dolgozik, így a pénzed évről évre 2-3%-kal kevesebbet ér (ha nem teszel ellene).

Választhatnál akkor olyan megoldást is, ami biztossá teszi, hogy minden hónapban félretedd a nyugdíjra szánt pénzt. Ráadásul egy jól kiválasztott nyugdíjcélú program lehetővé teszi, hogy sokkal hatékonyabban, a banki kamatok többszörösét elérve gyarapíthasd a nyugdíjad.

Gondold végig higgadtan a lehetőségeid

Elhiszem, hogy vannak aggályaid. Ezért csak arra kérünk, hogy tájékozódj arról, milyen lehetőségeid lennének nyugdíj megtakarítások terén. Csak akkor tudhatod biztosra, hogy jó döntést hoztál, ha előtte legalább a lehetőségeidet megismerted.

Érdekel, mekkora nyugdíjcélú megtakarításod lehetne, ha most elkezdenél félretenni? Kalkulátorunk segítségével utánaszámolhatsz. Hidd el, meg fogsz lepődni az eredményen.

Ha maradt kérdésed, és bízunk benne, hogy ez így van, akkor a cikk alatt felteheted. Ha inkább személyes tanácsadásra jelentkeznél, ami teljesen ingyenes, akkor itt tudod megtenni.

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555