Szegény életre számíthatsz nyugdíjasként, ha másoktól várod a megoldást

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Aki külső segítségre számít, az nagyot fog csalódni nyugdíjasként, de addigra már késő lesz. A nyugdíjrendszer összeomlása rohamosan közeledik, és erre már most fel kell készülnöd. Bemutatunk néhány megdöbbentő statisztikát, és elmondjuk, hogyan találhatsz kiutat a közelgő elszegényedésből.

Magyarország nem olyan régóta része a piacgazdaságnak, ezért az emberek általában bizalmatlanok a piaci megoldásokkal szemben, és az államtól várják a megoldást. Az állam viszont tehetetlen, mert számos olyan tényező befolyásolja a nyugdíjrendszert, amire nincs hatása.

Ezért nem fog eltartani az állam

Ma körülbelül 4 millió aktív munkavállaló tart el kétmillió nyugdíjast. Mire a mostani 40 évesek nyugdíjba mennek, az ország össznépessége már csak 8,5 millió fő körül lesz, vagyis felmerül a kérdés, ki fogja az akkori nyugdíjasokat eltartani. Persze az is kérdéses, hogy mikor mennek egyáltalán nyugdíjba. Nem olyan rég még 62 volt a nyugdíjkorhatár, most már 65-nél tartunk, és teljesen reális félelem, hogy megy ez még feljebb is a következő évtizedekben.

A népességfogyásnak több oka van. Egyrészt (szerencsére) tovább élnek az emberek a modern orvostudománynak és a jobb életkörülményeknek köszönhetően. Másrészt nem születik elég gyermek ahhoz, hogy a népességfogyással lépést tarthassunk. A fiatalok közül sokan külföldre vándorolnak, és gyakran tartósan el is hagyják az országot. E tényezők miatt eltolódnak a demográfiai arányok, és az idősek kerülnek túlsúlyba, akik sok esetben gondoskodásra szorulnak. 2060-ra már a társadalom egyharmada lesz nyugdíjas.

A nyugdíjak már most is csak a korábbi fizetés 80%-át képesek biztosítani. Tedd fel a kérdést magadnak, hogy milyen nyugdíjra számíthatsz 20-30 év múlva a jelenlegi demográfiai helyzet mellett. Talán te is érzed, hogy egy aktív kereső aligha lesz képes jólétben eltartani saját magát és még kettő másik nyugdíjast.

Ha a gyermekedtől várod a megoldást, akkor is ugyanez a helyzet. Elég lesz neki a saját megélhetését és a saját nyugdíját előteremteni, nemhogy még a tiédet is pluszban.

Majd eltartom én saját magam

Sokan úgy gondolják, hogy nyugdíjas korukban is dolgozni fognak. Ez sajnos a legtöbb esetben naiv elképzelésnek bizonyul. Nem biztos, hogy munkaképes maradsz, vagy ha mégis, ilyen életkorban a munkaerőpiacon sem könnyű boldogulni. A magyar nyugdíjasoknak mindössze 6%-a dolgozik 65 év felett is, és a többség már 57-58 évesen nyugdíjba vonul, mert nincs más választása.

A korral együtt jár, hogy többet kell orvoshoz járni. Az egészségügyi kiadások kétharmadát már most is a 65 év felettiekre költi az ország. A demográfiai folyamatok miatt a közegészségügy is bajba kerülhet. Csak az érezheti magát biztonságban hosszú távon, akinek van pénze a privát egészségügy megfizetésére.

„Addigra lesz egy csomó pénzem a bankban, az elég lesz arra a pár évre” – jön a következő érv. A valóság az, hogy jó eséllyel fogsz körülbelül 75-80 évig élni, vagyis 10-15 éven át nyugdíjas lehetsz. De 80 évnél idősebb nyugdíjasból is jelenleg 374 000 fő él, és ez a szám csak nőni fog.

Vagyis több évtizedre kell pénzt felhalmoznod. A szinte nem létező banki kamat nem fog gazdaggá tenni. Ha az állami nyugdíjat a banki megtakarításaidból szeretnéd kiegészíteni, akkor 6-10 millió forintot minimum félre kell tenned. Jól menő vállalkozóként ez lehet, hogy egyszerűbben megy, de akkor valószínűleg az igényeid is nagyobbak. Másrészt a bankban megtakarítani olyan, mint hegyet mászni fél kézzel: nem lehetetlen, de nem is túl eredményes. És minek is tennéd, mikor vannak jobb lehetőségeid?

Ezért jobbak a piaci megoldások

Elég igazságtalan és demotiváló, hogy egy életen át fizeted a nyugdíjjárulékot, amit azonnal elköltenek helyetted, és mire te nyugdíjba mész, már nem lesz, aki eltartson élhető keretek között.

Mennyivel jobban hangzik, hogy a pénzt tényleg magadnak teszed félre, és nyugdíjasként te kapod meg, nem más. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a privát nyugdíj megtakarítások egyikét, vagyis a NYESZ-t, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a nyugdíjbiztosítást.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagosan 6,59%-os nettó hozamrátát értek el a tavalyi év során, ami máris sokkal jobb, mint amit a bankbetétek nyújtani tudnak. Nyugdíjbiztosítást már összesen 194 ezren kötöttek, amely megoldásnál egyébként a kétszámjegyű hozam sem kizárt (csak jól kell tudni választani). A NYESZ tőzsdei ismereteket feltételez, ezért azt csak az emberek 1-3%-a tudja jól kihasználni.

Kérdésed van?

Ha érdekel, hogyan tudnál érdemben felkészülni a nyugdíjas éveidre, és gyakorlati tanácsokra van szükséged, akkor írj nekünk, és egy ingyenes konzultáció keretében megbeszélhetjük a lehetőségeket.

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555