Kedves Látogató! Az MNB 2017. január 1-jén bevezetett etikus életbiztosítási koncepciója nyomán teljesen megújulnak a nyugdíjbiztosítási termékek, erről bővebben itt olvashatsz. A Nyugdíjbiztosítás.com csapata jelenleg is az új termékek adatainak rögzítésén dolgozik, hogy azokat a tőlünk megszokott alapossággal mutathassuk be és hasonlíthassuk össze neked. A teljes listáért látogass vissza február 1-jén!

Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program

Ez a cikk 2016. november 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez lehet a Te terméked, ha:

  • kevés időd van a nyugdíjba vonulásig
  • 200.000 forint körüli összeget szánsz a nyugdíjbiztosításra

Biztosan nem a Te terméked, ha:

  • küföldi devizában szeretnél díjat fizetni
  • régóta eredményes, sokféle befektetési alapokból szeretnél választani

Ezt a nyugdíjbiztosítást választom!

A Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program specifikumai

Meglévő vagy Új termék? Új

A meglévő termék, egy már korábban is elérhető életbiztosítási termék, amelyet a Biztosító egy záradékkal alakított nyugdíjbiztosítássá. Az új termék ezzel ellentétben kimondottan az új nyugdíjbiztosítási törvény miatt kifejlesztett ajánlat, amely korábban nem volt elérhető a piacon. A kettő között jogilag nincsen különbség, így az adókedvezmény mindkettőre ugyanolyan feltételekkel vehető igénybe, piaci különbségek viszont előfordulhatnak.
Általunk közvetíthető termék? Igen

Azt mutatja meg, hogyha felveszed velünk a kapcsolatot, akkor rajtunk keresztül el tudod-e indítani ezt a nyugdíjbiztosítást.
Minimális belépési kor 2 év

Azt mutatja meg, hogy a nyugdíjbiztosítás biztosítottjának legalább hány évesnek kell lennie a szerződéskötés pillanatában. Ezt a kort ténylegesen be is kell tölteni, azaz a hónap és a nap is számít nem csak az év.
Minimum tartam 3 év

A nyugdíjbiztosítás lejárata mindig a Biztosított kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatára, azaz a legtöbb esetben 65 év. A minimum tartamnál rövidebb időre nem kötheted meg a szerződést, így például egy minimum 10 éves szerződés legfeljebb 54 éves korban köthető meg, azaz legkésőbb az 55. születésnapod napján.
Kiegészítő biztosítások Választhatók

Ebben a cellában jeleztük neked, hogy van-e lehetőséged kiegészítő biztosításokat is választani a szerződésbe, azaz bebiztosíthatod-e magad például, kritikus betegség vagy 40% alatti rokkantság esetére.
Garanciák A biztosító tőke- vagy hozamgaranciát, illetve tőke- vagy hozamvédelmet nem vállal.

Itt tájékozódhatsz arról, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy garanciákat vehess igénybe a szerződésben.
Eseti számlák típusai Az ügyfél által fizetett eseti díjak és adójóváírásból érkező összegek befektetésére közös eseti számla szolgál

A rendszeresen vállalt fizetendő díj mellett lehetőséged van kisebb-nagyobb összegeket befizetned és kezelned a szerződésedben. Ezt nevezzük eseti, tehát nem rendszeres befizetésnek. Hogy az így befizetett pénzedet hova tudod befektetni, milyen számlán kezelik, kapsz-e rá adókedvezményt, vagy sem azt minden szerződésben eltérően alkalmazzák a biztosítótársaságok. Ebben a cellában olvashatod, hogy ennél a nyugdíjbiztosításnál pontosan hányféle eseti számlát és milyen feltételekkel vehetsz igénybe.
Nyilvántartás devizái HUF

Itt tüntettük fel, hogy a nyugdíjbiztosításba befizetett pénzed milyen pénznemben kerül nyilvántartásra. A díjfizetés devizája és a szolgáltatás devizája is lehet ettől eltérő. Fontos ezzel tisztában lenni, hiszen ha például a nyilvántartás devizája eltér a díjfizetés pénznemétől, akkor felmerül az árfolyamkockázat, illetve az átváltásnak költsége is lehet. Ha mind a díjfizetés, mind a kifizetés devizája eltér a nyilvántartásétól, akkor ezek duplán merülnek fel.
Bónuszok A biztosító bónuszrendszert nem alkalmaz

Itt azt mutatjuk meg neked, hogy adott nyugdíjbiztosítás esetében milyen pluszpénzekre, bónuszokra számíthatsz a szerződés tartama alatt, ezeket mikor írják jóvá, mikor férhetsz hozzá és milyen feltételek esetén válsz rá jogosulttá.

A Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program szolgáltatásai

Eléréskor Az egyéni számla lejárat napjára számított értéke

A nyugdíjbiztosítási szerződés 4 esetben is szolgáltat, amelyek közül a legelső az elérés vagy lejárat, azaz amikor a Biztosított ténylegesen eléri a kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatárát, amely a legtöbb esetben a 65. életév. A cella tartalmazza, hogy a Biztosító pontosan milyen szabályok szerint fizet a lejáratkor a Biztosítottnak.
Nyugdíjba vonuláskor Az egyéni számla bejelentés napjára számított értéke, ha a biztosítási esemény a megtakarítási időszak utolsó 5 évében, a 10. évforduló után következik be. Egyéb esetekben a bejelentés napjára számított díjtartalék a szolgáltatás alapja

A második szolgáltatás a nyugdíjba vonulás, azaz amikor futamidő szerint ugyan még nem járt le a szerződés, de mégis a Biztosított tényleges öregségi nyugdíjazása megtörténik (például: korengedményes nyugdíj, nők 40 éves jogosultsági idő megszerzése miatt). A kifizetés szabályait itt olvashatod.
Legalább 40% rokkantság esetén Az egyéni számla bejelentés napjára számított értéke + kockázati biztosítási összeg (az egyszeri díj 10%-a vagy annak szerződéskötéskor választott többszöröse)

A harmadik szolgáltatás a rokkantsági nyugdíjjal történő megszűnés, amely ha eléri a legalább 40%-ot, szintén a Biztosított részére kifizetés történik, az alábbi feltételekkel.
Halálesetkor Az egyéni számla bejelentés napjára számított értéke + kockázati biztosítási összeg (az egyszeri díj 10%-a vagy annak szerződéskötéskor választott többszöröse)

A negyedik szolgáltatás a haláleseti kifizetés, ilyenkor a Biztosított tartamon belüli halála esetén a haláleseti kedvezményezett, vagy ennek hiányában a törvényes örökös kapja meg a haláleseti összeget, amelyet az alábbi szabály szerint teljesít a Biztosító.
Szolgáltatás (kifizetés) devizái HUF

A fenti 4 szolgáltatás térítésének devizanemeit olvashatod itt, azaz hogy milyen pénznemben teljesít a Biztosító a részedre. Fontos azonban azt tudni, hogy forinttól eltérő (pontosabban a kifizetéskor hivatalos magyarországi devizától eltérő) kifizetés feltétele a devizaszámla, ennek hiányában váltási költséggel terhelten forintban teljesít a biztosító.
Visszavásárlás kezdete (egyszeri díj) Bármikor

A legelső időpont, amikor a szerződésben a egyszeri díjakra vonatkozóan élhetsz a részleges vagy teljes visszavásárlási igényeddel. Fontos azonban tudnod, hogy ilyenkor nem csak az igénybe vett adókedvezményt és az esetleges kamatadót + EHO-t vonják le az egyenlegedből, de a következő cellában ismertetett visszavásárlási szabályokkal is csökkentik a kézhez kapott összeget.
Visszavásárlási szabályok Kattints ide a visszavásárlási táblázat megjelenítéséhez!

A Biztosító leghamarabb a fenti cellában említett idő letelte után, és a hozzáférés pillanatától függően az alábbi szabályok szerint számolja ki a tényleges aktuális egyenlegedből a visszavásárlási értéket. Fontos tudnod, hogy a visszavásárlási táblázat kizárólag a kezdeti befektetési egységekre vonatkozik, amely jellemzően az első 2-3 év egyenlege, az ezután befizetett ún. megtakarítási egységekre nem. A pontos értéket lejjebb, a költségek szekcióban találod.
Eseti díj visszavásárlása Bármikor, de csak a korábban igénybe vett adójóváírások 120%-ának visszafizetési kötelezettsége mellett

Az egyszeri díjjal ellentétben az eseti díj a befizetéstől számítva bármikor hozzáférhető, az alábbi feltételekkel.
Tartam utolsó évének szabályai Nincs folyamatos díjfizetési kötelezettség

Ebben a cellában tüntettük fel, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződés legutolsó évében a Biztosító ír-e elő díjfizetést, és azt hogyan teszi meg.
Járadékszolgáltatás módja Termékbe épített járadékszolgáltatási lehetőség (határozott, 10-35 éves tartamú járadék) vagy a biztosító kínálatából választott egyéb járadékbiztosítás (elérhető határozott tartamú és életjáradék is).”

Ennél a blokknál azt foglaltuk össze számodra, hogy amikor szolgáltatást veszel igénybe, milyen járadéktípusú megoldásokkal élhetsz. Egyrészt vizsgáljuk azt, hogy mikor van lehetőséged járadékszolgáltatásra, illetve mennyi ideig, másrészt pedig azt, hogy ez technikailag milyen járadékfizetést vagy járadék típusú kifizetést jelent.

A Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program díjfizetése

Minimum éves díj 200.000 HUF a minimális díj

Azt a legalacsonyabb rendszeres évesített díjat jelenti, amelytől a szerződés megköthető. A díjfizetési ütem természetesen ettől eltérő gyakorisággal is történhet, amelyet a kettővel ez alatti cellában tüntettünk fel.
Minimum eseti díj 20.000 HUF

Az eseti befizetés minimumát jelenti, azaz hogy alkalmanként minimálisan mekkora összeg fizethető be az eseti számlára.
Díjfizetési gyakoriságok Egyszeri

Azt mutatja meg, hogy a szerződésben vállalt éves díj pontosan milyen választható gyakoriságokkal, évente hány részletben fizethető be a nyugdíjbiztosítási szerződésbe.
Díjfizetés devizái HUF

A díjfizetés pénzneme határozza meg, hogy az adott Biztosító milyen devizákban fogad el befizetést a nyugdíjbiztosításba.
Kötelező értékkövetés Nincs

A Biztosítók az infláció ellensúlyozására, tehát a pénzed folyamatos értékállóságának biztosítására alkalmazzák az értékkövetést. Ez számodra a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fizetendő díjadat valamekkora értékkel indexálják. A Biztosító ezt teheti automatikusan és egyben kötelező érvényűen, illetve megadhatja a felajánlott indexről való lemondást, vagy akár teljes mértékben rád is bízhatja a rendszeres megtakarításod értékállóságának megoldását. Itt azt mutatjuk meg, hogy hol kötelező és milyen mértékben az értékkövetés.
Díjszüneteltetés Nincs

Amennyiben átmeneti fizetési nehézségeid lépnek fel akkor bizonyos számú díjrendezett év után néhány alkalommal, adott időre szüneteltetheted a díjfizetést. A díjszüneteltetés szabályait ebben a cellában olvashatod.
Díjmentesítés Nincs

Díjmentesítés esetén a díjfizetési kötelezettséged véglegesen megszűnik. Ez az opció azonban veszteséggel jár, hiszen ilyenkor az adott visszavásárlási értéken véglegesítik az egyenlegedet. Itt tüntettük fel, hogy legalább hány díjrendezett év után van lehetőséged a díjmentesítésre.
Díjcsökkentés Nincs

A rendszeres díjad csökkentésére ennyi díjrendezett év eltelte után van legelőször lehetőséged, amely szerződésenként más és más. Általában a díjcsökkentés igénylésének időpontjában aktuális minimumdíjnál alacsonyabbra nem módosítható a fizetendő díj.
Díjnövelés Nincs

Amennyiben a rendszeres díjad mértékét növelni szeretnéd, akkor azt csak ennyi díjrendezett év után teheted meg.
Eseti számláról vonható-e rendszeres díj Nincs rendszeres díj

Egyes szerződéseknél a biztosító lehetőséget ad rá, hogy a rendszeres díjak mellett befizetett eseti megtakarításaidból teljesítsd a rendszeresen fizetendő díjad, sőt egyes társaságok díjhiány esetén, ha van az eseti számládon pénz, automatikusan is átvezetik az esedékesség szerinti összeget. Remek alternatíva ez akkor, ha átmeneti fizetési nehézségeid vannak, de van pénz az eseti számládon. Fontos azonban odafigyelni, hogy melyik nyugdíjbiztosítás esetén hogyan működik ez a lehetőség, azaz érinti-e az adókedvezményedet.
Díjelégtelenség miatti megszűnés Nincs

Azt az időtartamot olvashatod ebben a cellában, hogy legfeljebb hány napig lehet díjrendezetlen a szerződésed, azaz hogy pontosan mennyit vár a Biztosító a hiányzó díjak befizetéséig, mielőtt díjnemfizetéssel megszüntetné a szerződést.

A Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program költségei

Díjfizetési módtól függő költség Nincs

Ezt a költségnemet a különböző Biztosító társaságok eltérő neveken hívhatják így találkozhatsz vele díjbeszedési- vagy adminisztrációs költségként is. Minden esetben összegszerű levonást jelent, amelyet a fizetési módtól függően változtatnak és amely jellemzően a csekkes fizetésnél a legdrágább.
5 éves TKM mutató 2,77 % – 4,79 %

A TKM vagy Teljes Költség Mutató egy értékbe tömöríti össze a nyugdíjbiztosítási szerződés költségeit. Mivel ez egy referencia mutató és egy példaszámításon keresztül teszi összehasonlíthatóvá a költségeket, ezért a te konkrét szerződésének saját TKM-je lesz, ami eltérhet a nyilvánostól. A TKM megmutatja, hogy az egységes számítás mellett mekkora hozamveszteség ér téged évente, azaz mennyi lesz a költség a teljes elért hozamból. Ez az érték 10 éves futamidőre értendő.
10 éves TKM mutató 2,84 % – 4,86 %

A 15 éves TKM, azaz Teljes Költség Mutató megmutatja számodra, hogy egy 15 éves megtakarítási idő esetén legalább mekkora éves hozamot kell elérned ezzel a nyugdíjbiztosítással, hogy a költségeid fedezve legyenek. Az érték egy példaszámításon alapul, így a konkrét szerződések esetében ettől eltérések mutatkozhatnak.
20 éves TKM mutató 1,93 % – 3,94 %

A 20 éves TKM vagy Teljes Költség mutató megmutatja neked hogy 20 éven keresztül évente mennyivel csökkentik a hozamodat ebben a nyugdíjbiztosításban.
Kezdeti költség mértéke, tartama 10 évig 2,16 % / év, utána 0,5 % a futamidő végéig

Az életbiztosítások többségénél jellemzően a legnagyobb költségeket az első 2-3 évben vonja el a biztosító, általában külön költségnemként, ún. kezdeti költségként. A legtöbb nyugdíjbiztosításra jellemző, hogy az első években befizetett pénzedből kezdeti befektetési egységeket képeznek, melyet elkülönítenek a későbbi megtakarításaidtól, és ezen egységek darabszámának csökkentésével érvényesítik a kezdeti költségeket. Természetesen néha eltérő módszerekkel is élhetnek a biztosítók. Ebben a cellában az adott biztosító pontos kezdeti költségelvonási szabályairól tájékozódhatsz.
Kezdeti egységek képzése A teljes befizetett egyszeri díjból kezdeti egységeket képez a biztosító

A Biztosító a kezdeti egységeket az ebben a cellában részletezett módon képzi, illetve a visszavásárlási táblázat is csak ezeknek az egységeknek a darabszámára vonatkozik. Ezekből kerül aztán levonásra a kezdeti költség, a fenti cella tartalma szerint.
Éves alapkezelési díj Havi 0,024 % – 0,146 %

Azt mutatja meg, hogy az adott befektetési eszközalapot az alapkezelő mennyiért kezeli. Százalékos mértéke évente értendő és az eszközalapban lévő összes befektetési egység teljes darabszámát csökkenti. Viszont ezt a költséget közvetlenül sosem érzed, hiszen az alapkezelő által közzétett alapok árfolyamai un. nettó árfolyamok, tehát ez a díj már levonásra került.
Vételi eladási árrés 0 %

A vételi eladási árrés a befektetési egységek vételi és eladási ára közötti árfolyamkülönbség, amely levonása csak egyszer, befizetésenként és a befizetés összegére vetítve történik.
Befektetési alapok váltásának költsége Évente 2 ingyenes váltás

A váltási költség egy tranzakciós díj, amelyet a befektetési eszközalapok között történő váltások után von le a Biztosító, szintén a befektetési egységek darabszámának csökkentésével.
Adminisztrációs / Kezelési költség Nincs

Az adminisztrációs költség a szerződés folyamatos adminisztrációjával felmerülő forintos költség, amelyet havonta összegszerűen vonnak le az egyenlegedből. Szintén eltérő neveken találkozhatsz vele az egyes társaságoknál, így például néhol hívják nyilvántartási költségnek is.

A Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Program befektetési információi

Klasszikus vegyes vagy unit-linked Unit-linked

A klasszikus vegyes, vagy más néven díjtartalékos nyugdíjbiztosítás esetében a Biztosító társaság saját maga határozza meg, hogy mibe fekteti a pénzed, így a kockázatkerülőbb befektetések miatt alacsonyabb hozamra számíthatsz hosszú távon, viszont cserébe egy éves 2-2,9%-os kamatot garantálnak neked. A unit-linked alapú nyugdíjbiztosításnál ezzel ellentétben szabad kezet kapsz a befektetés összeállításában így nem csak a kockázatot választod meg, de hosszútávon nagyobb hozamok elérésére is lehetőséged nyílik. A piacon lévő nyugdíjbiztosítások 80%-a unit-linked alapú.
Alapokba fektetés szabályai Szabadon kombinálható

Néhány Biztosító előír bizonyos szabályokat az alapokba fektetéshez, amelyeket ebben a cellában ismerhetsz meg.
Árfolyam figyelő rendszer HozamMonitor

A kockázatosabb befektetések veszteségének minimalizálást segítik a különböző árfolyamfigyelő rendszerek és befektetéstechnikai kiegészítők, amelyekről bővebb információkat találsz itt.
Mibe fektetik az adókedvezményt A befizetett díj felosztása szerint, de változtatható

Minden Biztosító társaság szabad döntése, hogy a szerződő által igényelt adókedvezményt pontosan mibe fekteti be. Erről tájékozódhatsz ebben a cellában.
Online kezelőfelület nincs

Itt tüntettük fel, hogy az aktuális egyenlegeddel kapcsolatos információ szerzésre és a különböző tranzakciós és módosítási műveletek elvégzésére, rendelkezik-e a Biztosító online felülettel.
Választható eszközalapok száma 8 db

A nyugdíjbiztosítás szerződésén belül választható eszközalapok száma a befektetés szabadságát, mozgásterét határozza meg a számodra. Minél több és többféle eszközalap található meg a Biztosító kínálatában, annál szofisztikáltabb és sokszor annál hatékonyabb portfóliót is tudsz magadnak összeállítani.

A választható befektetési eszközalapok múltbéli hozamai

Utolsó frissítés dátuma: 2016.11.01.
A táblázatban zölddel emeltük ki azokat az eszközala.pokat, amelyek éves átlaghozama meghaladta HUF alapú eszközalap esetén a 6 %, EUR alapú esetén pedig a 4 %-os éves átlaghozamot.

Kategória Eszközalap neve 1 év 2 év 5 év
Pénzpiaci Pénzpiaci Forint eszközalap 0,73 % 1,07 % N.a. 5 évre
Kötvény Magyar Spektrum Kötvény Forint eszközalap 3,05 % 2,75 % N.a. 5 évre
Kötvény Magyar Középtávú Kötvény Forint eszközalap 5,02 % 5,36 % N.a. 5 évre
Kötvény Magyar Extra Hosszú Kötvény Forint eszközalap 7,75 % 8,09 % N.a. 5 évre
Kötvény Magyar Horizont Kötvény Forint eszközalap 6,10 % 5,70 % N.a. 5 évre
Részvény Európa Csillagai részvény eszközalap -6,88 % 6,37 % N.a. 5 évre
Részvény Eurozóna Fenntartható Fejlődés részvény eszközalap -2,03 % 8,96 % N.a 5 évre
Részvény Eurozóna Fejlett Piaci részvény eszközalap 4,29 % 25,08 % N.a. 5 évre

A fentiekben megfogalmazott információk, adatok, tények és egyéb közlemények nem minősülnek ajánlattételnek, azok tekintetében a tájékoztatás nem teljes körű, így esetlegesen alkalmasak lehetnek félreértésre, vagy nem megfelelő értelmezésre adhatnak okot. Ennek elkerülése érdekében kérjük minden esetben olvassák el az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) található tájékoztatásunkat is. Felhívjuk továbbá a figyelmüket arra, hogy az ÁSZF az egyes biztosítási szerződésekhez tartozó Általános és Különös Szerződési Feltételekkel együtt értelmezendő. Az adatok a biztosító oldaláról származnak: https://www.groupamadirekt.hu/wps/portal/!ut/p/b1/hdBLDoIwEAbgs3iCGSi16bIYKg0g1ApIN4QYYyAqLpTE2wuGrTi7Sb4_8wALFeGUUL5mBI5g783QXppn29-b69Tbdb2VaSp8R2CaRD4KxXIltXQwcEdQjQB_lMDFvCZzfgH8mV-CXSSGzSAKufqCLS1cVH4cafRigvwfQJzBwpG7sL-dx10qy35uwilYhLI5Ta8FA0f0atN5j-ywYfsO3y8n4U4hdSBU2zGTr-Bmr5KrNhviQHwAeyoqwA!!/dl4/d5/L3dHQSEvUUtRZy9nQSEh/

Kérj személyre szabott kalkulációt!

Tetszenek a fenti hozamok? Kíváncsi vagy rá, hogy mekkora nyugdíjad lesz ha a Groupama Egyszeri Díjfizetésű Nyugdíjhozó Életív Programot választod? Kattints a gombra és egy 1 órás nyugdíj tanácsadás alkalmával, személyre szabott kalkulációt készítek neked!
Személyre szabott kalkulációt kérek!További Nyugdíjbiztosítások