CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás

Ez a cikk 2016. november 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ez lehet a Te terméked, ha:

  • mindössze 3 éved van a nyugdíjig
  • olyan egyszeri díjas megtakarítást szeretnél, amire bónusz is van

Biztosan nem a Te terméked, ha:

  • nincs egyszeri 650.000 forintod
  • szeretnél alkalmanként eseti díjakat befizetni

Ezt a nyugdíjbiztosítást választom!

A CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás specifikumai

Meglévő vagy Új termék? Meglévő

A meglévő termék, egy már korábban is elérhető életbiztosítási termék, amelyet a Biztosító egy záradékkal alakított nyugdíjbiztosítássá. Az új termék ezzel ellentétben kimondottan az új nyugdíjbiztosítási törvény miatt kifejlesztett ajánlat, amely korábban nem volt elérhető a piacon. A kettő között jogilag nincsen különbség, így az adókedvezmény mindkettőre ugyanolyan feltételekkel vehető igénybe, piaci különbségek viszont előfordulhatnak.
Általunk közvetíthető termék? Igen

Azt mutatja meg, hogyha felveszed velünk a kapcsolatot, akkor rajtunk keresztül el tudod-e indítani ezt a nyugdíjbiztosítást.
Minimális belépési kor 2 év

Azt mutatja meg, hogy a nyugdíjbiztosítás biztosítottjának legalább hány évesnek kell lennie a szerződéskötés pillanatában. Ezt a kort ténylegesen be is kell tölteni, azaz a hónap és a nap is számít nem csak az év.
Minimum tartam 3 év

A nyugdíjbiztosítás lejárata mindig a Biztosított kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatára, azaz a legtöbb esetben 65 év. A minimum tartamnál rövidebb időre nem kötheted meg a szerződést, így például egy minimum 10 éves szerződés legfeljebb 54 éves korban köthető meg, azaz legkésőbb az 55. születésnapod napján.
Kiegészítő biztosítások Nem választhatók

Ebben a cellában jeleztük neked, hogy van-e lehetőséged kiegészítő biztosításokat is választani a szerződésbe, azaz bebiztosíthatod-e magad például, kritikus betegség vagy 40% alatti rokkantság esetére.
Garanciák A biztosító tájékoztatására várunk

Itt tájékozódhatsz arról, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy garanciákat vehess igénybe a szerződésben.
Eseti számlák típusai Nincsenek

A rendszeresen vállalt fizetendő díj mellett lehetőséged van kisebb-nagyobb összegeket befizetned és kezelned a szerződésedben. Ezt nevezzük eseti, tehát nem rendszeres befizetésnek. Hogy az így befizetett pénzedet hova tudod befektetni, milyen számlán kezelik, kapsz-e rá adókedvezményt, vagy sem azt minden szerződésben eltérően alkalmazzák a biztosítótársaságok. Ebben a cellában olvashatod, hogy ennél a nyugdíjbiztosításnál pontosan hányféle eseti számlát és milyen feltételekkel vehetsz igénybe.
Nyilvántartás devizái HUF

Itt tüntettük fel, hogy a nyugdíjbiztosításba befizetett pénzed milyen pénznemben kerül nyilvántartásra. A díjfizetés devizája és a szolgáltatás devizája is lehet ettől eltérő. Fontos ezzel tisztában lenni, hiszen ha például a nyilvántartás devizája eltér a díjfizetés pénznemétől, akkor felmerül az árfolyamkockázat, illetve az átváltásnak költsége is lehet. Ha mind a díjfizetés, mind a kifizetés devizája eltér a nyilvántartásétól, akkor ezek duplán merülnek fel.
Bónuszok Hűségbónusz

Itt azt mutatjuk meg neked, hogy adott nyugdíjbiztosítás esetében milyen pluszpénzekre, bónuszokra számíthatsz a szerződés tartama alatt, ezeket mikor írják jóvá, mikor férhetsz hozzá és milyen feltételek esetén válsz rá jogosulttá.

A CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás szolgáltatásai

Eléréskor A befektetés aktuális értéke

A nyugdíjbiztosítási szerződés 4 esetben is szolgáltat, amelyek közül a legelső az elérés vagy lejárat, azaz amikor a Biztosított ténylegesen eléri a kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatárát, amely a legtöbb esetben a 65. életév. A cella tartalmazza, hogy a Biztosító pontosan milyen szabályok szerint fizet a lejáratkor a Biztosítottnak.
Nyugdíjba vonuláskor Választástól függően a befektetés aktuális értéke vagy egyszeri kifizetés a szerződés életben tartása mellett

A második szolgáltatás a nyugdíjba vonulás, azaz amikor futamidő szerint ugyan még nem járt le a szerződés, de mégis a Biztosított tényleges öregségi nyugdíjazása megtörténik (például: korengedményes nyugdíj, nők 40 éves jogosultsági idő megszerzése miatt). A kifizetés szabályait itt olvashatod.
Legalább 40% rokkantság esetén A befektetés aktuális értéke és a Garantált Biztosítási Összeg közül a magasabb

A harmadik szolgáltatás a rokkantsági nyugdíjjal történő megszűnés, amely ha eléri a legalább 40%-ot, szintén a Biztosított részére kifizetés történik, az alábbi feltételekkel.
Halálesetkor A befektetés aktuális értéke és a garantált biztosítási összeg közül a magasabb (GBÖ: az első éves díj 3-4-5-szöröse)

A negyedik szolgáltatás a haláleseti kifizetés, ilyenkor a Biztosított tartamon belüli halála esetén a haláleseti kedvezményezett, vagy ennek hiányában a törvényes örökös kapja meg a haláleseti összeget, amelyet az alábbi szabály szerint teljesít a Biztosító.
Szolgáltatás (kifizetés) devizái HUF

A fenti 4 szolgáltatás térítésének devizanemeit olvashatod itt, azaz hogy milyen pénznemben teljesít a Biztosító a részedre. Fontos azonban azt tudni, hogy forinttól eltérő (pontosabban a kifizetéskor hivatalos magyarországi devizától eltérő) kifizetés feltétele a devizaszámla, ennek hiányában váltási költséggel terhelten forintban teljesít a biztosító.
Visszavásárlás kezdete (egyszeri díj) Már az első évben is lehetséges

A legelső időpont, amikor a szerződésben a rendszeres díjakra vonatkozóan élhetsz a részleges vagy teljes visszavásárlási igényeddel. Fontos azonban tudnod, hogy ilyenkor nem csak az igénybe vett adókedvezményt és az esetleges kamatadót + EHO-t vonják le az egyenlegedből, de a következő cellában ismertetett visszavásárlási szabályokkal is csökkentik a kézhez kapott összeget.
Visszavásárlási táblázat (egyszeri díj) Kattints ide a visszavásárlási táblázat megjelenítéséhez!

A Biztosító leghamarabb a fenti cellában említett idő letelte után, és a hozzáférés pillanatától függően az alábbi szabályok szerint számolja ki a tényleges aktuális egyenlegedből a visszavásárlási értéket. Fontos tudnod, hogy a visszavásárlási táblázat kizárólag a kezdeti befektetési egységekre vonatkozik, amely jellemzően az első 2-3 év egyenlege, az ezután befizetett ún. megtakarítási egységekre nem. A pontos értéket lejjebb, a költségek szekcióban találod.
Eseti díj visszavásárlása Nincs eseti befizetés

A rendszeres díjjal ellentétben az eseti díj a befizetéstől számítva bármikor hozzáférhető, az alábbi feltételekkel.
Tartam utolsó évének szabályai A szolgáltatásig kell fizetni

Ebben a cellában tüntettük fel, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződés legutolsó évében a Biztosító ír-e elő díjfizetést, és azt hogyan teszi meg.
Járadékszolgáltatás módja Határozott tartamú és életjáradék szolgáltatás is válaszható

Ennél a blokknál azt foglaltuk össze számodra, hogy amikor szolgáltatást veszel igénybe, milyen járadéktípusú megoldásokkal élhetsz. Egyrészt vizsgáljuk azt, hogy mikor van lehetőséged járadékszolgáltatásra, illetve mennyi ideig, másrészt pedig azt, hogy ez technikailag milyen járadékfizetést vagy járadék típusú kifizetést jelent.

A CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás díjfizetése

Minimum éves díj 650.000 HUF

Azt a legalacsonyabb rendszeres évesített díjat jelenti, amelytől a szerződés megköthető. A díjfizetési ütem természetesen ettől eltérő gyakorisággal is történhet, amelyet a kettővel ez alatti cellában tüntettünk fel.
Minimum eseti díj Nem lehet eseti díjat fizetni

Az eseti befizetés minimumát jelenti, azaz hogy alkalmanként minimálisan mekkora összeg fizethető be az eseti számlára.
Díjfizetési gyakoriságok Egyszeri

Azt mutatja meg, hogy a szerződésben vállalt éves díj pontosan milyen választható gyakoriságokkal, évente hány részletben fizethető be a nyugdíjbiztosítási szerződésbe.
Díjfizetés devizái HUF

A díjfizetés pénzneme határozza meg, hogy az adott Biztosító milyen devizákban fogad el befizetést a nyugdíjbiztosításba.
Kötelező értékkövetés Nincs rendszeres díjfizetés

A Biztosítók az infláció ellensúlyozására, tehát a pénzed folyamatos értékállóságának biztosítására alkalmazzák az értékkövetést. Ez számodra a gyakorlatban annyit jelent, hogy a fizetendő díjadat valamekkora értékkel indexálják. A Biztosító ezt teheti automatikusan és egyben kötelező érvényűen, illetve megadhatja a felajánlott indexről való lemondást, vagy akár teljes mértékben rád is bízhatja a rendszeres megtakarításod értékállóságának megoldását. Itt azt mutatjuk meg, hogy hol kötelező és milyen mértékben az értékkövetés.
Díjszüneteltetés Nincs rendszeres díjfizetés

Amennyiben átmeneti fizetési nehézségeid lépnek fel akkor bizonyos számú díjrendezett év után néhány alkalommal, adott időre szüneteltetheted a díjfizetést. A díjszüneteltetés szabályait ebben a cellában olvashatod.
Díjmentesítés Nincs rendszeres díjfizetés

Díjmentesítés esetén a díjfizetési kötelezettséged véglegesen megszűnik. Ez az opció azonban veszteséggel jár, hiszen ilyenkor az adott visszavásárlási értéken véglegesítik az egyenlegedet. Itt tüntettük fel, hogy legalább hány díjrendezett év után van lehetőséged a díjmentesítésre.
Díjcsökkentés Nincs rendszeres díjfizetés

A rendszeres díjad csökkentésére ennyi díjrendezett év eltelte után van legelőször lehetőséged, amely szerződésenként más és más. Általában a díjcsökkentés igénylésének időpontjában aktuális minimumdíjnál alacsonyabbra nem módosítható a fizetendő díj.
Díjnövelés Nincs rendszeres díjfizetés

Amennyiben a rendszeres díjad mértékét növelni szeretnéd, akkor azt csak ennyi díjrendezett év után teheted meg.
Eseti számláról vonható-e rendszeres díj Nincs eseti díjfizetés

Egyes szerződéseknél a biztosító lehetőséget ad rá, hogy a rendszeres díjak mellett befizetett eseti megtakarításaidból teljesítsd a rendszeresen fizetendő díjad, sőt egyes társaságok díjhiány esetén, ha van az eseti számládon pénz, automatikusan is átvezetik az esedékesség szerinti összeget. Remek alternatíva ez akkor, ha átmeneti fizetési nehézségeid vannak, de van pénz az eseti számládon. Fontos azonban odafigyelni, hogy melyik nyugdíjbiztosítás esetén hogyan működik ez a lehetőség, azaz érinti-e az adókedvezményedet.
Díjelégtelenség miatti megszűnés Nincs rendszeres díjfizetés

Azt az időtartamot olvashatod ebben a cellában, hogy legfeljebb hány napig lehet díjrendezetlen a szerződésed, azaz hogy pontosan mennyit vár a Biztosító a hiányzó díjak befizetéséig, mielőtt díjnemfizetéssel megszüntetné a szerződést.

A CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás költségei

Díjfizetési módtól függő költség Nincs

Ezt a költségnemet a különböző Biztosító társaságok eltérő neveken hívhatják így találkozhatsz vele díjbeszedési- vagy adminisztrációs költségként is. Minden esetben összegszerű levonást jelent, amelyet a fizetési módtól függően változtatnak és amely jellemzően a csekkes fizetésnél a legdrágább.
5 éves TKM mutató 2,95 % – 5,60 %

A TKM vagy Teljes Költség Mutató egy értékbe tömöríti össze a nyugdíjbiztosítási szerződés költségeit. Mivel ez egy referencia mutató és egy példaszámításon keresztül teszi összehasonlíthatóvá a költségeket, ezért a te konkrét szerződésének saját TKM-je lesz, ami eltérhet a nyilvánostól. A TKM megmutatja, hogy az egységes számítás mellett mekkora hozamveszteség ér téged évente, azaz mennyi lesz a költség a teljes elért hozamból. Ez az érték 10 éves futamidőre értendő.
10 éves TKM mutató 2,35 % – 4,99 %

A 15 éves TKM, azaz Teljes Költség Mutató megmutatja számodra, hogy egy 15 éves megtakarítási idő esetén legalább mekkora éves hozamot kell elérned ezzel a nyugdíjbiztosítással, hogy a költségeid fedezve legyenek. Az érték egy példaszámításon alapul, így a konkrét szerződések esetében ettől eltérések mutatkozhatnak.
20 éves TKM mutató 1,98 % – 4,60 %

A 20 éves TKM vagy Teljes Költség mutató megmutatja neked hogy 20 éven keresztül évente mennyivel csökkentik a hozamodat ebben a nyugdíjbiztosításban.
Kezdeti költség mértéke, tartama Az egyszeri díj 6,9 %-a

Az életbiztosítások többségénél jellemzően a legnagyobb költségeket az első 2-3 évben vonja el a biztosító, általában külön költségnemként, ún. kezdeti költségként. A legtöbb nyugdíjbiztosításra jellemző, hogy az első években befizetett pénzedből kezdeti befektetési egységeket képeznek, melyet elkülönítenek a későbbi megtakarításaidtól, és ezen egységek darabszámának csökkentésével érvényesítik a kezdeti költségeket. Természetesen néha eltérő módszerekkel is élhetnek a biztosítók. Ebben a cellában az adott biztosító pontos kezdeti költségelvonási szabályairól tájékozódhatsz.
Kezdeti egységek képzése Nincs egységképzés, az egyszeri befizetésből vonják el a költséget

A Biztosító a kezdeti egységeket az ebben a cellában részletezett módon képzi, illetve a visszavásárlási táblázat is csak ezeknek az egységeknek a darabszámára vonatkozik. Ezekből kerül aztán levonásra a kezdeti költség, a fenti cella tartalma szerint.
Éves alapkezelési díj 1,62 %, kivéve Likviditási Pro, és Tőkevédett Pro 2022, itt 0,96 %

Azt mutatja meg, hogy az adott befektetési eszközalapot az alapkezelő mennyiért kezeli. Százalékos mértéke évente értendő és az eszközalapban lévő összes befektetési egység teljes darabszámát csökkenti. Viszont ezt a költséget közvetlenül sosem érzed, hiszen az alapkezelő által közzétett alapok árfolyamai un. nettó árfolyamok, tehát ez a díj már levonásra került.
Vételi eladási árrés 0 %

A vételi eladási árrés a befektetési egységek vételi és eladási ára közötti árfolyamkülönbség, amely levonása csak egyszer, befizetésenként és a befizetés összegére vetítve történik.
Befektetési alapok váltásának költsége Évente 2 ingyenes, utána az Ügyfélportálon keresztül az átváltott összeg 2,5 ‰-e (min. 250 HUF, max. 2.500 HUF), a Navigátoron keresztül az átváltott összeg 3,5 ‰-e (min. 350 HUF, max. 3.500 HUF)

A váltási költség egy tranzakciós díj, amelyet a befektetési eszközalapok között történő váltások után von le a Biztosító, szintén a befektetési egységek darabszámának csökkentésével.
Adminisztrációs / Kezelési költség Nincs

Az adminisztrációs költség a szerződés folyamatos adminisztrációjával felmerülő forintos költség, amelyet havonta összegszerűen vonnak le az egyenlegedből. Szintén eltérő neveken találkozhatsz vele az egyes társaságoknál, így például néhol hívják nyilvántartási költségnek is.

A CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítás befektetési információi

Klasszikus vegyes vagy unit-linked Unit-linked

A klasszikus vegyes, vagy más néven díjtartalékos nyugdíjbiztosítás esetében a Biztosító társaság saját maga határozza meg, hogy mibe fekteti a pénzed, így a kockázatkerülőbb befektetések miatt alacsonyabb hozamra számíthatsz hosszú távon, viszont cserébe egy éves 2-2,9%-os kamatot garantálnak neked. A unit-linked alapú nyugdíjbiztosításnál ezzel ellentétben szabad kezet kapsz a befektetés összeállításában így nem csak a kockázatot választod meg, de hosszútávon nagyobb hozamok elérésére is lehetőséged nyílik. A piacon lévő nyugdíjbiztosítások 80%-a unit-linked alapú.
Alapokba fektetés szabályai Minimum 5 %-ot kell befektetni egy alapba

Néhány Biztosító előír bizonyos szabályokat az alapokba fektetéshez, amelyeket ebben a cellában ismerhetsz meg.
Árfolyam figyelő rendszer Pannónia Navigátor

A kockázatosabb befektetések veszteségének minimalizálást segítik a különböző árfolyamfigyelő rendszerek és befektetéstechnikai kiegészítők, amelyekről bővebb információkat találsz itt.
Mibe fektetik az adókedvezményt Alacsony kockázatú eszközalapba. (A konkrét eszközalap még nem tisztázott, vélhetően likviditási alapba fog kerülni.)

Minden Biztosító társaság szabad döntése, hogy a szerződő által igényelt adókedvezményt pontosan mibe fekteti be. Erről tájékozódhatsz ebben a cellában.
Online kezelőfelület Pannónia Ügyfélportál: Alap funkciók elérhetőek (átváltás, átirányítás, aktuális érték, kiküldött levelek)

Itt tüntettük fel, hogy az aktuális egyenlegeddel kapcsolatos információ szerzésre és a különböző tranzakciós és módosítási műveletek elvégzésére, rendelkezik-e a Biztosító online felülettel.
Választható eszközalapok száma 21 db

A nyugdíjbiztosítás szerződésén belül választható eszközalapok száma a befektetés szabadságát, mozgásterét határozza meg a számodra. Minél több és többféle eszközalap található meg a Biztosító kínálatában, annál szofisztikáltabb és sokszor annál hatékonyabb portfóliót is tudsz magadnak összeállítani.

A választható befektetési eszközalapok múltbéli hozamai

Utolsó frissítés dátuma: 2016.11.01.
A táblázatban zölddel emeltük ki azokat az eszközalapokat, amelyek éves átlaghozama meghaladta HUF alapú eszközalap esetén a 6 %, EUR alapú esetén pedig a 4 %-os éves átlaghozamot.

Kategória Eszközalap neve 1 év 2 év 5 év
Tőkevédett Tőkevédett Pro 2022 vegyes eszközalap 7,18 % 4,63 % N.a. 5 évre
Pénzpiaci Likviditási Pro eszközalap 0,48 % 0,83 % N.a. 5 évre
Kötvény Hazai Államkötvény Túlsúlyos Pro kötvény eszközalap 4,32 % 4,99 % 8,22 %
Kötvény Globális Átváltoztatható Pro kötvény eszközalap -1,05 % 8,81 % 10,58 %
Árupiaci Metallicum Pro árupiaci eszközalap 7,58 % -0,80 % N.a. 5 évre
Vegyes Pannónia Aktív Pro vegyes eszközalap 0,91 % 4,52 % 6,23 %
Vegyes Oraculum Pro Részvénytúlsúlyos vegyes eszközalap -2,62 % -0,32 % N.a. 5 évre
Vegyes Best Select Pro vegyes eszközalap 0,51 % 2,39 % 4,75 %
Vegyes Hazai Pro vegyes eszközalap 3,27 % 4,75 % 7,09 %
Részvény Hazai Pro részvény 33,44 % 27,55 % 15,95 %
Részvény Amazonas Latin-amerikai Pro részvény 32,24 % 1,92 % -3,88 %
Részvény Kolumbusz nemzetközi Pro részvény -2,94 % 0,87 % 6,51 %
Részvény Urál oroszországi Pro részvény 20,79 % 5,83 % 0,10 %
Részvény Mozaik fejlődő piacok Pro részvény 6,17 % 1,23 % 9,17 %
Részvény Észak-amerikai Pro részvény 6,41 % 12,72 % 14,21 %
Részvény Kelet-európai Pro részvény 8,53 % 4,52 % 0,66 %
Részvény Gangesz Indiai Pro részvény 7,97 % 11,97 % 21,76 %
Részvény Jangce Kínai Pro részvény 2,38 % 6,14 % 8,07 %
Részvény Globális Fejlett Piaci Pro részvény 1,10 % 11,17 % 11,69 %
Részvény Warren Buffet részvény 2,67 % 6,99 % 16,83 %
Abszolút hozamú Abszolút hozam Pro eszközalap -2,32 % -0,12 % 2,70 %

A fentiekben megfogalmazott információk, adatok, tények és egyéb közlemények nem minősülnek ajánlattételnek, azok tekintetében a tájékoztatás nem teljes körű, így esetlegesen alkalmasak lehetnek félreértésre, vagy nem megfelelő értelmezésre adhatnak okot. Ennek elkerülése érdekében kérjük minden esetben olvassák el az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) található tájékoztatásunkat is. Felhívjuk továbbá a figyelmüket arra, hogy az ÁSZF az egyes biztosítási szerződésekhez tartozó Általános és Különös Szerződési Feltételekkel együtt értelmezendő. Az adatok a biztosító oldaláról származnak: http://www.cigpannonia.hu/biztositasok/hozamszamolo

Kérj személyre szabott kalkulációt!

Tetszenek a fenti hozamok? Kíváncsi vagy rá, hogy mekkora nyugdíjad lesz ha a CIG Pannónia Gravis Egyszeri Díjas Nyugdíjbiztosítást választod? Kattints a gombra és egy 1 órás nyugdíj tanácsadás alkalmával, személyre szabott kalkulációt készítek neked!
Személyre szabott kalkulációt kérek!További Nyugdíjbiztosítások