ugrás a Kalkulátorhoz

Nyugdíjcélú megtakarítások

2014-ben a nyugdíjbiztosítások megszületésével, sokkal nagyobb figyelem irányul a nyugdíjcélú megtakarítások irányába. Érdemes azonban gondosan áttekinteni őket, mielőtt bármelyik szerződést aláírnánk, hiszen elég jelentős különbségek vannak közöttük.

Mi minősül nyugdíjcélú megtakarításnak?

Alapértelmezésben bármi lehet nyugdíjcélú megtakarítás, ahol pénzt gyűjtünk a nyugdíjunkra, de kiemelt szerep mégiscsak az önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás hármast illeti meg. Ezeket az állam is kiemelten kezeli, hiszen 20%-os adókedvezmény formájában támogatja őket.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Ez volt az első államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, amire jelenleg egy évben akár 150.000 forint adókedvezményt is igényelhetünk. Ez egy egyszerű konzervatív befektetés, mindössze csak általában 3 portfólióból kell kiválasztanunk egyet, és utána semmi dolgunk nincs vele, mindössze a díjakat kell fizetnünk.

Jó ha tudod: Csak a saját befizetéseid után igényelhetsz adókedvezményt, ha a céged cafeteria keretein belül fizet neked, arra nem jár adókedvezmény.

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Kronológiailag a második nyugdíj megtakarítás a 2006 óta választható NYESZ számla, amire évente legfeljebb 100.000 forint adókedvezményt igényelhetsz, de ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forintot. Ez egy olyan értékpapírszámla, aminél a számlanyitónak kell aktívan kereskednie, ha hozamot szeretne elérni. A befektetési guruknak tehát ideális megoldást jelent.

A nyugdíjbiztosítás

A legfiatalabb a 3 közül a nyugdíjbiztosítás, hiszen idén, azaz 2014.01.01-től lehet ezt választani nyugdíj megtakarításnak. A maximálisan igényelhető adókedvezmény mértéke 130.000 forint, amit éves 650.000 forint befizetésével érhetünk el, ez azonban lehet folyamatos, vagy eseti befizetés is. Mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit utána az alapkezelők kezelnek általában sikeresen (ezt a nyugdíjbiztosítások adatlapjának legalsó táblázatában láthatod), nem egy befektetési alap 5 éves távon, évente több mint 20%-os nyereséggel zárt.

Kalkuláció, összehasonlítás, nyugdíjcélú megtakarítás

Ebben a cikkben megmutattam, hogy melyik az a három nyugdíjcélú megtakarítás, amit az állam is kiemelten támogat. A nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásához az első lépés a kalkuláció, ezért először használd a nyugdíjkalkulátort. Ha ezzel megvagy, akkor nagyjából már tudod, mekkora nyugdíjcélú megtakarításra van szükséged, de én levenném a terhet a válladról, hogy egyedül hasonlítsd össze a több száz nyugdíj megtakarítás. Töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és utána felkereslek, és egy rövid, egy órás nyugdíjtanácsadás alkalmával megtaláljuk Neked az ideális nyugdíjcélú megtakarítást!

Ez a cikk 2014. június 06. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kérdésed van? Tedd fel nekem most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíj megtakarítás szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj elő takarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot és pillanatokon belül felvesszük veled a kapcsolatot!


Töltsd ki ezt a rövid űrlapot!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Kapcsolódó cikkek