Miért nem lesz nyugdíjam?

Verba György | GRANTIS
Verba György

2014-ben a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elven működik, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi munkavállalók termelik meg minden hónapban a jelenlegi nyugdíjasok ellátását. Én tehát azért dolgozom és fizetem a nyugdíjjárulékokat, hogy a szüleim ne haljanak éhen. Minden hónapban megkapom a nettó fizetésemet, amelyből én 10% nyugdíjjárulékot, a munkáltatóm, pedig a bruttó fizetésem után további 27% „Szociális hozzájárulási adót” fizet a közös nyugdíjkasszába, amelyet a következő hónapban szétosztanak.

„A szociális hozzájárulási adót 2013 előtt még munkáltatói nyugdíjjáruléknak nevezték. A járulék és az adó között azonban egy nagyon fontos különbség van: A járulékért cserébe jogosultak vagyunk ellenszolgáltatásra, a levont adó viszont bármilyen „közügyre” felhasználható.”

A bruttó béremre vetítve vajon mire elég 10+27% ?

A 2013-as adatok szerint Magyarországon 2,6 millió fő áll alkalmazásban, amelyből ha levonjuk a 750 ezer fő közalkalmazottat (ők ugyanis az államtól kapják a fizetésüket) valamint a részmunkaidős dolgozókat, akkor 1,6 millió fő marad, akik ténylegesen fizetnek a nyugdíjkasszába.

Ez az 1,6 millió ember gondoskodik tehát 3 millió nyugdíjas minden napi megélhetéséről.

1,6 millió ember bruttó béréből vonnak le 37%-ot a közel 2x akkora létszámú nyugdíjas társadalom megélhetésére. Azt, hogy ebből a jelenlegi nyugdíjasoknak hogy sikerül megélni az is mutatja, hogy az átlag nyugdíj 2013-ban 98.000 Ft volt, a jogszabályban foglalt hivatalos nyugdíjminimum pedig 28.500 Ft, amely Napi 950 Ft-os nyugdíjat jelent.

A jelenlegi helyzet nem túl rózsás és akkor még a legfontosabb kérdést fel sem tettük:

Nekem miből lesz majd nyugdíjam?

A fenti rendszer alapján (ha egyáltalán még lesz bármilyen rendszer) az én nyugdíjamat az utánam jövő generációnak, azaz a gyermekeimnek kell majd kitermelniük. Magyarország korfájára ránézve azonban sajnos a jövő még a jelennél is tragikusabb képet mutat:

2050-re ugyanis az időskorúak népessége majdhogynem meg fog egyezni az aktív dolgozók létszámával, azaz a jelenlegi arány közel fele olyan rossz lesz, mint a jelen helyzetben. 1 dolgozó emberre így közel 4 nyugdíjas korú eltartása hárul majd, amelyet nem fog kibírni sem a hazai nyugdíjrendszer, sem pedig mi magyar emberek.

Hogyan is bírná ki? Felemelik majd a nyugdíjjárulékot 10%-ról 40%-ra? Kitolják a nyugdíj korhatárt 80 éves korig?

Az igazság az, hogy a szerencsésebbek havi 20-30.000 Ft-os nyugdíjra lesznek jogosultak az államtól, a legtöbbeknek viszont egyáltalán semmilyen hozzájárulásra nem számíthatnak az államtól időskorukban. Hiába számítok tehát a gyerekemre, a csodára, vagy bármire, ha a rendszer, amiben bíztam egyszerűen nem fog létezni. A nyugdíj szempontjából a veszélyeztetettebbek közé én, mint harmincas korú munkavállaló is beletartozom illetve mindenki más erre számíthat:

  • Aki minimálbérre vagy annál alacsonyabb összegre van bejelentve,
  • Aki vállalkozó,
  • Aki feketén vagy szürkén szerzi a jövedelmét,
  • Aki állami cégnél dolgozik vagy közalkalmazott,
  • Illetve aki úgy döntött, hogy külföldön próbál szerencsét.

Meg kell hoznom tehát a döntést, hogy kezembe veszem a gyeplőt és saját magam fogom megalapozni a jövőmet, vagy hátradőlök és várom a csodát…

Mit tehetek, hogy legyen nyugdíjam?

Ahhoz, hogy az öngondoskodás felé meg tudjam tenni a legelső lépést, elsőként fel kell ismernem és el kell fogadnom a jelenlegi helyzet reménytelenségét. Ez a legfontosabb, a felismerés hogy a nyugdíjam csakis a saját felelősségem és nem várom azt hiába senki mástól. Ha lesz nyugdíjam arról is csak én tehetek, ha pedig éhezni fogok idős koromban az is kizárólag a személyi felelősségem.

A magyar nyugdíjrendszer 1928-ban került bevezetésre, azaz mindenki, aki legalább 86 éves, idősebb mint a hazai nyugdíjrendszer. Ez a számomra azt jelenti, hogy az állami nyugdíj sem más, mint egy „letűnő korszak”, akárcsak a szocializmus, amelyről a gyermekeimnek már csak mesélni fogok.

Ha ez megvan, akkor a következő lépésként meg kell néznem, hogy a fejlett Európa többi országaiban (Németország, Ausztria és most már Románia is) ahol az állami nyugdíjrendszer ugyanezzel a problémával küzd, hogyan oldják meg ezt az emberek.

Ha ez ember beül az autóba és átmegy az osztrákokhoz, akkor egy gyökeresen más pénzügyi hozzáállással találkozik. Náluk nem az a kérdés, hogy félre kell-e tenni a nyugdíjra, hanem hogy hogyan tudnék minél többet és minél magasabb hozam mellett takarékoskodni, hiszen egyedül ez a két dolog, amit befolyásolni tudok a jövőmmel kapcsolatban. Az időm az fix és sajnos gyorsan ketyeg, az viszont, hogy hogyan hasznosítom már csak rajtam múlik és millió forintokban kifejezhető.

MOST van itt az idő!

A 2014-es Nyugdíjbiztosítási adókedvezmény bevezetésével mi magyarok, nem csak egy eszközt kaptunk a Nyugdíj Előtakarékosságra, de egy elég világos és komoly üzenetet is az államtól. A nyugdíjrendszer visszafordíthatatlan bajban van, amivel az állam is tisztában van, de tenni már nem tud ellene. A nemzeti szintű problémát már csak egyénileg lehet megoldani: öngondoskodással.

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy aki érti az üzenetet és meg is fogadja, annak a rendelkezésére álljon egy valóban objektív információforrás. Oldalunkon mindent megtalálsz ami nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatos,így: cikkeket, a nyugdíjbiztosítások összehasonlítását, a leggyakoribb nyugdíjbiztosítás kérdéseket, egy gyors és egyszerű nyugdíjkalkulátort, egy nyugdíjbiztosítási adókedvezmény kisokost, illetve Kérhetsz ingyenes személyes nyugdíj tanácsadást, is.

Eredményes böngészést kívánok neked az oldalhoz és bármi kérdésed, vagy észrevételed van, akkor fordulj hozzám bizalommal!

Ezt a cikket 1217 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555